İçerik Yazmak için Yapay Zeka Araçları

09/09/2024

Metin Yazarken Kullanılan Yapay Zeka Araçları 

Yapay zeka araçları gelişmeye devam ettikçe, birçok kuruluşun dijital pazarlama stratejisinin önemli bir parçası haline geliyorlar. Yapay zeka, pazarlamacılara araştırma ve fikir üretmeden içerik planlama, optimizasyon, inceleme ve performans analizine kadar çeşitli görevlerde yardımcı olabilir.

Yapay zeka araçlarının metin yazarlığı işinizi elinizden alacağından mı korkuyorsunuz? Yapay zeka içeriğine nasıl insan dokunuşu katabileceğinizi merak mı ediyorsunuz? Yapay zeka yazma araçlarının nasıl müttefikleriniz olabileceğini ve harika dijital pazarlama içeriği oluşturmanıza nasıl yardımcı olabileceğini öğrenmek için okumaya devam edin.

“Önemli olan, bu araçları yaratıcılığımızın yerine geçmek için değil, onu artırmak için kullanmaktır.” – Kerry Harrison

Temel Yapay Zeka Metin Yazarlığı Araçları Nelerdir?

Yapay zeka araçları çeşitli pazarlama görevleri için kullanılır – metin yazarlığı da bir istisna değildir. Üretken yapay zekayı iyi kullanmak için sadece üç veya dört araca odaklanmak en iyisidir. Piyasadaki her yeni gelen ürünü denemek cazip gelse de, birkaç araca bağlı kalıp onları ustalaşmak muhtemelen size daha iyi sonuçlar verecektir.

Şu anda, dikkate alınması gereken dört önemli yapay zeka destekli sohbet robotu vardır:

  • OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT
  • Anthropic’ten Claude
  • Google’ın modeli Gemini
  • Microsoft’un yapay zeka asistanı Copilot

Bunlar, bir metin yazarı olarak en faydalı dört araçtır. Her birinin kendine özgü özellikleri vardır, bu yüzden ihtiyacıma bağlı olarak sık sık aralarında geçiş yapılabilir.

Not: Tüm araçlar şu anda tüm bölgelerde mevcut değildir ve sürekli olarak sürüm güncellemelerinden geçmektedirler.

Her bir araca biraz daha ayrıntılı bakalım.

ChatGPT

Bu yazının yazıldığı sırada, OpenAI yepyeni GPT-4o modelini yeni duyurmuştu. Bu, şu anda ChatGPT Plus müşterileri için mevcuttur ve yakında ücretsiz kullanıcılara da sunulacaktır.

GPT-4o (o, “omni” anlamına gelir), ses, görsel ve metin işlemeyi birleştiren çok modlu bir modeldir. Bunu ChatGPT yeteneklerinin ve ‘görebilen’ bir Siri’nin birleşimi olarak düşünün.

Ücretsiz bir kullanıcıysanız, GPT-4o size tüm bunlara erişim sağlayacaktır:

  • En iyi ChatGPT modeli
  • İnternet erişimi
  • Dosya yükleme yeteneği
  • Görme ve hafıza
  • GPT mağazasına ve özel GPT’lere erişim (bunlardan birini oluşturmak için Plus’a ihtiyacınız olacak olsa da)

Ücretli kullanıcılar 5 kat daha yüksek bir mesaj sınırına sahip oluyor – ve yakında yeni özellikler gelecek gibi görünüyor. GPT-4o’nun gelmesini hala bekliyorsanız ve Plus için ödeme yapma fikriyle oynuyorsanız, işte sizin için bir karşılaştırma tablosu. Size mevcut ücretsiz model (ChatGPT 3.5) ile ücretli model (ChatGPT-4/Plus) arasındaki farkları gösterir.

Önemli İpucu: Claude 3 ve Gemini’nin ücretsiz sürümlerine de göz atmaya değer. ChatGPT-3.5’ten daha yeni modellerdir ve kesinlikle güçlüdürler.

