Her Dijital Pazarlamacının Sahip Olması Gereken 10 Temel Beceri

20/05/2024

Dijital sektör oldukça geniş ve yeni başlayanlar veya niş alanını bulmaya çalışan pazarlamacılar için gezinmek zor olabilir. En kritik dijital pazarlama metriklerini bilmekten SEO ve içerik pazarlamasını ustalıkla yönetmeye kadar, işinize değer katan alanlara odaklanmanız gereken birçok alan var.

İyi haber şu ki, çevik dijital becerilere sahip pazarlamacılara olan talep küresel olarak artıyor, ancak kötü haber ise dünya genelinde bir yetersizlik olduğudur. ‘Pazarlama Evrimi: Liderlik, Dönüşüm, Beceriler, Zorluklar ve Gelecek’ araştırmasına göre, kıdemli ve orta düzey pazarlamacılar dijital becerilerde önemli eksiklikler bildirdi; en büyük üç eksik, veri analistleri (%47), genel dijital pazarlama becerileri (%37) ve UX tasarımcıları (%34) oldu.

Peki, özellikle dijital bir gezgin ya da başarılı bir serbest çalışan olmayı düşünüyorsanız, kurumsal merdiveni hızla tırmanmak veya rekabetten sıyrılmak için neler yapmalısınız? Sürekli değişen dijital sektörde güncel kalmanızı sağlayacak bu 10 temel beceriye göz atın:

1. Video Pazarlaması

Video, interneti kasıp kavurmaya devam ediyor ve bu durmayacak. Müşteriler, özellikle sosyal medyada, videoları çok seviyor ve 10 kişiden 8’i bir markanın videosunu izledikten sonra satın alım yapıyor. The State of Video Marketing araştırmasına göre, video kullanan pazarlamacıların %93’ü bunun stratejilerinin önemli bir parçası olduğunu ve %87’si pozitif bir Yatırım Getirisi (ROI) sağladığını bildiriyor.

Bu istatistiklerin, kime sorduğunuza bağlı olarak değişebileceğini unutmayın, ancak çoğu istatistik, video söz konusu olduğunda çok daha yüksek dönüşüm, etkileşim ve daha yüksek SEO sıralamalarına işaret ediyor.

Peki videoyu bu kadar etkileyici kılan nedir? Çünkü kişisel ve alakalıdır. İnsanlar yüzünüzü (veya markayı tanıtan kişinin yüzünü) görebildiğinde, işletmenize güvenme olasılıkları daha yüksektir. Ayrıca farklı platformlarda kullanılabilecek harika bir çok yönlü içeriktir. Instagram’ın başarısını ve TikTok’un hızla yükselişini düşünün!

Dijital pazarlama profesyonellerinin video prodüksiyonunun her detayını bilmesi gerekmiyor. Ancak profesyonel birini tutmadan nasıl video yapacağını bilmek başlamak için iyi bir yerdir. Camtasia veya CapCut gibi AI araçları bu konuda size yardımcı olabilecek harika araçlardır. Eğer bu alanda biraz eğitim aldıysanız ve bu işi seviyorsanız, becerileriniz asla boşa gitmeyecektir çünkü video her zaman talep görecektir.

Kendi başınıza daha fazla öğrenmek istiyorsanız, Apple Final Cut Pro X veya Adobe Premiere Pro gibi video düzenleme araçlarını deneyebilirsiniz.

2. Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) ve Arama Motoru Pazarlaması (SEM)

Arama Motoru Optimizasyonu (SEO), dijital pazarlamanın tüm seviyelerinde anahtar bir rol oynar ve bu alana girecek herkesin temel düzeyde bir bilgiye sahip olması gereklidir. Teknik, arka plan işleri takımın daha teknik insanlarına bırakılabilir, ancak SEO’nun gerçekten nasıl çalıştığını bilmek ve en iyi uygulamalar ile içerik optimizasyonunu sağlam bir şekilde anlamak, başarılı bir dijital pazarlama kampanyası yürütmek için çok önemlidir. Bu, özellikle Google’ın Arama Üretici Deneyimi gibi AI teknolojileri, sahneyi değiştirirken daha da geçerlidir.

3. İçerik Pazarlaması

İçerik, dijital pazarlamanın merkezindedir ve içerik pazarlaması, ne olursa olsun oyunun kritik bir parçası olmaya devam edecektir. Ancak içerik pazarlaması başlı başına büyük bir iştir. Birçok kanal için yüksek kaliteli, SEO dostu içerik oluşturabilmeli ve izleyicileri etkilemek ve dönüştürmek için etkili bir içerik stratejisi oluşturmayı anlamalısınız; bu, ChatGPT ve diğer AI teknolojilerini kullanmanın en iyi yollarını bilmeyi de içerir.

