Yurt Dışında Çalışma Olanağı Sunan En İyi 8 Meslek
Son yıllarda yurt dışında çalışmak hemen hemen herkesin hayali. Çalışma hayatına adım atacak ya da kariyerine yeni bir yön verecek kişilerin çoğu, bu doğrultuda yurt dışında eğitim imkanlarını araştırıyor ve yurt dışında en çok aranan mesleklere yönelerek globalde kariyer yapmanın yollarını arıyor.
Yurt dışında iş olanakları, özellikle gelişmiş ülkelerdeki iş gücü açığı ile git gide daha da büyüyor. Dolayısıyla artık uzmanlaştığınız meslek ile yurtdışına gitmek bir hayal olmaktan çıkmaya başladı. İş bulma olanakları ülkeden ülkeye değişiklik gösteriyor olsa da artan dijitalleşme ile özellikle yeni ve uluslararası meslekler çerçevesinde çalışabilecek genç ve yetenekli iş gücüne duyulan ihtiyacın gün geçtikçe arttığı söylenebilir.
Peki hangi ülkenin hangi mesleğe ihtiyacı var? Ya da yurtdışında yapılabilecek meslekler hangileri? Şimdi gelin, yurt dışında aranan meslekleri ve detaylarını biraz daha yakından inceleyelim:
Yazılım Mühendisliği
Çağımızın yükselen yıldızı yazılım mühendisliği yurtdışında en çok aranan meslekler listesinin başında yer alıyor. Yazılım mühendisliği yurtdışı iş imkanları açısından son derece zengin ve dijital dünyanın mimarlığını yapan bu mesleğe duyulan ihtiyaç dünya çapında her geçen gün fazlalaşıyor. ABD’den Avusturalya’ya, ister bir startup’ta olsun ister kurumsal bir şirkette, yazılım mühendisleri için yurtdışında çalışma imkanı diğer mesleklere oranla bir hayli fazla.
Yazılım dünyasının programlama alanında kendi “dili” olması nedeniyle dil ve ülke bağımsız bir yapısı var. Bu nedenle de uluslararası geçerliliği olan bir meslek. Bu da yazılımcılığı yurt dışında ihtiyaç duyulan meslekler arasında en popüleri yapmaya yetiyor.
Veriler, yazılım alanındaki toplam iş ihtiyacının 2028 yılında yaklaşık toplam 1.650.600’ü bulacağını gösteriyor. Bu da kariyer gelişiminizi yurtdışında sürdürmek için yazılım mühendisliğinin oldukça geçerli bir meslek olduğunu açıkça ortaya koyuyor.
Her yıl 300.000’e yakın göç alan Kanada’daki göçmenlerin büyük çoğunluğunu tasarımcılar ve yazılımcılar oluşturuyor.
Özellikle oyun yazılımcılığı, program geliştiriciliği, mobil yazılımcılılık, yurt dışında aranan meslekler olarak tüm dünyada ve özellikle de Avrupa’da kariyer yapmak için en ideal seçenekler olarak görülüyor.
Yazılım mühendisliği alanındaki yurtdışı iş fırsatlarını değerlendirmek isteyenler için, bu alanda öncü şirketlerin sunduğu remote work pozisyonları, hem dünya genelindeki iş olanaklarına erişimi hem de uluslararası alanda kariyer yapma şansını önemli ölçüde artırabilir.
Dijital Pazarlama
Günümüzde tüm işletmelerin dijital pazarlama faaliyetlerini kullanması artık bir zorunluluk haline geldi. Tam da bu nedenle, özellikle pandemi dönemiyle birlikte dijital pazarlamacıların iş bulma imkanı uluslararası ölçekte artıyor.
