Pazarlama Ekiplerini Geliştirecek Eğitim Programları

27/07/2023

Pazarlama Ekipleri Nasıl Geliştirilir

Hayatımıza yapay zekanın da girmesiyle artık her güne yeni bir teknoloji gündemiyle başlıyoruz. Yeni teknolojilerin doğru bir şekilde kullanılıyor olması hem markalar hem de müşteriler için birçok alanda ürün veya hizmetlerin önüne geçmeye başladı bile. 

Hızla değişen dijital teknoloji trendlerini takip etmek ve bu trendlere ayak uydurabilmek hem işletmeler hem de çalışanları için artık bir zorunluluk haline geldi. Bu noktada da özellikle pazarlama ekiplerini yeni teknolojik becerilerle geliştirmek oldukça önem kazanmaya başladı. 

Şimdi gelin, bunun nedenlerine daha detaylı bir şekilde göz atalım ve pazarlama ekibinizi nasıl güçlendirebileceğinizle ilgili önemli ipuçları üzerinde duralım.

 

Pazarlama Ekibinin Becerilerini Geliştirmek Neden Önemlidir

Pazarlamada hedeflerinizi tutturmak, hedef kitlenizi memnun edebilmekten geçer. Bu da pazarlama ekibinizin zekasına, kullandığı etkili yöntemlere ve hedef kitle beklentilerine ne kadar yanıt verebiliyor olduğuna bağlıdır. 

Doğru pazarlama stratejilerini uygulayabilen, birlikte uyum içerisinde çalışabilen, kriz yönetimi konusunda başarılı ve sürekli öğrenmeye hevesli bir ekibiniz varsa, onları becerilerini geliştirme konusunda desteklemek, markanızın gelişiminde de büyük rol oynayacaktır. Nasıl mı? İşte birkaç örnek:

 

1- Markanızı Rekabette Önde Tutar

İşletmeler için dijital dünyada oluşan rekabet ortamında önde kalabilmek gün geçtikçe daha da zorlaşmaya başladı. Rekabet gücünü korumak ve işinizi büyütmek için pazarlama ekibinizin becerilerini geliştirmeye yatırım yapmak kaçınılmaz bir hal aldı. Çünkü dijital pazarlama alanında yenilikler çoğaldıkça, başarılı olmak için gereken beceriler de çeşitleniyor. 

Bir pazarlama ekibine gerekli bilgi ve uzmanlığa erişim sunmak, onların çağın ötesine geçebilmelerini ve değişen dijital pazar trendlerine ya da hedef kitlenin beklentilerine hızla adapte olabilmelerini sağlar. Bugün birçok işletme bunun farkında ve pazarlama ekiplerini bu konuda uzun vadeli olarak en verimli şekilde nasıl geliştirebileceğinin yollarını aramaya başlamış durumda.

 

2- Çalışanlarınıza Verdiğiniz Değeri Gösterir

Pazarlama ekiplerinin başarısını artırmak için çalışanları hem yeni teknolojilerle gelişen teknikler hem de bu teknolojilerin ve dijital pazarlamanın gerektirdiği yeni beceriler konusunda güvenilir dijital pazarlama eğitimleri ile desteklemek işletmeler için en önemli konulardan biri haline geldi. 

Bu yalnızca çalışanların gerekli becerilere sahip olmasını sağlamanın ötesinde, aynı zamanda uzun vadede onların kariyer gelişimlerine verdiğiniz önemin de somut bir göstergesi olarak algılanır. Pazarlama ekibinizi çeşitli eğitim programları ile desteklemeye ve güçlendirmeye yönelik göstereceğiniz bu istek, çalışanlarınızın iş sadakatini, motivasyonunu ve performansını da en üst seviyeye çıkarabilmenize olanak tanır.

 

3- Hedeflerinize Daha Kolay Ulaşmanızı Sağlar

Günümüzde dijital reklam ve pazarlama; arama motorları, Google ads ya da Facebook Instagram gibi sosyal medya kanallarının yönetilmesinin çok ötesine geçmiş durumda. 

Ekibinizin pazarlama becerileri bu doğrultuda geliştiğinde, çeşitlendiğinde ve teknoloji ile desteklendiğinde her bir ekip üyesi daha yenilikçi pazarlama stratejileri tasarlayabilir, daha kolay bir şekilde işbirliği yapabilir, pazarlama aktivitelerini satışa dönüştürme potansiyelini artırabilir ve çok daha etkili sonuçlar elde etmenizi sağlayabilir.

