Dijital Pazarlamacıların Rehberi – Güncel Kalmanın 9 Yolu

25/09/2024

Dijital Pazarlamacıların Güncel Kalma Rehberi

Dijital Pazarlamacılar için Rehber – Güncel ve İlgili Kalmanın 9 Basit Yolu

Dijital pazarlama dünyasındaki sürekli değişimle başa çıkmakta zorlanıyor musunuz? Merak etmeyin, yalnız değilsiniz!

DMI araştırmasına göre, “Pazarlama Evrimi: Liderlik, Dönüşüm, Beceriler, Zorluklar ve Gelecek” raporunda; kıdemli pazarlamacıların %46’sı, son iki yılda dijital dönüşüme dair liderlik vizyonunun değiştiğini, %58’i ise pazarlama bütçelerini geleneksel kanallardan dijital kanallara kaydırdıklarını belirtti.

Yeni teknolojilerin karışıma eklenmesiyle bu alan daha da karmaşık hale geliyor. Yapay zekanın pazarlama dünyasında olağanüstü bir hızla geliştiğini veya Google’ın Arama Üretici Deneyimi (Google Search Generative Experience) gibi yeni teknolojilerin arama pazarlamasını nasıl değiştirebileceğini bir düşünün.

Ancak başarılı pazarlamacılar, zamanla dijital araç ve platformlar üzerinde markalaşma, özellikler ve formatların kaçınılmaz olarak değiştiğini, ancak bu araç ve platformları hedeflerinizi desteklemek için kullanma temellerinin daha yavaş bir hızla evrildiğini bilirler.

Güncel kalmanın anahtarı, değişimlere uyum sağlayacak becerilere sahip olmak ve gelişmeleri yakından takip ederek fırsatlar yaratmakla ilgilidir.

“Pazarlamacılar, güncel kalmalı ve her değişikliğin ne anlama geldiğini eleştirel (ve stratejik) bir şekilde düşünmelidir. Ancak her değişiklik, işinizi yapma becerinizi sıfırlamaz.” – Tadhg O’Connell, Dijital Pazarlama Enstitüsü Ürün Direktörü

Pazarlama Stratejisi Geliştirin

Güncel kalmanın ve becerilerinizi ilgili tutmanın en etkili yollarına geçmeden önce, tüm pazarlama faaliyetlerinizi yönlendirecek bir dijital pazarlama stratejisine ihtiyacınız var.

Etkili bir strateji, pazarlama ekibinizi yönlendirebilir. Müşterilerinizi anlamanızı sağlar, hangi dijital kanalların potansiyel müşteri kazandırıp gelir sağladığını bilmenize yardımcı olur ve ekibinizin veriye dayalı kararlar alarak işinize olumlu katkı yapmasını sağlar.

Bir dijital pazarlama stratejisine sahip olmanın birçok avantajı vardır. Bunlar arasında:

  • Verimliliği artırmak
  • İçgörüler elde etmek
  • Üretkenliği artırmak
  • Hedef kitlenizi tanımak
  • Yatırım getirisini artırmak

Strateji oluştururken araştırma çok önemlidir. İş hedeflerini, hedef kitlenizi ve araştırmanın sonuçlarını anlamanız, ayrıca yanıtlanmasını istediğiniz önemli soruları belirlemeniz gerekir.

Ardından, zaman çizelgeleri, bütçeler, hedefler, taktikler, kanallar, KPI’lar vb. içeren bir strateji eylem planı oluşturabilirsiniz. Bir strateji oluşturduğunuzda, üzerinde çalışabileceğiniz sağlam bir temeliniz olur ve şartlar değişirse taktiklerinizi, bütçenizi ve hedeflerinizi uyarlayabilirsiniz.

Sonuç olarak, dijital pazarlamanın hızı acımasız olabilir, bu yüzden şartlar değişirse uyum sağlamaya hazır olun, ancak stratejinizi rehber olarak kullanarak her zaman geri dönebilirsiniz.

Artık strateji oluşturmanın temellerini kavradığınıza göre, dijital pazarlama dünyasındaki trendleri ve gelişmeleri takip etmenizi sağlayacak faydalı kaynaklara göz atalım.

1) Bültenler (Newsletter)

Sosyal medyanın ve diğer dijital kanalların yaygınlığı ile bazı şirketler bültenlerin gerekliliğini sorguluyor. Ancak çerezlerin sona ermesi ve Substack gibi platformların popülaritesinin artmasıyla, e-posta yoluyla müşteri tabanınızla iletişim kurma ve onları etkileme yeteneği çok önemli hale geldi.

Pazarlamacılar için bilgi hazinesi olabilecek başarılı bültenlerden bazıları şunlardır:

İyi bir bülteni asla hafife almayın; en çok ihtiyaç duyduğunuz şeyi ilham edebilir ve en iyi yanı, hiçbir çaba harcamadan gelen kutunuza gelir!

2) Online Yayınlar ve Bloglar

Birçok harika çevrimiçi yayın ve blog, makalelerden podcast’lere, kullanışlı araç setlerine veya rehberlere kadar geniş bir içerik yelpazesi sunar.