Dijital ve global doğası nedeniyle dijital pazarlama, yurt dışında iş imkanı olan meslekler arasında en çok tercih edilenlerden biri. İşte dijital pazarlama alanındaki bazı uzmanlıklar:
- Video Yapımı
- Mobil Pazarlama (Mobile Marketing)
- Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)
- Arama Motoru Pazarlaması (SEM)
- Sosyal Medya Pazarlaması
- E-ticaret
- Email Pazarlaması
- Pazarlama Otomasyonu
- İçerik Pazarlaması
- Web Geliştirme
- Web Tasarımı
- Pazarlama Stratejisi
Tüm dünyada ve özellikle de ABD’de gideren artan bir dijital “yetenek açığı” (skill gap) olduğu çeşitli çalışmalarla ortaya kondu.
Dolayısıyla, yurtdışında çalışma olanağı sunan mesleklerin başında dijital pazarlama alanındaki uzmanlıklar geliyor.
Eğer yurtdışı kariyer gelişimi için dijital pazarlama sektöründe ilerlemeyi düşünüyorsanız uluslararası geçerliliğe sahip tek dijital pazarlama sertifikasyonuna sahip Digital Marketing Institute’un programları size ihtiyaç duyduğunuz fırsatları sunacaktır.
Hemşirelik (Sağlık Personeli)
Sadece Almanya’da değil, birçok Batı Avrupa ülkesinde özellikle kırsal bölgelerde çalışacak sağlık çalışanı bulmak oldukça zor. Almanya ve bazı Kuzey Avrupa ülkelerindeki bu açık, göçmen politikalarını da belirliyor ve sağlık çalışanlarına yönelik talebi artıyor.
Üstelik bu talep sadece Kuzey Avrupa ülkeleri ile sınırlı değil.
Genel olarak İspanya, İtalya, Portekiz, Yunanistan gibi Güney Avrupa ülkelerindeki sağlık çalışanlarının kuzey ülkelerine göç eğilimi göstermesi, bu ülkelerde de bir sağlık çalışanları alanındaki açığı ortaya çıkarıyor.
Dünya Sağlık Örgütü’nün açıklamasına göre 2030 yılında dünyada 15 milyon sağlıkçı açığı olması bekleniyor. Üstelik sayının büyük çoğunluğu, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerden oluşuyor.
Bahçeşehir Üniversitesi’nin Avrupa işgücü piyasası 2020 raporu da bu konuda çarpıcı veriler sunuyor. AİGP raporunu derleyen Prof. Dr. Fatma Eti Aslan Almanya’da bulunan ilk jenerasyon Türklerin Almanca bilmediğine ve Türkçe bilen sağlıkçı arayışı olduğuna işaret ediyor. Bahçeşehir Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi tam da bu nedenle son sınıf öğrencilerine ve mezunlarına ücretsiz Almanca eğitimi veriyor.
DWM Türkiye de 35 yaşını aşmamış, B1 seviyesinde Almanca bilen hemşirelik mezunları için oluşturduğu CV bankası ile bu kariyerini yurt dışındaki ülkelerde geliştirmek isteyen sağlıkçılara fırsatlar sunuyor.
Grafik Tasarım
Kurumsal kimlikten animasyona, bilgisayar oyunlarından sosyal medya görsellerine, fotoğrafçılıktan illüstrasyona kadar sayısız farklı alanda içerik üreten ve pazarlama ekipleriyle yakından çalışan grafik tasarımcılar, en temelde bir düşünceyi görselleştirir ve markaların görsel iletişimini şekillendirirler.
Dünyanın her yerinde, hangi ülkede olursa olsun istisnasız her sektörün tasarım ihtiyacının olması grafik tasarımını katma değeri son derece yüksek olan ve yurtdışında ihtiyaç duyulan mesleklerden biri yapıyor.
Dijital dünyanın yükselişi ile beraber daha da revaçta olan, bir ayağı sanata bir ayağı da pazarlamaya basan grafik tasarımı yeni nesil çalışanların da favori mesleklerinden biri. Büyük ölçüde dil engeli gerektirmediği, freelance çalışma fırsatları ve tasarıma olan ihtiyacın her geçen gün çoğalması nedeniyle de grafik tasarımcılık yurtdışında çalışmak isteyenlerin ilk tercih edebileceği mesleklerden.