İşleri biraz daha zorlaştıran bir diğer önemli nokta ise içeriğin birçok biçim alabileceğidir; video, sosyal medya, e-postalar, web içeriği, bloglar, e-kitaplar, videolar, beyaz kağıtlar… liste uzayıp gider. Ayrıca, sosyal platformlarda içerik çok önemli olduğundan sosyal medya pazarlamasını da iyi kavramış olmalısınız.

4. Veri ve Analitik

Hangi dijital pazarlama alanına girerseniz girin, analitik stratejinizin merkezinde olacak ve kampanyalar için veri odaklı daha iyi kararlar almanıza yardımcı olacaktır. Google Analytics gibi araçlarla izleme ve raporlama yapmak oldukça basittir, ancak zor olan kısım, tüketici davranışları hakkında daha fazla bilgi edinmek ve bu bilgileri trafik ve dönüşümleri artıran çözümlere uygulamak için nasıl toplayıp kullanacağınızdır.

Çoğu işletme (hatta küçük olanlar bile) takip edilecek büyük miktarda veriye sahiptir ve iyi dijital pazarlamacılar bu verileri nasıl toplayıp kendi avantajlarına kullanacaklarını anlamalıdır. Şirketler, yalnızca pazarlama teknik becerilerini kullanarak verileri “okumayı” bilen değil, aynı zamanda müşteri verilerinden değer çıkararak gelecekteki stratejileri geliştiren kişileri her zaman arayacaktır. Bu işlemleri kampanya başarısı sağlayan yenilikçi yollarla yapabileceğinizi gösterebilirseniz, sektörde değerli bir varlık olursunuz.

 

Analitik için tek bir platforma bağlı kalmak zorunda olmadığınızı unutmayın; Google Analytics’e alternatif olan bazı platformları inceleyerek sizin için daha uygun olup olmadıklarını kontrol edin.

5. Tasarım Odaklı Düşünme ve Planlama

Tasarım odaklı düşünme, kullanıcı merkezli bir bakış açısıyla problemlere yaklaşmayı ifade eden bir terimdir. Bu yaklaşım, büyük ölçekli karmaşık problemleri çözerken insan merkezli düşünmeyi teşvik eder.

Interaction Design Foundation’a göre, bu sürecin 5 ana aşaması vardır: empati kurma, tanımlama, fikir üretme, prototip oluşturma ve test etme. Bu yaklaşımın iyi çalışmasının nedeni, büyük ölçüde kullanıcı deneyimine odaklanmasıdır ki bu, dijital pazarlamanın başarısı için kritik öneme sahiptir.

Bu yaklaşımın ilginç bir yanı da doğrusal olmayan bir şekilde kullanılabilmesidir: Test aşamasına geldiğinizde, fikirleri yeniden gözden geçirmek için orta aşamaya geri dönebilirsiniz.

Tasarımcılar ve geliştiriciler bu tür bir yaklaşımı kullanma eğilimindedir, bu yüzden en azından bunu sağlam bir şekilde anlamak, pazarlama özgeçmişinizi güçlendirmek ve uygun olduğunda uygulamak iyi bir fikirdir.

6. Sosyal Medya

Bir pazarlamacı olarak, sosyal medya pazarlaması hakkında bazı bilgilerin olması çok önemlidir. Sosyal medyada başarılı olmak, basitçe bir gönderi oluşturup yayınlamaktan ibaret değildir. Oluşturduğunuz içeriğin alakalı, hedeflenmiş ve dikkat çekici olması gerekir ki insanlar durup tıklasınlar. Ayrıca her platformun güçlü yönlerini anlamak ve hedef kitlenize uygun olup olmadığını bilmek de önemlidir.

Örneğin, müşteri tabanı 20-30 yaş aralığında olan bir fitness markasıysanız, TikTok marka bilinirliğini artırmaya yardımcı olabilir. Bir fitness sınıfındaki müşterilerin videosunu veya sunduğunuz hizmetleri gösteren bir tanıtım videosu yayınlayabilirsiniz. Buna karşılık, B2B sektörüne bilgisayar tedarik ediyorsanız, LinkedIn iş bağlantıları kurmak ve iş hacmini artıracak niş gruplarda etkileşimde bulunmak için uygun olabilir.

Bu, hedef kitlenizi tanımak, onlara hitap edecek içerikler oluşturmak ve doğru sosyal medya platformlarını kullanmakla ilgilidir.

