Dijital Pazarlama Kariyerinizi Güçlendirmek için 5 İpucu

20/04/2024

Dijital alandaki başarının anahtarı, optimize edilmiş bir LinkedIn varlığına, pozitif bir zihniyete ve sizi kalabalıktan ayırmaya yardımcı olacak araçlara ve alışkanlıklara sahip olmaktır.

Dijital pazarlama iş piyasası soğumaya devam ettikçe, pazarlamacılar oyunun önünde kalmayı öğrenmelidirler. Ve bu çaba gerektirir.

Şimdi, bunu yapmanıza yardımcı olacak 5 taktiği daha ayrıntılı bir şekilde inceleyelim:

1. LinkedIn Varlığınızı Optimize Edin

Profesyonel markanızı oluşturmak, herhangi bir kariyer stratejisinin temel bir parçasıdır. Ve markanızı oluşturabileceğiniz ana platform, elbette LinkedIn’dir. Bu yüzden LinkedIn profilinizi başarı için hazırlamanız gerekiyor. 

İşte LinkedIn varlığınızı optimize etmek için bazı temel ipuçları:

  • Alışkanlık geliştirin: LinkedIn, göz atmak için idealdir, bu yüzden her gün LinkedIn akışınızı 15 dakika gözden geçirme alışkanlığı edinin.
  • Platformla tanışın: Orada 15 dakika boyunca yeni bir şey öğrenebilir misiniz? Bu alışkanlığı birkaç hafta boyunca yaparak platformla tanımanıza yardımcı olun.
  • Katılım sağlayın: Beğenmeye ve yorum yapmaya başlayın. Bu eylemler algoritmayı artıracaktır. Bulduğunuz içerikleri paylaşın ve o içerik hakkındaki düşüncelerinizi verin.
  • Paylaşım yapın: LinkedIn’de bulduğunuz fikirleri, kendi içerikleriniz için ilham kaynağı olarak kullanın. Sadece bir makaleye yorum yapmak yerine, aynı konuları kendi bakış açınızdan keşfeden bir blog yazabilirsiniz.
  • Düşünce liderliği geliştirin: Ne kadar kaliteli içerik paylaşırsanız, markanız o kadar güçlenir. Kendinizi bir düşünce lideri olarak kurmaya başlarsınız. Platformda paylaştığınız içerikten sorumlu olursunuz.

Platformla etkileşime geçme alışkanlığı geliştirerek ve yüksek kaliteli içerikler paylaşarak veya oluşturarak, potansiyel işe alımcıların dikkatini çekme olasılığınız artar.

LinkedIn vs CV

Birçok organizasyon artık LinkedIn profilinizi özgeçmişiniz olarak görüyor. Alınacak ders, insan kaynakları uzmanlarının günde yüzlerce LinkedIn profilini incelediğini unutmamaktır, bu yüzden sizinki öne çıkmalıdır. Çok hızlı bir şekilde güçlü bir iş etkisi yaratmanız gerekir.

LinkedIn profilinizi sadece CV’nizi kopyalamayın. Platformun güçlü yanlarını göz önünde bulundurun ve iyi bir izlenim bırakmak için bunları kullanın.

İşte bazı basit ipuçları:

  • Güncel bir LinkedIn profiliniz olsun: Eğer düzenlenmiş bir LinkedIn profiliniz varsa ve diğer adayların henüz kendi profillerini bile kurmadıysa, hemen avantajlı bir duruma geçmiş olursunuz.
  • Göze çarpan bir profil fotoğrafı ekleyin: LinkedIn profiliniz için uygun bir fotoğraf bulmak ve yüklemek için çok kısa bir zaman alır. Boş profiller, potansiyel işe alımcıların sizin tembel olduğunuzu düşünmesine neden olabilir.
  • İlgi çekici bir biyografi yazın: Dikkat çekecek şekilde değerlerinizi ve becerilerinizi tanıtmanın izin verildiği alandan yararlanın. Başarılı LinkedIn profillerine bakın ve biyografilerini inceleyin. Hangi en iyi uygulamaları takip edebilirsiniz?

2. Mentörle Çalışın

Bir mentörle çalışmak, dijital pazarlamada başarılı olmak için ihtiyacınız olan becerileri ve uygulamaları geliştirmenize yardımcı olabilir. Ancak öncelikle, neden bir mentör aradığınızı netleştirmeniz gerekiyor. Hangi beceriyi geliştirmek istiyorsunuz? Bu belirli mentör, bu belirli beceriyi nasıl geliştirmenize yardımcı olabilir?

Potansiyel mentörleri “cold call” yapmak yeterli değildir. Onlar hakkında araştırma yapın. Hangi türde bir çevrimiçi varlıkları var? Kendi benzersiz satış noktalarını (USP) bulun, böylece onlara yaklaştığınızda buna başvurabilirsiniz.