Şef Aşçılık
Gelişen yeme içme sektörüyle birlikte özellikle metropollerde mutfak sanatları büyük ilgi görüyor. Globalleşmenin geldiği noktada, farklı kültürleri ve tatları tanımak gerçek bir trend haline geldi. Bu da şef aşçılığı yurt dışında geçerli mesleklerden biri haline getirdi.
Akdeniz, Balkan, Osmanlı, Anadolu ve Ege mutfağına hakim olan aşçılarımızın yurtdışında iş bulması bu anlamda oldukça kolaylaşmaya başladı. Farklı birçok ülkede artık bu alanda çalışma izni sorununu ortadan kaldıran özel programlar açılanıyor.
Örneğin 2019 yılında ABD ve Avustralya’da açılan programlar ile turizm/gastronomi mezunlarına ve çalışanlarına aylık 3.000 dolar maaşla çalışma imkanı sunuluyordu.
Bu tür programları takip etmek farklı ülkelerde deneyim kazanmak ve farklı iş yapma biçimleri öğrenmek isteyenlerin yapması gerekenlerin başında geliyor.
Sosyal Medya Pazarlaması
Sosyal Medya Pazarlaması, dijital pazarlama stratejisinin olmazsa olmazlarından biridir. Şirketler, hedef kitleleri ile etkileşime girmenin önemini gün geçtikçe daha da iyi kavramaya başladıkça, sosyal medyada içerik üretmenin tekdüze bir şekilde ürün ve çözümlerini duyurmak olmadığını da fark ettiler.
Tam da bu nedenle global ve yerel sosyal medya trendlerinden haberdar olmayı, sektördeki son gelişmeleri takip etmeyi ve yaratıcı düşünebilmeyi gerektiren sosyal medya pazarlaması, global dijital kültürün de yükselişiyle yurt dışında yapılabilecek mesleklerden biri haline geldi bile.
Digital Marketing Institute’un (DMI) global çapta geçerli sosyal medya pazarlaması sertifikası kariyerini yurtdışına taşımak isteyenlerin başvurması gereken en önemli sertifikalardan biri. Çünkü DMI dijital pazarlama sektöründe gerçek anlamda fark yaratıyor:
- DMI üyelerinin %92’si, DMI eğitimlerinin kariyerlerinde olumlu etki yarattığını belirtti.
- DMI üyelerinin %81’i, DMI eğitimlerini aldıktan sonra terfi etti.
- DMI üyelerinin %88’i, üst düzey veya yönetim düzeyinde çalışıyor.
LinkedIn, Facebook, Instagram, Snapchat, Twitter, TikTok gibi sosyal kanalları etkili bir şekilde kullanmayı öğreneceğiniz, sosyal araştırma ve içerik üretimi konusunda yetkinleşeceğiniz, sosyal müşteri hizmetleri geliştirmenin derinliğine inebileceğiniz ve tüm bu becerileriniz ile rekabetçi bir strateji geliştirmenin ipuçlarını keşfedeceğiniz DMI sosyal medya pazarlaması sertifikasyon programına hemen şimdi göz atın: DMI Sosyal Medya Eğitimi
Mobil Uygulama Geliştirme
Çeşitli program dillerini kullanarak mobil aygıtlar için yazılım yapan mobil uygulama geliştirme işi son dönemin revaçta mesleklerinden. Bir rapora göre, AB üyesi ülkeler ve Birleşik Krallık içinde aplikasyonlar ile bağlantılı 529.000 iş imkanı var ve bunların %60’ı mobil uygulama geliştiricisi arayan işler.
Udemy’nin iOS 15 & Swift 5: Başlangıçtan İleri Seviyeye Mobil Uygulama kursu ile 44 saatlik bir eğitimin sonunda:
- iPhone ve iPad için uygulama geliştirebilir hale geleceksiniz.