Pazarlama Ekibinin Başarısını Artırmak İçin Bilinmesi Gerekenler

İster büyük bir şirket, ister bir startup, isterseniz de küçük bir işletme olun, dijital pazarlama, bir marka olarak başarılı olmanız ve bunu sürdürelebilir hale getirmeniz için son derece önemlidir. Küresel dijital reklam harcamalarının 2026 yılına kadar 836 milyar dolar değerinde olmasının beklendiği bir dünyada, ekibinizin dijital yeteneklerini geliştirmenin gerekliliğini gözardı etmek imkansızdır. 

Şirketinizin zaten harika pazarlama stratejileri olabilir. Ancak pazarlama ekibinizi hem doğru yeteneklerle hem de doğru yetilerle güçlendirerek mevcut stratejilerinizi de her zaman geliştirebilirsiniz. Pazarlama ekibinizi iyileştirmek için atabileceğiniz birkaç önemli adıma birlikte bakalım.

 

Doğru KPI’lar Belirleyin

Teknoloji artık şirketlerin müşterilerini ve onların davranışlarını daha da yakından izleyebilmesini sağlıyor. Örneğin, hemen çıkma oranları (Bounce Rate), tıklama oranları (CTR) veya müşteri yaşam boyu değeri (LTV) gibi önemli her türlü veriyi kolaylıkla izlemelemek mümkün. Pazarlama ekibinizi geliştirmek istiyorsanız, başarı için belirleyici olan bu yeni ölçütler hakkında doğru hedefler belirlemeniz de oldukça kritik. 

Örneğin, şirketiniz müşterilerine ücretsiz bir deneme süresi sunuyorsa ancak web sitesi ziyaretçilerini dönüştüremiyorsanız, bu ana sayfanıza yeniden göz atmanız gerektiği veya sunduğunuz avantajları daha belirgin bir şekilde öne çıkarmanın bir yolunu bulmanız gerektiği anlamına geliyor olabilir. Pazarlama ekibinizi gerçekten geliştirmek istiyorsanız, birkaç kritik KPI (Key Performance Indicator) belirleyin ve bunları geliştirmeye odaklanın. 

Aynı zamanda belirlediğiniz KPI’ların bir süre sonra güncelliğini ve değerini kaybedebileceğini unutmayın. Bu nedenle de artık eskide kalmış KPI’ları belirleyin ve pazarlama başarınızı daha doğru bir şekilde ölçmenizi sağlayacak daha anlamlı KPI’lara odaklanmaya çalışın. Bunun sürekli gelişen bir süreç olduğunu unutmayın. 

 

Şirket Kültürünüzü Geliştirin

Günümüz iş dünyasıyla ilgili en çarpıcı gerçeklerden biri de artık birçok potansiyel adayın bir işe girerken en çok dikkat ettikleri şeylerin başında şirket kültürünün gelmesidir. Piyasadaki önemli yeteneklerin, sürdürülebilirlik, çeşitlilik veya şeffaflık gibi belirli değerlerin arkasında durdukları için bile bir marka ile çalışmayı tercih edebileceğini unutmayın. Şirketinizin kültürünün, en iyi pazarlamacıları cezbedecek kadar sağlam olmasını sağlamak işte tam da bu nedenle son derece önemlidir.

Web siteniz, şirketinizle ilgili bilgi edinmeye çalışanların algısında kültürünüzü netleştirmek için önemli bir kanaldır. Dolayısıyla, web sitenizde markanızın  ilkelerini detaylı şekilde aktaran içeriklere mutlaka yer verin. Kariyer sayfanızın, dijital pazarlama pozisyonlarını da kapsadığından ve adaylar için başvuru sürecini kolaylaştırıyor olduğundan da emin olun.

 

Sürekli Öğrenmeyi Teşvik Edin

Pazarlama ekibinize sürekli öğrenme kültürünü mutlaka aşılayın. Çalışanların bilgi ve becerilerini geliştirmeye yarayacak, pazarlama ekipleri için online pazarlama eğitimi alanında başarılı olan sertifika programlarını araştırın. Online pazarlama eğitimi, çalışanların kendi hızlarında öğrenmelerini destekler. Bu da kendilerini daha rahat hissetmelerine ve öğrenme isteklerinin artmasına neden olur. 

Sürekli öğreme isteği olan bir ekip, pazarlamacılar için dijital sertifika programı ile desteklendiğinde, en son endüstri içgörülerine erişmelerine de olanak tanınmış olunur. Öğrenen ve kendine değer katan her bir çalışansa hem ekibe hem de markanıza değer katmaya devam edecek demektir.

