Sosyal Medya Algoritmaları Nasıl Çalışır?

30/07/2024

Sosyal medya, kültürümüze o kadar entegre olmuştur ki, artık dünya çapında çoğu insan için günlük bir aktivite haline gelmiştir. TikTok ve Twitch gibi yeni platformlar, markaların yeni kitlelere ulaşmak için reklam vermek istediği eski ve yeni platformlar arasında yer alıyor.

Bu platformlarda çok sayıda kullanıcı olduğundan, bir düzen ve alaka düzeyi oluşturma ihtiyacı vardır ve bir algoritma tam da bunu yapar.

Sosyal medya algoritmaları sürekli değiştiği için pazarlamacıların buna ayak uydurması zorlaşır. Her değişikliğin tüm ayrıntılarını bilmenin bir yolu yoktur, ancak genel bir fikrimiz var. Kullanılan algoritma, sosyal medya reklamlarında ve içeriklerin bir kullanıcının beslemesinde yer alacağı sıralamayı belirler.

Bu kılavuzda, bir algoritmanın ne olduğunu, farklı sosyal medya algoritmalarını ve içerik dağıtımı ve etkileşimini optimize etmek için nasıl kullanabileceğinizi öğreneceksiniz. Facebook, Instagram, TikTok, Twitter, LinkedIn ve Pinterest algoritmalarına bakacağız.

Sosyal Medya Algoritmaları Nedir?

Algoritma, bir veri grubunun nasıl davranacağını belirten matematiksel bir kurallar dizisidir. Sosyal medyada, algoritmalar düzeni korumaya ve arama sonuçları ile reklamların sıralanmasına yardımcı olur. Örneğin, Facebook’ta, sayfaları ve içerikleri belirli bir sırayla gösteren bir algoritma vardır.

Dünya nüfusunun %60’ının sosyal medya kullandığı ve Nisan 2023’e kadar 150 milyon kullanıcının daha katıldığı tahmin ediliyor. Bu, izlemek ve yönetmek için büyük bir görevdir. Bu nedenle, algoritmalar sosyal medya hesaplarının ve içeriklerinin geçerliliğini ve yerleştirilmesini belirlemek için çok önemlidir.

Pek çok algoritma ve bunların nasıl sürdürüleceğine dair bir el kitabı olmasa da, sosyal medya ortamında gezinmek ve başarılı olmak için yeterince bilgi sahibiyiz. Son birkaç yıldaki büyük değişimlerden biri, Google’ın sıralama kriterine benzer şekilde, kullanıcı dostu bir odaklanma olmuştur. Bu, sosyal medya kullanıcılarını alakalı, yüksek kaliteli içerikler sunmaya ve tüketicilerle etkileşime girmeye teşvik eder.

Sosyal Algoritmalar Neden Var ve Neden Değişir?

Algoritmalar, bir kullanıcının beslemesindeki içeriği sıralamak için sosyal medyada kullanılır. Çok fazla içerik mevcut olduğundan, sosyal ağların bir kullanıcının beğeneceğini düşündüğü içeriği önceliklendirmesinin bir yoludur.

Bir pazarlamacı olarak bu kulağa harika gelebilir çünkü içeriğinizi doğru insanların önüne getirir. Ancak, dikkatli olun; sosyal medya algoritmaları mükemmel değildir.

Bir algoritmanın amacı, alakasız içeriği veya düşük kaliteli içeriği filtrelemektir. Bu, içeriğinizin kriterlere uymuyorsa beslemelerden gömülme veya gizlenme riski taşıdığı anlamına gelir. Ayrıca, Google yeni bir sıralama sinyali – sayfa deneyimi – tanıttıkça, içeriğinizin hem botlar hem de kullanıcılar tarafından görülmesini sağlamak için temel web hayati bilgilerini gözden geçirmeniz önemlidir.

Bir YouTube analizine göre, kullanıcıya uygun olmayan videoların bile algoritma tarafından seçildiği ve milyonlarca görüntüleme aldığı bulunmuştur. Aslında, aynı çalışma, kullanıcıların %64’ünün sahte veya yanlış gibi görünen YouTube videolarına rastladığını, %60’ının ise tehlikeli veya rahatsız edici davranışlar içeren videolarla karşılaştığını buldu.

Hatalı bir sistem olarak, sosyal ağlar kullanıcı deneyimini iyileştirmek için algoritmalarını düzenli olarak değiştirir. Çözüm mü? İçeriğinizin yüksek kaliteli, alakalı ve çekici olmasını sağlarken, herhangi bir algoritma değişikliğini izleyerek sosyal medya stratejinizi gerektiğinde ayarlayın.

Sosyal Medya Algoritma Türleri

Sosyal medya algoritmaları platforma göre değişir. Bu nedenle, sosyal medya markasına göre ayrılabilir. Ana platformlar Facebook, Pinterest, LinkedIn, Twitter ve Instagram’dır. İşte her birinin nasıl içerik ve kullanıcı sıraladığına bir göz atalım.