7. E-Posta Pazarlaması

E-posta, herhangi bir pazarlamacı için vazgeçilmez bir araçtır, özellikle çerezlerin sona ermesiyle birinci taraf verilerinin her zamankinden daha önemli hale gelmesi nedeniyle. E-posta, esir bir kitleyle iletişim kurmanıza ve onları etkilemenize, segmentasyon ve iş akışları aracılığıyla kişiselleştirilmiş mesajlar iletmenize yardımcı olur.

MailChimp, Marketo gibi e-posta araçları konusunda bilgi sahibi olmak önemlidir. Ayrıca, iletişimlerinizi düzenli tutmak için listeler oluşturmak da önemlidir. Örneğin, sosyal medyada ücretli bir kampanya yürütüyorsanız, kişilerinizi bir listeye toplayarak onlara benzer bilgiler veya mesajlar ile hedefleyebilirsiniz. Tetiklenen iş akışları da önemlidir çünkü otomasyonu kullanarak belirli aralıklarla ilgili mesajları göndererek potansiyel müşterileri veya mevcut müşterileri yeniden etkileşime sokabilirsiniz.

Litmus’a göre, e-posta pazarlamaya harcadığınız her 1 dolar için ortalama 36 dolar getiri bekleyebilirsiniz, bu yüzden e-posta stratejinize zaman ve enerji harcamak, veritabanınızda sürekli akılda kalmanızı sağlar.

8. Teknoloji Bilgisi

Dijital pazarlama sektörü teknoloji odaklı olduğundan, Martech’e (pazarlama teknolojisi) hakim olmanız ve hızla öğrenebilmeniz gerekmektedir.

Eğer dijital yerlisi ya da Gen-Z kuşağından biriyseniz, bu muhtemelen sizin için doğal bir durum olacaktır, ancak daha yaşlı nesiller, yalnızca belirli teknolojileri öğrenmekle kalmayıp aynı zamanda yaygın olarak kullanılan yazılımlar ve taktikler hakkında bilgi sahibi olmak için de biraz zaman ayırmak isteyebilirler; örneğin, kitle dinleme araçları veya SEM (Arama Motoru Pazarlaması).

Pazarlamada gerekli olan teknik becerileri anlamak da faydalı olabilir; örneğin, web kodlamanın temelleri, İçerik Yönetim Sistemlerini (CMS) kullanma, AI araçları ve veri gizliliği konuları gibi.

9. İkna Kabiliyeti

Harika bir dijital pazarlama lideri, sadece harika iletişim becerilerine sahip olmakla kalmayacak, aynı zamanda analitik düşünceyi yaratıcı problem çözmeyle birleştirebilecek. Bu, ekiplerinin işletmeleri ileriye taşıyacak yenilikçi pazarlama kampanya fikirleri üretmesine yardımcı olacaktır.

Bunun büyük bir parçası, harika ikna ve etkileme becerilerine sahip olmaktır. Birini bir ürünü satın almaya ikna edebilir misiniz? Peki ya diğer ekip liderlerini fikrinizin en iyisi olduğuna ikna edebilir misiniz?

Bu tartışmakla ilgili değil, yaptığınızı bildiğinize dair güvene sahip olmak ve bunu göstermekle ilgilidir.

10. Sıradışı Becerilerinizi Öne Çıkarın

Yumuşak beceriler açısından, harika dijital pazarlamacılar meraklı olmalı, çeşitlilikten keyif almalı, ileriye dönük düşünmeli, iş odaklı ve strateji merkezli olmalıdır. Ancak bu alanda her türlü kişilik ve yetenek seti için bol miktarda alan bulunmaktadır. Dolayısıyla, endüstride rekabetçi kalmak için benzersiz kişiliğinizi kullanmalısınız.

Örneğin, SEO stratejisinde yetenekli birini yönetim konusunda da bulmak sıra dışı olabilir veya bilgisayar bilimi derecesine sahip ancak aynı zamanda sosyal medyayı da seven birini bulmak benzersiz olabilir. Güçlü yönlerinizi avantajınıza kullanmaktan asla çekinmeyin.

En Popüler İçerikler

İyi bir dijital pazarlamacı olmak için gereken her şeyi yaptınız; en iyi dijital pazarlama eğitimini (digital marketing eğitimi) aldınız, sektörde...

Evden Çalışma İmkanı Sunan En İyi Home Office Meslekler İş dünyasında yaşanan dijital dönüşüm hızla ivme kazanıyor. Bu dönüşüm sonucunda,...

Yurt Dışında Çalışma Olanağı Sunan En İyi 8 Meslek Son yıllarda yurt dışında çalışmak hemen hemen herkesin hayali. Çalışma hayatına...

Eskiden yüksek maaşlı bir meslek edinmek ve sağlam bir kariyerin ilk adımlarını atmak için dört senelik bir üniversiteye gitmeniz ve...