Sektör Uzmanlarına ve Kaynaklarına Erişim Sağlayın

Pazarlamacılar için dijital medya eğitimi ve sertifika programlarının yanı sıra webinarlar, çevrimiçi konferanslar ve mentorluk programları aracılığıyla ekibinizin sektör uzmanları ile temas etmesini sağlayın. Gündemi takip edebilmeleri için onlara, sektörde bilinen ve takip edilen pazarlama yayın kanallarına abonelikler sunun. 

Pazarlama ve hatta satış alanındaki kaynak kitaplıklara, vaka incelemelerine ve en iyi uygulamalara erişim olanağı verin. Sektör içgörülerine bu denli maruz kalmaları, yaratıcılığı artıracak ve ekibinizin dijital pazarlama ortamındaki en son trendler ve stratejiler hakkında güncel kalmasını sağlayacaktır.

Eğitim Yöntemlerinizi Kişiselleştirin

Ekibinizdeki her bir bireyin farklı yetenek ve ihtiyaçları olabileceğini unutmayın. 

Bazı kişiler podcast’ler ve diğer dijital içeriklerle etkileşime girdiklerinde oldukça hızlı bir öğrenim süreci yaşarken, diğer ekip üyeleri daha kapsamlı ve odaklanabilecekleri eğitim programları ile öğrenmeyi tercih edebilir. Ya da aynı departmanda çalışıyor olsalar bile farklı yönlerini geliştirmeye ihtiyaç duyuyor olabilirler.

Pazarlama ekibinizin becerilerini geliştirmek için kişiselleştirilmiş bir yaklaşım benimsemek, her ekip üyesinden en üst düzeyde verim almanızı sağlayacaktır. 

Verimli İletişim Kanalları Oluşturun

Özellikle uzaktan çalışmanın da hayatımıza girmesiyle, pazarlama ekiplerinin dijital ortamda etkili iletişim kurabilmesi hayati önem taşımaya başladı. 

Sorunsuz işbirliği ve bilgi paylaşımı sağlamak için video konferans, anlık mesajlaşma ve proje yönetimi platformları gibi çeşitli iletişim araçlarından yararlandığınızdan emin olun. Açık diyaloğu mutlaka teşvik edin ve destekleyici bir gelişme ve öğrenme ortamı oluşturmak için düzenli geri bildirim sağlayın.

Pazarlama Ekibine Yatırım Yapın, İşletmenizin Değerini ve Gelirini Artırın

Pazarlama ekibinizin becerilerini geliştirmek için dijital pazarlama kursları ve sertifika programları aracılığıyla sürekli öğrenmeyi destekleyin. Açık iletişim kanallarını, sanal işbirliğini teşvik edin ve ilerlemeyi izlemek için net hedefler ve KPI’lar belirleyin. Ekibinizi en son trendler ve stratejiler konusunda güncel tutmak için sektör uzmanlarına ve kaynaklara erişim sağlayın.

Dijital pazarlama eğitimi alanında dünya çapında güven kazanmış Dijital Pazarlama Enstitüsü (DMI), ekibine dijital pazarlama sertifikası sağlamak isteyen yöneticilerin Türkiye’de de en çok tercih ettiği dijital pazarlama kursu. Pazarlama ekibiniz için, geri dönüş oranı son derece yüksek olan bu dijital medya eğitimi yatırımını yaparak pazarlama stratejinizi ve hedeflerinizi bir üst düzeye çıkarabilirsiniz. 

Pazarlama ekibinizi güçlendirerek markanızın rekabette kolaylıkla öne geçmesini sağlamak için DMI eğitimleri broşürlerini indirin.

En Popüler İçerikler

İyi bir dijital pazarlamacı olmak için gereken her şeyi yaptınız; en iyi dijital pazarlama eğitimini (digital marketing eğitimi) aldınız, sektörde...

Yurt Dışında Çalışma Olanağı Sunan En İyi 8 Meslek Son yıllarda yurt dışında çalışmak hemen hemen herkesin hayali. Çalışma hayatına...

Eskiden yüksek maaşlı bir meslek edinmek ve sağlam bir kariyerin ilk adımlarını atmak için dört senelik bir üniversiteye gitmeniz ve...

Evden Çalışma İmkanı Sunan En İyi Home Office Meslekler İş dünyasında yaşanan dijital dönüşüm hızla ivme kazanıyor. Bu dönüşüm sonucunda,...