Google Gemini

Google’ın sohbet robotu Gemini, ChatGPT’den neredeyse bir yıl sonra geldi ve o zamandan beri onların yetişmeye çalıştığı hissediliyor. Bununla birlikte, modeller güçlü, son derece etkili – ve bazı görevler için ChatGPT’den daha iyi.

ChatGPT gibi, ücretsiz ve ücretli sürümler vardır: Gemini ve Gemini Advanced. Advanced kullanmak size Google’ın bugüne kadarki en güçlü modeli olan 1.5 Pro’ya erişim sağlar.

Gemini’de başka hiçbir yerde bulamayacağınız birkaç çok kullanışlı özellik var – ve hepsi ücretsiz modelde mevcut:

  • Taslaklar: Gemini her cevap için üç taslak oluşturur, yani başlangıçtan itibaren üç farklı seçeneğiniz olur.
  • Yanıtı değiştir: Yanıtı tek bir tıklamayla daha uzun, daha kısa, daha basit, daha gündelik veya daha resmi hale getirebilirsiniz.
  • Yanıtı iki kez kontrol et: Google, yanıtı Google arama sonuçlarıyla karşılaştıracak ve size doğrulayan bağlantılar verecektir. Ayrıca herhangi bir destek yoksa sizi uyaracaktır. Yapay zeka halüsinasyonlarının (desteklenmeyen yanıtlar) çok gerçek olduğu bir zamanda tüm bunlar çok yardımcıdır.
  • Yanıtın küçük bir bölümünü düzenle: Bu, uzun metinler yazmak için harika. Hangi bölümleri değiştirmek istediğinizi açıklamanız gereken diğer modellerin aksine, Gemini yanıtın bir bölümünü vurgulamanıza ve tek bir tıklama veya bir komutla ayarlamanıza olanak tanır.

Claude

Anthropic, iki eski Open AI çalışanı tarafından kuruldu ve büyük miktarda yatırım aldı – en son Amazon’dan 4 milyar dolar. Sohbet robotu Claude, şu anda üçüncü nesil modeli olan Claude 3 tarafından desteklenmektedir.

Claude’u özel kılan nedir? ChatGPT’den daha az resmi bir varsayılan tonu olduğundan, metin yazarları arasında popülerdir. İlk taslak metin yazmanıza yardımcı olacak bir araç istiyorsanız, Claude harika bir seçenektir!

Dikkate değer kılan birkaç başka unsur daha var. İlk olarak, ücretsiz sürümde dosya yükleyebilirsiniz (ChatGPT 3.5’te yapamayacağınız bir şey).

İkincisi, Anthropic’in GenAI modeli, anayasal bir yapay zeka belgesiyle uyumlu olacak şekilde eğitiliyor. Özgürlük, insanlık dışı muameleye karşı olma ve gizlilik gibi ilkeleri özetliyor. Şu anda, daha güçlü bir etik duruş önemli görünüyor!

Microsoft Copilot

Copilot, çok yönlü bir yapay zeka asistanıdır, ancak sunduğu özelliklerin bir parçası olarak bir sohbet robotuna da sahiptir. ChatGPT Plus’ın temelini oluşturan GPT-4 modeliyle çalışır – ancak burada ücretsizdir.

Copilot’un sohbet robotunun benzersiz özelliklerinden biri, üç farklı konuşma stili arasından seçim yapabilme yeteneğidir:

  • Dengeli: Bu, arama gibi en yaygın görevler için en iyisidir.
  • Yaratıcı: Yeni içerik oluşturmanız veya daha uzun ya da daha anlamlı bir çıktıya ihtiyacınız varsa idealdir.
  • Kesin: Bu, daha kısa, daha gerçekçi işler için iyidir.

Microsoft Edge Tarayıcısı’nda Copilot içindeki oluşturma özelliğini kullanırsanız, daha özelleştirilmiş bir sonuca ulaşmanıza yardımcı olacak bazı kullanışlı komut baloncukları da elde edersiniz. Örneğin, birkaç tıklamayla bir ton, biçim ve uzunluk seçebilirsiniz.