Onlardan ne kadarlık bir şey umduğunuzu belirleyin. Belki de sadece 20 dakikalık bir zamanlarını istiyorsunuzdur. Ya da belki kısa aylık bir görüşme istiyorsunuzdur. Zaman yoğunluğu gerektirmeyen sürekli bir taahhüt aramadığınızı açıkça belirtin.

Ayrıca, mentör sizin çevrimiçi markanızı araştırdığında ne görecek? Onlara ne gibi bir değer sunabilirsiniz? Önerilen mentorluğu, birbirinizle bilgi alışverişi yaparak paylaştığınız bilgiler olarak sunmaya çalışın.

3. Yapay Zeka Yeteneklerinizi Geliştirin

Kariyerinizi güçlendirmek için yapay zekanın gücünden faydalanmanın yollarını arayın. Bu, kendi yapay zeka becerilerinizi geliştirmeyi içerebilir – örneğin, bir expert prompt mühendisi olmak. Ya da rutin işlerinizin bazılarında yapay zekayı kullanarak daha fazla zaman ayırabileceğiniz beceri geliştirmeye odaklanabilirsiniz.

Kendinizi Pazarlamak İçin AI Kullanın

Kendinizi daha iyi pazarlamak için yapay zeka araçlarını kullanabilirsiniz. Örneğin, ilgilendiğiniz belirli bir iş rolü veya başvurduğunuz belirli bir iş tanımına dayanarak özgeçmişinizi veya LinkedIn profilinizi yeniden yazmanıza yardımcı olmak için yapay zeka kullanabilirsiniz.

Tavsiye: Asla yapay zeka prompting Altın Kuralı’nı unutmayın: Girdi ne kadar iyi olursa, output da o kadar iyidir. Prompt’larınızı dikkatlice oluşturun, böylece belirli ihtiyaçlarınızı karşılayacak şekilde oluşturulur. Genel prompt’lara güvenmeyin.

Mülakat Sorularına Hazırlanmak İçin AI Kullanın

İş tanımını bir araç gibi ChatGPT’ye besleyerek ve bu iş tanımına dayanarak olası mülakat sorularını üretmesini isteyerek mülakat sorularına hazırlanmanıza yardımcı olacak AI araçlarını kullabileceğinizi biliyor muydunuz? Bu, korkulan yetkinlik temelli sorulara hazırlanmanın harika bir yol olabilir!

AI ile Rol Yapma

Kariyerinizi güçlendirmeyi umarak yapay zekayı kullanmanın başka harika bir yolu da, bir mülakata hazırlığında “rol yapmak” için kullanmaktır. Hangi soruların size sorulabileceğini tahmin etmek için yapay zekayı kullandıktan sonra, bu sorulara dayalı doğal dilde bir konuşma yapabilirsiniz. Ve hatta AI’den cevaplarınızı değerlendirmesini bile isteyebilirsiniz.

 

Yapay Zeka Yardımıyla Özgeçmişinizi Yazın

Her iş için özel bir özgeçmiş yazmanız gerekmektedir. Bu zaman alıcı bir iş olabilir, ancak yapay zeka gücüyle, başvurduğunuz her rol için özgeçmişinizi özelleştirmemeniz için bir mazeretiniz yok! Ve bunu yaparken, neden aynı zamanda LinkedIn profilinizi güncellemeyesiniz? Çıktıların mükemmel olmayabileceğini unutmayın, bu yüzden yazım hatalarını kontrol edin… ve sonra tekrar kontrol edin.

Unutmayın ki herkes henüz kariyerlerini ilerletmek için yapay zekayı kullanmıyor. Eğer zaten profilinizi yapay zeka ile güçlendirme konusunda becerikliyseniz, kendinizi biraz daha ileriye itmiş olursunuz.

4. Pozitif Bir Zihniyet Geliştirin

Kariyerinizi ilerletmeye çalışırken, pozitif bir zihniyet geliştirmek yardımcı olur. Kendinizi itmek için her zaman aklınızda bu kullanışlı bir akronim, VGE bulunsun: vizyonunuz, hedefleriniz ve uygulamanız:

  • Vizyon: Bir, iki veya beş yıl sonra nerede olmak istiyorsunuz? Ne başarmak istediğiniz konusunda açık ve belirgin olun. Kariyerinizi stratejik olarak düşünün. (Vizyon panoları kariyer vizyonunuzu netleştirmenize yardımcı olabilir.)
  • Hedefler: Vizyonunuzu gerçekleştirmek için hangi hedefleri belirlemeniz gerekiyor? Hedefleriniz SMART mı? Onları nasıl geliştirebilirsiniz? (Farklı hedeflerinizin vizyonunuzla nasıl ilişkili olduğunu görmek için zihin haritalarını kullanabilirsiniz.)
  • Uygulama: Hedeflerinizi karşılamak için hangi adımları atmanız gerekiyor? Gerekli becerilere ve kaynaklara sahip misiniz? Hangi yeni becerileri geliştirmeniz gerekiyor? Hangi insanlarla konuşmanız gerekiyor? (Farklı hedefleri karşılamak için gereken kaynakları ve becerileri takip etmek için akış diyagramlarını kullanabilirsiniz.)