- Swift becerilerinizi artıracak, sosyal medya uygulamaları geliştirebilir hale geleceksiniz.
- App Store’a uygulama koyabileceksiniz.
- Temel tasarım yeteneklerini kazanacaksınız.
Tamamen sıfırdan başlayarak gerçek uygulama örnekleri üzerinden İOS’ta uygulama geliştirmenin inceliklerini öğrenecek, CV’nize koyabileceğiniz kaliteli bir sertifika elde edeceksiniz. Güncel ücretlendirme için web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Veri Bilimi
Harvard Business Review’un 21. yüzyılın en “seksi” mesleği olarak değerlendirdiği Veri Bilimi (Data Science) son zamanlarda giderek daha da popüler hale gelen bir meslek. Peki ama bir veri bilimci tam olarak ne iş yapar?
Veri bilimci ham verilerden anlamlı sonuçlar çıkartarak işverenlerin ya da müşterilerin karar alma süreçlerinde yol gösteren, verileri betimleyen ve geleceğe dair modellemeleri yazılım kullanarak yapan kişidir ve bu meslek kuşkusuz veri-odaklı, hem teknik hem de stratejik bir düşünce yapısı gerektirir.
Bu alanda kendinizi geliştirmeniz ve uluslararası düzeyde geçerli sertifikalar edinmeniz yurtdışında çalışma fırsatlarını kaçırmamak için çok önemli.
IBM’in veri biliminin ne olduğunu, bir veri bilimcisinin sorumluluklarını ve bir veri bilimcisi gibi düşünmenizi sağlayacak metodolojiyi öğreten sertifikasyon programı, uzman veri analistlerinin kullandığı araçlar üzerinde becerilerinizi pratikte uygulama şansı veriyor. Bunların yanı sıra bu program en sık kullanılan araçlardan biri olan Python aracılığıyla:
- Verileri analiz etmeyi
- Veri kümeleri oluşturmayı
- Verileri görselleştirmeyi
- Machine Learning modelleri ve pipelinelar oluşturmayı
Ve daha birçok kilit noktada veri bilimi becerilerini, tekniklerini ve araçlarını kullanarak bir projeyi tamamlama ve rapor yayınlama imkanı sunuyor.
Veri Bilimi konusundaki becerilerinizi geliştirmeniz için oluşturulmuş bu kurs yaklaşık 11 ay sürüyor (elbette takvimlendirme konusundaki esneklik size ait).
Coursera’nın verdiği sertifikanın yanı sıra, sektörün önde gelen markalarından IBM’den Dijital Rozet kazanıyor olmak bu programın öne çıkan bir diğer özelliği.
Güncel ücretlendirme için web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Geleceğin Sınırlarını Aşın, Yurt Dışında Kariyer Yapın!
Artık yurt dışında hangi mesleklere ihtiyaç var öğrendiğinize göre yurt dışında çalışma olanağı sunan mesleklerden birini seçerek, kariyerinizi uluslararası düzeyde geliştirmenin kapılarını aralayabilirsiniz. Bu meslekler size yalnızca yurtdışında çalışma imkanı sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda da farklı kültürleri keşfetme fırsatı sunacak.
Yeni bir deneyim kazanmak, kariyerinizi ileri taşımak ve dünyayı keşfetmek için cesaretli olun. Unutmayın, sınırlarınızı aşarak yeni ufuklara yolculuk etmek, hayatınızı zenginleştiren bir deneyim olacaktır.
Yurt dışında çalışma olanağı sunan en iyi 8 meslek sizin için birçok fırsat yaratabilir. Kendinize güvenin ve geleceğinizi şekillendirmek için adım atın. Hayal ettiğiniz uluslararası kariyere giden yolda ilerlemek ve yeni maceralara yelken açmak için bugün harekete geçin!