ChatGPT Plus gibi, Copilot da OpenAI’nin DALL.E 3 modeliyle resim oluşturmanıza olanak tanır. Copilot’ta modele ücretsiz olarak erişebilirsiniz.

Metin Yazarlığı İçin Yapay Zeka Nasıl Kullanılır?

Yapay zekayı çok çeşitli metin yazarlığı görevleri için kullanabilirsiniz. En önemlilerine bir göz atalım:

  • Araştırma yapmak
  • Fikir üretmek
  • İlk taslakları oluşturmak
  • İçeriği düzenlemek

1. Araştırma yapmak için yapay zekayı kullanın

Birçok metin yazarı, araştırma yaparken yapay zekadan yardım alır. Bu özellikle çeşitli konularda hızlı bir şekilde uzmanlaşması gereken serbest çalışan yazarlar için geçerlidir. Üretken Yapay Zeka, hızlı bir anlayış oluşturmanıza veya bir konuyu keşfetmenize yardımcı olmakta mükemmeldir.

Size şu konularda yardımcı olabilir:

  • Karmaşık terimleri açıklamak
  • İçeriği özetlemek
  • Farklı bakış açılarını keşfetmek

Karmaşık terimleri açıklamak

Zor bir kavramla uğraşıyorsanız veya bir şeyi basitçe açıklamak istiyorsanız, yapay zeka harika bir araçtır.

16 yaşındaki bir öğrencinin anlayabileceği bir kara deliğin basit bir açıklamasına mı ihtiyacınız var? Yapay zeka size bir açıklama verecektir. 10 yaşındaki bir çocuğa uygun bir yanıt isterseniz, daha da basit bir açıklama yapacaktır.

Profesyonel ipucu: Bu modelleri gerçek içerik için kullanırken, her şeyi doğrulamaktan unutmayın. Daha önce de belirtildiği gibi, Büyük Dil Modelleri halüsinasyonlar görebilir ve yanlış bilgi paylaşmak istemezsiniz.

İçeriği özetlemek ve karşılaştırmak

Yapay zekayı içeriği özetlemek veya belgeleri ve web sayfalarını karşılaştırmak için kullanabilirsiniz. Örneğin, çok büyük bir raporu okumaya zaman ayırıp ayırmamaya karar veriyorsanız, karar vermenize yardımcı olması için yapay zekadan onu özetlemesini isteyebilirsiniz.

Veya belki de blog gönderinizi kısa bir sosyal medya gönderisine dönüştürmek istiyorsunuz. Sorun değil. Yapay zeka bu içeriği özetleyebilir ve hatta sizin için ilk taslak gönderiyi yazabilir.

Profesyonel ipucu: ChatGPT Plus, Gemini Advanced ve Claude ile dosya yükleyebilir ve modelden bunları sizin için özetlemesini isteyebilirsiniz.

Ayrıca belgeleri karşılaştırabilirsiniz – işte ChatGPT kullanan bir örnek. Modelden size makalelerin başlığını, özetini ve hatta duygusunu göstermesini isteyebilirsiniz. Bu da hangi makaleleri okuyup analiz edeceğinize karar vermenize yardımcı olur.

Edge tarayıcısında araştırma yapmak

Microsoft Edge tarayıcısında Copilot’u kullandığınızda, bir sayfa özeti oluşturabilir veya herhangi bir web sayfası veya makaleyle sohbet edebilirsiniz. Başlamak için sohbet sekmesine tıklayın ve tarayıcı pencerenizdeki sayfa hakkında herhangi bir soru sorun.

İpucu: Yapay zeka makaleleri özetleyebilir veya size önemli çıkarımları verebilse de, uzun bir araştırma makalesini baştan sona okumak hala büyük bir değere sahiptir. Bu, kendi fikirlerimizi oluşturmamıza yardımcı olur ve kendi önemli noktalarımızı belirlememizi sağlar.