Yaptığınız hataları kabul edin. Kariyerinizde iş bulmaya çalışırken birçok hata yapacaksınız. Birçok reddedilmeyle karşılaşacaksınız. İşte bu noktada büyüme odaklı bir zihniyeti uygulamanız gerekir: Bundan ne öğrendim? 

Pozitif bir zihniyet geliştirmek ve hedeflerinize ulaşmak için çaba göstermek uzun vadeli faydalar sağlayabilir. Zihniyet ömür boyu bir şeydir, bu yüzden sizi ileriye iten bir büyüme zihniyeti geliştirin. Kariyer yolunuzdaki sonraki zorluklara iyimserlikle bakın. Ve bu zihniyete besleyici olabilecek, kritik düşünme, liderlik, stratejik düşünme, duygusal zeka ve dayanıklılık gibi becerileri geliştirmeye istekli olun.

5. Başarı İçin Alışkanlıklar Geliştirin

Kariyerinizi geliştirmek için gereken çabanın göz korkutucu olduğunu düşünüyorsanız, bir adım geri çekilin ve bir sonraki kariyer hamleniz için kendinizi konumlandırmak için ne tür küçük alışkanlıklar geliştirebileceğinizi düşünün.

  • Pozitif bir zihniyet geliştirin: Zorlukları fırsatlar olarak görün. Bu zorlukları aşmak için ihtiyacınız olan becerileri belirleyin ve onları geliştirmek için zaman ayırın.
  • Her gün kariyer gelişimine ayrılan zamanı belirleyin: Daha önce de bahsedildiği gibi, kariyerinize zaman ayırmak için her gün belirli bir zaman dilimi ayırma alışkanlığı edinin. Bu molanızda veya günlük yolculuğunuzda olabilir.
  • Başkalarına mentörlük yapın: Şu anda bir liderlik pozisyonunda değilseniz, birilerine mentorluk yaparak liderlik becerilerinizi geliştirebilirsiniz.
  • Becerilerinizi geliştirin: Online olarak mükemmel eğitim videoları bulunmaktadır. Geliştirmek istediğiniz bir beceriyi seçin ve her gün bu beceriyi geliştirmeye vakit ayırın.

Tavsiye: Alışkanlıklar, işleri halletmenin yoludur. Ve genellikle, iyi bir alışkanlık başlatmak için kötü bir alışkanlığı kaldırmak zorundasınızdır. Bu, bir birikim hesabı gibidir. Her gün küçük bir miktar faizle bileşiklenir ve zamanla önemli bir şey oluşturur.

Kariyerinizi Geliştirmek İçin İpuçları

Kariyerinizi geliştirmek bir şans meselesi değildir. Planlama, çaba ve zaman gerektirir. İşte kariyerinizin bir sonraki aşamasına hazırlanmanıza yardımcı olacak bazı ipuçları:

  1. Vizyon sahibi olun: Beş yıl sonra nerede olmak istediğinizi bilin.
  2. Hayalini kurduğunuz şirketleri araştırın: Çalışmak istediğiniz 20 şirketi listeleyin. Listeyi daraltın ve bu şirketler hakkında mümkün olduğunca çok şey öğrenin.
  3. Bir mentör bulun: Mentörünüz veya ortağınız zor zamanlarda dayanmanıza yardımcı olabilir. Kendiniz de bir mentör olmayı düşünebilirsiniz.
  4. Network kurmaya başlayın: Bir sonraki üç haftada katılabileceğiniz iki etkinlik bulun ve insanlarla tanışın.

En Popüler İçerikler

Yurt Dışında Çalışma Olanağı Sunan En İyi 8 Meslek Son yıllarda yurt dışında çalışmak hemen hemen herkesin hayali. Çalışma hayatına...

İyi bir dijital pazarlamacı olmak için gereken her şeyi yaptınız; en iyi dijital pazarlama eğitimini (digital marketing eğitimi) aldınız, sektörde...

Eskiden yüksek maaşlı bir meslek edinmek ve sağlam bir kariyerin ilk adımlarını atmak için dört senelik bir üniversiteye gitmeniz ve...

Evden Çalışma İmkanı Sunan En İyi Home Office Meslekler İş dünyasında yaşanan dijital dönüşüm hızla ivme kazanıyor. Bu dönüşüm sonucunda,...