Google Analytics 4 (GA4) ile İlgili Bilmeniz Gerekenler

08/07/2024

Sosyal medya uzmanlığı ve dijital pazarlama uzmanlığı için başarının anahtarı veriye hakim olmaktır. Hedef kitlesini anlamak, kampanyaların etkisini ölçmek ve pazarlama stratejisini optimize etmek için güçlü araçlara ihtiyaç duyarız. 

İşte geçtiğimiz yıl Universal Analytics’in yerini alan Google Analytics 4 tam da bu noktada devreye giriyor ve bize zirveye giden yolda rehberlik ediyor.

Google Analytics 4 rehberi niteliğindeki bu blog yazısında GA4 özellikleri ve bu sürümdeki yenilikleri derinlemesine inceleyeceğiz. Ayrıca GA4 ile veri analizi kavramlarına ve GA4 raporlama araçlarına yakından bakacağız.

Dijital Pazarlama ve SEO Uzmanları İçin GA4 ve Önemi

Google Analytics uzun yıllardır dünya çapındaki işletmeler tarafından dijital ve sosyal medya pazarlama yönetimi için en yaygın kullanılan kaynaklardan biri. Platformun dördüncü evrimi ile beraber gelen Google Analytics geçiş süreci ise 1 Temmuz 2023’te sona erdi.

Source: Google

GA4’ün kurulumu tamamlandığında, kullanıcıların birden fazla oturum boyunca gösterdiği davranışları, sayfa görüntülemeleri, işlemleri, her sayfada geçirilen süre ve tıklama sayısını detaylı bir şekilde izleyebiliyorsunuz.

GA4 ve kullanıcı deneyimi, kendisinden önce gelen sistemlerden temelde daha farklı bir sistem ve Google Analytics 4’ün geçişinde 4 adımdan oluşan bir geçiş stratejisi uygulandı.

Bu adımlar sırasıyla şöyleydi: 

  • Denetim: Analytics hesabı kullanıcıların kararlar alma konusunda analizlere aktif olarak katkıda bulunmasını sağlıyor. GA4 kurulum asistanı geçiş süresince kullanıcılara rehberlik sağlayarak ve bu denetimi kolaylaştırıyor.
  • Kurulum: Google Analytics 4’ü kurulum aşamasında mevcut mülkler otomatik olarak içe aktarılmadığından GA4 kapsamında yeni mülk oluşturmanız gerekiyor. Kontrol panelinin altındaki asistan aracılığıyla Google Analytics 4 kurulum sürecini tamamlayabilirsiniz. 
  • Manuel Geçiş: GA4’te kullanıcı etkileşimini tam anlamıyla deneyimlemek için özel metriklerinizi yeniden oluşturmanız gerekiyor. GA4 ölçüm metrikleri web sitelerinde ve uygulamalarda kullanıcı davranışlarının kapsamlı bir dökümüne erişim sağlıyor.
  • Arşivleme: Google Analytics 4’te Universal Analytics öncülünden farklı bir veri modeli kullanıldığı ve  1 Ocak 2024 tarihinde eski veriler silindiği için geçiş için son adım ihtiyaç duyulan verileri arşivlemekti.

GA4’te sitenizde veya uygulamanızda bulunan veri gizliliğine verilen önem artarken, kullanıcıları takip etmenizi ve sayfa görüntülemelerini detaylı bir şekilde inceleyebilmenizi sağlayan birçok özellik bulunuyor.

Google Analytics 4’ün (GA4) İleri Seviye Özellikleri

GA4 diğer sürümleriyle kıyaslandığında cihazlar arası raporlama sağlayan tam entegre izleme hizmeti sunuyor. Universal Analytics’e kıyasla kullanıcı etkileşimlerini daha ayrıntılı biçimde izlemek ve analiz etmek amacıyla etkinlik tabanlı bir yaklaşım benimsiyor.

Google Analytics 4 ile Universal Analytics arasındaki temel farklar:

Özellik

Universal Analytics

Google Analytics 4

Veri Modeli

Oturum ve sayfa görüntüleme odaklı

Olay odaklı

Veri Toplama

Görüntüleme, etkinlik, e-ticaret ve sosyal etkileşim isabetleri

Her etkileşim bir olay olarak yakalanır

Kullanıcı Ölçümü

Toplam kullanıcı, yeni kullanıcı

Toplam kullanıcı, etkin kullanıcı, yeni kullanıcı

Oturum Ölçümü

Belirli bir zaman dilimindeki etkileşimler

Kullanıcı etkinliği dönemleri

Raporlama

Önceden tanımlanmış raporlar

Özelleştirilebilir raporlar ve analizler

Gizlilik

Daha sınırlı veri gizliliği kontrol seçenekleri

Daha ayrıntılı veri toplama ve işleme kontrol seçenekleri

Gelecek

1 Temmuz 2023’ten sonra yeni veri işlemeyecek

Gelecekteki web sitesi ve mobil uygulama analitiği için varsayılan platform

Dijital Pazarlama Uzmanlığı Sertifikası ile kariyerinizde fark yaratmaya hazır mısınız? Şimdi PRO eğitimi yanında alacağınız DMI TRACK - YAPAY ZEKA kursunda %20 indirim fırsatından yararlanın ve dijital pazarlamanın geleceğini bugün keşfedin!

Google Analytics 4 (GA4) Raporlama ve Gizlilik Kontrolleri

GA4, tasarımda gizlilik yaklaşımını benimseyerek, verilerin nasıl toplandığını, raporlandığını, saklandığını ve tüketicilere nasıl geri yansıdığını kontrol etmeyi hedefliyor. 

GA4, gizliliği ön planda tutarak, önceden hazırlanmış raporlar ve özelleştirilebilir görselleştirmeler ile kapsamlı ve esnek raporlama imkanı sunar. Segmentler ile veriler filtreleniyor,  karşılaştırmalı raporlar ile farklı zaman dilimleri ve segmentler karşılaştırılıyor. 

Ek olarak Kohortlar ile belirli kriterlere uyan kullanıcı grupları oluşturabilir, Huni Raporlama ile dönüşüm oranlarınızı analiz edebilir ve Yol Analizi ile kullanıcı deneyimini daha derinlemesine anlayabilirsiniz.

GA4 mülkleriyle entegre olan yeni gizlilik kontrolleri, veri toplama ve kullanma süreçlerini daha etkin bir şekilde yönetmeye yardımcı oluyor.

GA4 yeni gizlilik kontrolleri şu şekilde:

  • Google İzin Modu: Kullanıcıların, ziyaretçi izinlerine göre Google etiketlerinin davranışını ayarlanmasını sağlar.

  • AB Odaklı Veriler: AB’deki kullanıcılardan toplanan veriler artık yalnızca AB’deki alan adları ve sunucular aracılığıyla toplanmaktadır.

  • IP Depolaması Yok: Konum verileri hala ziyaretçinin IP adresinden çıkarsa da, artık GA4 IP adreslerini günlüğe kaydedip saklamıyor.

  • Bölgesel Sinyal Kontrolleri: GA4 artık Google Sinyallerin bölgesel olarak değiştirilmesine izin vermektedir.

  • Bölgesel Konum ve Cihaz Kontrolleri: GA4 kullanıcıların konum ve cihaz verilerinin toplanmasını bölgesel düzeyde devre dışı bırakmasına izin vermektedir.

  • Veri saklama: Kullanıcıların, kişisel verilerin Google sunucularından silinmeden önce saklanacağı sürenin belirlenmesine olanak tanır.

  • Veri Silme: GA4 artık belirli veri silme talebi mekanizmalarını uygulamaktadır. Bu, bir kullanıcıyla ilgili tüm verilerin analitikten silinmesini sağlar.

Yeni GA4 raporlama ve gizlilik kontrollerindeki temel amaç, kuruluşların kendi yetki alanları, sektörleri ve değerleri için geçerli olan bireysel gizlilik gerekliliklerini karşılamalarına yardımcı olmak.

Dijital Pazarlama Uzmanlığı Sertifikası ile kariyerinizde fark yaratmaya hazır mısınız? Şimdi PRO eğitimi yanında alacağınız DMI TRACK - YAPAY ZEKA kursunda %20 indirim fırsatından yararlanın ve dijital pazarlamanın geleceğini bugün keşfedin!

En Popüler İçerikler

Evden Çalışma İmkanı Sunan En İyi Home Office Meslekler İş dünyasında yaşanan dijital dönüşüm hızla ivme kazanıyor. Bu dönüşüm sonucunda,...

İyi bir dijital pazarlamacı olmak için gereken her şeyi yaptınız; en iyi dijital pazarlama eğitimini (digital marketing eğitimi) aldınız, sektörde...

Eskiden yüksek maaşlı bir meslek edinmek ve sağlam bir kariyerin ilk adımlarını atmak için dört senelik bir üniversiteye gitmeniz ve...

Yurt Dışında Çalışma Olanağı Sunan En İyi 8 Meslek Son yıllarda yurt dışında çalışmak hemen hemen herkesin hayali. Çalışma hayatına...