Farklı bakış açılarını keşfetmek

Bu yapay zeka araçları, hedef kitlenizin kullanışlı ve hızlı bir genel görünümünü de verebilir. Örneğin, isteminizde hedef kitlenizi tanımlarsanız, modelden onların hayallerini, arzularını, korkularını ve hayal kırıklıklarını özetlemesini isteyebilirsiniz. Ya da belki de modelin, satış konuşmanızı daha iyi hale getirebilmeniz için size karşı çıkan son derece dirençli bir müşteri olmasını istersiniz.

Elbette, bu, tam bir kitle araştırmasının ve insanlarla konuşmanın yerini tutmaz, ancak iyi bir başlangıç noktasıdır. Ayrıca oturup kitlenizin hayallerini, arzularını, korkularını ve hayal kırıklıklarını kendiniz de belirleyebilirsiniz, ancak yapay zeka size yaklaşık 30 saniye içinde bir başlangıç noktası sağlayabilir.

Farklı bakış açılarını keşfetmenin bir başka yolu da, birkaç kişiyi bir konuyu tartışmak üzere “bir odaya” koymaktır.

Örneğin, ChatGPT’den bir reklam metin yazarı, bir yapay zeka danışmanı ve bir yapay zeka etik uzmanı olarak davranmasını isteyebilirsiniz. Ardından bu rollere belirli bir konunun artılarını ve eksilerini tartışmalarını isteyin. Aşağıda benzer bir konuşmanın başlangıcını görebilirsiniz:

2. Fikir üretmek için yapay zekayı kullanın

Hiç boş sayfa sendromu yaşadınız mı? Ya da başlamakta zorlandınız mı? Artık buna gerek yok!

Yapay zeka araçları, ilk yazar tıkanıklığını aşmanın mükemmel bir yoludur. Her zaman size olağanüstü fikirler veya hayranlık uyandıran ilk satırlar vermeyecektir, ancak bir başlangıçtır. Ve boş bir sayfa hakkında endişelenmediğinizde yazmak çok daha kolaydır.

Alternatif ifadeler önerin

İçerik yazarken bazen kendinizi belirli ifadeleri kullanırken bulabilirsiniz. Yazma telaşında, onları fark etmeyebilirsiniz bile, ancak okuyucularınız fark edebilir.

Yapay zeka, alternatif ifadeler önermek için harika bir araçtır. Yine, mükemmel olmayabilirler, ancak düşüncelerinizi yeni yönlere götüreceklerdir.

İçerik fikirleri üretin

Ayrıca yapay zeka araçlarını içerik fikirleri bulmanıza yardımcı olacak bir beyin fırtınası asistanı olarak da kullanabilirsiniz. En iyi olanları seçebilmeniz için bir dizi fikir isteyebilirsiniz.

%100 mükemmel olmasalar bile, yaklaşık 30 saniye içinde bir dizi başlangıç noktası elde edersiniz – ve buna karşı çıkamazsınız.

Profesyonel ipucu: ChatGPT ücretsiz uygulamasını telefonunuza indirin. Konuşarak onunla etkileşim kurabilir ve hatta kullandığı ses türünü seçebilirsiniz. Kulaklıklarınızı takın, yürüyüşe çıkın ve ChatGPT ile bazı fikirler paylaşın. Beyin fırtınası yapmak, yazmaktan çok daha doğal geliyor.

3. İlk taslakları oluşturmak için yapay zekayı kullanın

Yapay zeka, özellikle hızlı bir şekilde ilk taslaklar oluşturmak istediğinizde etkilidir. Bu ilk taslakları asla kopyalayıp yapıştırmamanız gerekse de, daha sonraki taslaklarınız için temel olarak kullanabilirsiniz.

İçerik taslağı hazırlarken Yapay Zeka Sandviç modelini kullanmayı düşünün. İnsan yaratıcılığıyla başlar, fikri hayata geçirmek için yapay zekayı verimli bir şekilde kullanır ve ardından içeriği iyileştirmek için insan gözetimini kullanırsınız. Yapay zeka sandviçi üç aşamadan oluşur:

Kaynak: Digital Marketing Institute

Adım 1: İnsan zekası

Harika içerik oluşturmak, insan zekası gerektiren bir insan becerisidir. Ne yazmak istediğinize dair iyi bir fikir edinmek için biraz beyin fırtınası yapın ve araştırma yapın. En azından, modele net bir hedefle gelin, böylece çıktının ihtiyaçlarınızı karşılayıp karşılamadığını bilirsiniz.