Facebook Algoritması Açıklaması

Anlamlı müşteri etkileşimi, Facebook’un algoritma düzeninin anahtarıdır. Yerel, ailevi ve dostane paylaşımların önemini ve görüntülenme oranını artırmak için oluşturulmuştur, iş paylaşımları yerine. Dört sıralama sinyalinden oluşur:

  • Popülerlik
  • İçerik türü
  • İlişki
  • Yenilik

Yıllar içinde Facebook’un algoritmasında yapılan birçok değişiklik, özellikle organik gönderilerin doğru gözlerin önüne geçmesi için planlama ve strateji olmadan zor hale getirir.

Sosyal ağlarda organik erişim düşüşte. Facebook’ta, bu, organik bir gönderi için ortalama erişimin %5‘in altına düştüğü anlamına gelirken, etkileşim oranı sadece %0,25’tir ve 100 binin üzerinde takipçiniz varsa %0,08’e düşer.

Ücretli Facebook içeriği ayrı olarak sıralanır ancak yine de etkileşim, müşteri yanıtı ve konuya uygunluk etrafında döner. Facebook algoritması ile çalışmak için bazı anahtar ipuçları şunlardır:

  • Bağlantılar kurmak önemlidir; markanızın yorumlara veya sorulara yanıt verdiğinden emin olun.
  • Facebook, reaksiyon düğmelerine daha fazla ağırlık verdiği için yalnızca bir ‘beğeni’den daha güçlü bir yanıt teşvik etmeye çalışın.
  • Facebook Hikayelerini kullanın; bunlar Facebook’un haber akışında yer almaz ve bu nedenle algoritmaya bağlı olmadan görünür.
  • Canlı video daha fazla etkileşim alır ve bu nedenle algoritma tarafından tercih edilir.
  • Harici içerikle dikkatli olun – paylaşmadan önce güvenilir ve yanıltıcı olmadığından emin olun.

TikTok Algoritması Açıklaması

TikTok, popülerliği patlayan bir sosyal medya kanalıdır. TikTok’un kişiselleştirilmiş algoritması, bağımlılık yapan ‘For You’ beslemesini videolarla kategorize ettiği için çok iyi çalışır. Peki nasıl çalışır?

TikTok içeriği için birkaç basit sıralama sinyali şunları içerir:

  • Kullanıcı etkileşimi
  • Başlıklar ve hashtagler gibi video ayrıntıları
  • Ülke ve dil gibi cihaz ve hesap ayarları

TikTok’ta, öneriler kaç takipçiniz olduğu veya videolarınızın başarısına dayanmaz. Sonuçta, TikTok iyi video içeriğini sever, bu nedenle herkesin içeriklerinin kullanıcılar, markalar ve yaratıcılar tarafından görülme şansı vardır. Bu, genç bir demografi ile zekice video içeriği aracılığıyla etkileşim kurmak isteyen pazarlamacılar için değerli bir platform haline getirir.

Twitter Algoritması Açıklaması

Twitter ilk çıktığında 2006’da gönderileri zaman çizelgesine göre sıralar, yani gün ve saate odaklanırdı. Bugün, Twitter’ın algoritması (Nisan 2023’te yayımlandı) konu uzmanlığı ve demografik uygunluğa dayalı bir dizi ek sıralama faktörünü dikkate alacak şekilde evrim geçirdi.

Twitter’ın algoritması için ana sinyal şunlardır:

  • Yenilik
  • Virallik
  • Alaka
  • Coğrafi konum
  • Kişisel ilgi alanları

Twitter’ı işiniz için kullanmanın anahtarı, uzmanlık alanınıza dayalı alakalı içerikler yayınlamak ve ilgili markalar, kullanıcılar veya hesaplarla sürekli olarak bağlantı kurmak ve sohbet etmektir. En uygun günler ve saatlerde içerik yayınlayarak maksimum etkileşimi sürdürmek de avantajınıza olacaktır.

Instagram Algoritması Açıklaması

Twitter gibi, Instagram’ın algoritması kronolojiye dayanırdı, yani gönderileri zamana göre önceliklendirirdi. 2021’de, algoritma artık ilgi, kullanıcı ile ilişki, takip etme, oturum süresi, gönderi zamanı ve kullanıcı oturum süresi olmak üzere altı ana faktöre bakar.

Instagram’da, carouseller diğer gönderi türlerinden üç kat daha fazla etkileşim alırken, Reels şu anda yeni özelliği kullanmaları için teşvik ediliyor. Bu, markanızın Instagram’da etkileşimi artırmak ve fark edilmek için yeni özellikleri denemekten korkmaması gerektiği anlamına gelir.