Araştırma ve içgörülerle donanmış olarak, şimdi belirli, etkili istemler hazırlamanız gerekiyor. Modele bağlam, hedef kitleniz, strateji, içerik formatı, ton ve stil ve çıktınızı şekillendirecek diğer her şeyi anlatın.

Adım 2: Yapay zeka

Tercih ettiğiniz aracı seçin, iyi hazırlanmış isteminizi ekleyin ve modelin işini yapmasına izin verin.

Adım 3: İnsan zekası

Unutmayın, çıktı sizin ilk taslağınızdır. Şimdi içeriği iyileştirmek için insan ustalığınızı ve uzmanlığınızı kullanma zamanı. Ve içeriğinizi gerçekleri kontrol etmeyi ve ilk amacınıza göre anlam kontrolü yapmayı unutmayın.

Bu istediğiniz şey miydi? Yoksa sadece 30 saniyede yapıldığı için mi beğendiniz? Bunlar sorulması gereken önemli sorular.

4. İçeriği düzenlemek için yapay zekayı kullanın

Yapay zeka sandviçinin üçüncü aşamasında, içeriği esasen insan gözüyle (ve kulağıyla) düzenliyorsunuz. Ancak, bir yapay zeka asistanı da metninizi düzenlerken harika bir yardımcı olur.

Örneğin, bir metin parçası girebilir ve iyileştirmeler isteyebilirsiniz. Bu, düşüncelerinizi yeni yönlere taşıyabilir, bir düşünceyi çözebilir veya sizin için yeni bir yol açmanıza yardımcı olabilir.

Modele bunlar gibi prompt verebilirsiniz:

  • Lütfen bu sosyal medya gönderisini iyileştirmek için beş yol önerin.
  • Bu blogu nasıl daha net veya akıcı hale getirebileceğimi söyleyin.

Her zaman olduğu gibi, ne kadar spesifik olursanız, geri bildirim o kadar iyi olacaktır. Altın girdi, altın çıktı!

Metin Yazarlığı Becerilerinizin Pazarlama İhtiyaçlarınıza Uygun Olduğundan Emin Olun

Bir markanın rekabette öne çıkmasına yardımcı olmak için, özellikle bu yeni yapay zeka çağında, etkili pazarlama taktikleri ve stratejileri kullanmak önemlidir. DMI’ın Profesyonel Dijital Pazarlama Diploması, size sadece dijital pazarlamanın temellerini öğretmekle kalmayacak, aynı zamanda içerik pazarlaması, SEO, strateji, analitik, sosyal medya ve çok daha fazlası gibi kilit alanlara da derinlemesine dalacaktır.

DMI Dijital Pazarlama Uzmanlığı Eğitimi ile Kariyerinizde Fark Yaratın! DMI PRO ile sektördeki en güncel trendleri öğrenin ve dijital pazarlama becerilerinizi geliştirin. DMI TRACK YAPAY ZEKA kursunda sınırlı bir süre için geçerli olan %20 indirim fırsatını kaçırmayın ve dijital pazarlamanın geleceğini şekillendirin.

En Popüler İçerikler

İyi bir dijital pazarlamacı olmak için gereken her şeyi yaptınız; en iyi dijital pazarlama eğitimini (digital marketing eğitimi) aldınız, sektörde...

Yurt Dışında Çalışma Olanağı Sunan En İyi 8 Meslek Son yıllarda yurt dışında çalışmak hemen hemen herkesin hayali. Çalışma hayatına...

Eskiden yüksek maaşlı bir meslek edinmek ve sağlam bir kariyerin ilk adımlarını atmak için dört senelik bir üniversiteye gitmeniz ve...

Evden Çalışma İmkanı Sunan En İyi Home Office Meslekler İş dünyasında yaşanan dijital dönüşüm hızla ivme kazanıyor. Bu dönüşüm sonucunda,...