LinkedIn Algoritması Açıklaması

B2B pazarlamada bir lider olarak tanınan LinkedIn, takipçi kazanmaktan ziyade ağ kurmaya adanmış bir sosyal platformdur. Şu anda Fortune 500 şirketlerinin en yaygın kullandığı platformdur.

Site, bağlantı ve etkileşim temelinde bir algoritma geliştirmiştir, bu nedenle güçlü ve alakalı içerik LinkedIn’de başarılı olmanın anahtarıdır. Algoritma, etkileşimi teşvik etmeyi ve alakalı içerikleri önceliklendirmeyi amaçlar. 2018’den bu yana, LinkedIn’in algoritması viral aktivitede yıldan yıla %50 artış göstermiştir. Ağınızdaki bağlantılar fazla olmasa bile, okunmaya değer içerikleriniz varsa bunu daha sonra oluşturabilirsiniz.

LinkedIn’in algoritmasını kullanmak için bazı anahtar ipuçları şunlardır:

  • Bir gönderide 3 ila 10 hashtag kullanın.
  • Video içeriği diğer türlerden daha popülerdir ancak artık beslemede öncelikli değildir.
  • Yorumlar beğeni veya tepkilerden daha önemlidir.
  • Kalma süresi (birinin gönderiyi izlemek veya okumak için harcadığı süre) önemlidir, bu nedenle içeriğinizi ilgi çekici hale getirin.
  • İlgili kişilerle etkileşime geçerek ağınızı oluşturun, çalışanlarınızı platformda aktif olmaya teşvik edin veya LinkedIn Gruplarına katılın.
  • Ağınızı ve kitlenizi büyütmek için LinkedIn reklamlarını test etmeyi düşünün.
  • Hangi içeriğin işe yaradığını anlamak için analizleri kullanın.

Pinterest Algoritması Açıklaması

Pinterest, çok farklı bir düzen ve takipçi stratejisine sahip olsa da, yine de bir sosyal medya platformu olarak sayılır. Pinterest’in algoritması dört ana faktöre dayanır:

  • Konunun alaka düzeyi
  • Pin’in kalitesi
  • Alan adı kalitesi
  • Pinner’ın kalitesi

Yönlendirilmiş arama yöntemi, yeni bağlantıları teşvik etmek için geçmiş içerik etkileşimlerinden toplanan verileri kullanır. Örneğin, daha önce düğün saç modellerini görüntülediyseniz, Pinterest bir sonraki girişinizde size daha fazla saç modeli gösterme olasılığı daha yüksektir.

Bu ilgi temalı algoritmanın avantajı, kullanıcının her zaman Pinterest’in sevdiğini bildiği bir şeyi göstermesidir. Ayrıca, 2020’de tanıtılan ‘kontrollü dağıtım’, kullanıcının geçmişte gördüğü içeriklere dayalı olarak belirli sayıda yeni içerik görmesini sağlar. Bu, içeriğin daha olası tüketilmesini ve keyif alınmasını sağlar.

2021’de Covid-19 pandemisi nedeniyle, insanların aramaları ve niyetleri değişti çünkü değerlerini paylaşan ürünler aramaya başladılar. Pinterest’e göre, bu markalar için üç şeyi ifade ediyor:

  1. Değerlerinizi bilin.
  2. Ürünleriniz değil, değerlerinize dayalı reklamları test edin.
  3. Müşterilerin sizden satın almanın, değerlerini nasıl yaşadığını ve gösterdiğini net bir şekilde ifade edin.

Başarılı Bir Dijital Pazarlamacı (ve Algoritma İzleyici) Olun

İster sosyal algoritma başlangıcı ister uzmanı olun, DMI Türkiye’nin Sosyal Medya Pazarlama kursu, TikTok’tan YouTube’a ve Facebook’tan satışları artırmak ve ROI’yi iyileştirmek için her platformun gücünden nasıl yararlanacağınızı öğretecek.

Sosyal medyayı bir müşteri hizmetleri kanalı olarak nasıl kullanacağınızı, sosyal araştırma yapmayı ve başarılı bir sosyal strateji geliştirmeyi öğrenin.

En Popüler İçerikler

İyi bir dijital pazarlamacı olmak için gereken her şeyi yaptınız; en iyi dijital pazarlama eğitimini (digital marketing eğitimi) aldınız, sektörde...

Yurt Dışında Çalışma Olanağı Sunan En İyi 8 Meslek Son yıllarda yurt dışında çalışmak hemen hemen herkesin hayali. Çalışma hayatına...

Eskiden yüksek maaşlı bir meslek edinmek ve sağlam bir kariyerin ilk adımlarını atmak için dört senelik bir üniversiteye gitmeniz ve...

Evden Çalışma İmkanı Sunan En İyi Home Office Meslekler İş dünyasında yaşanan dijital dönüşüm hızla ivme kazanıyor. Bu dönüşüm sonucunda,...