Bazılarını sık kullanılanlara eklemek faydalı olabilir, böylece düzenli olarak kontrol edebilir veya tavsiyeler alabilirsiniz. Bir RSS feed’i kurabilir veya abone olabilir, böylece gelen kutunuza güncellemeler alabilirsiniz.

Bunların bazıları özelleşmiştir, bu yüzden sosyal medya veya arama motoru pazarlamasıyla çalışıyorsanız, günlük işinizde size yardımcı olabilecek bilgiler alabilirsiniz. İşte bazılarını incelemeniz için öneriler:

  • Econsultancy – dijital pazarlama ve e-ticaret konularını kapsar
  • Adweek – marka pazarlamasını kapsar
  • Marketing Land – çeşitli pazarlama konuları içerir
  • eMarketer – pazarlama haberleri ve araştırma raporları için harika bir kaynaktır
  • TechCrunch – start-up ve teknoloji haberleri
  • Digital Marketing Institute – endüstri uzmanları tarafından yazılmış dijital pazarlama konularını kapsar
  • Fast Company – iş dünyası haberleri, yenilikler ve teknoloji
  • HubSpot – dijital pazarlama, satış, hizmet ve yapay zeka haberlerini kapsar
  • Moz – SEO ve çevrimiçi pazarlamayı kapsar
  • SEMRush – SEO konusunda derinlemesine içerik sunar
  • Search Engine Watch – her şeyi SEO hakkında kapsar
  • Orbit Media – UX ve müşteri odaklı pazarlama konularına odaklanır
  • Copyblogger – içerik pazarlamasını kapsar
  • CoSchedule – dijital pazarlamayı kapsar

Bu sitelerin çoğu podcast ve web seminerleri sunar, çoğu da ücretsizdir. Ayrıca, Medium platformunda farklı konular hakkında uzmanlardan makaleler bulabilirsiniz.

3) Sosyal Medya

Sosyal medya, pazarlamacılara etkili bir şekilde tüketicilerle iletişim kurma, etkileşim sağlama ve onları etkileme yolları sunar. Ayrıca, sohbetlere katılmak, trendleri izlemek ve rakipleri gözlemlemek için harika bir yöntemdir!

Sosyal medya platformlarının değişime meyilli olduğunu unutmamak gerekir. Bu, adları olabilir – ‘X’ örneğini vermemiz gerekiyor mu?! Ayrıca, platformun görünümü veya bir özelliğin yerini değiştirebilir (IGTV’ye veda).

Bu değişikliklerin çoğu kullanımınız üzerinde küçük veya önemsiz bir etkiye sahip olur ve sosyal medya pazarlamacısının günlük görevlerine pek etkisi olmaz. Bu yüzden bir şey farklıysa panik yapmayın.

Sosyal medyada hashtag kullanmayı unutmayın. Bu, içeriğinizin keşfedilmesine yardımcı olur ve içeriğinizi bir kategori veya konuya bağlar. Örneğin, #digitalmarketing popüler bir hashtagdir.

LinkedIn

Profesyonel ağ platformu, önde gelen endüstri uzmanları ve etkileyicilerle bağlantı kurmak için ideal bir yerdir. Diğer pazarlamacılarla etkileşimde bulunmak, güncellemeleri almak ve sorular sormak için çevrimiçi topluluklara ve forumlara katılabilirsiniz.

LinkedIn’de niş alanlarda abone olabileceğiniz bloglar ve bültenler de vardır. Ayrıca, Creator Hub kullanarak herkes için makaleler yazabilir veya bir bülten oluşturabilirsiniz.

LinkedIn Live, endüstri liderlerinden ve rakiplerden canlı etkinlikler ve videolar izlemenizi sağlar ve ayrıca sesli etkinlikler de mevcuttur.

X (eski adıyla Twitter)

X’de dikkatle seçilmiş hashtag’ler kullanarak bir akış oluşturabilirsiniz. #marketing veya #technology gibi çok genel olanlardan uzak durun, çünkü gereksiz tweet’lerle bombardımana tutulabilirsiniz.

Bunun yerine, mesajınıza veya kampanyanıza uygun hashtag’leri bulmak için biraz araştırma yapın – viral olmak veya platformda trend olmak için. Araç örnekleri: Ritetag, Hashtagify ve Keyhole.

Gerçek zamanlı doğası nedeniyle X, son dakika haberlerini veya yeni gelişmeleri öğrenmek için harika bir platformdur. Ayrıca, diğer markaları ve endüstri liderlerini takip ederek yeni bir platformu nasıl kullanacağınız konusunda görüşler alabilirsiniz.

Instagram

Instagram kullanıcıları, platformun ‘Keşfet’ özelliği ile belirli terimlere veya hashtag’lere göre içerik arayabilirler.

Ayrıca, sonuçlarınızı genişletmenize olanak tanıyan ilgili aramalar da sunar. Trendleri takip etmek ve değerli verileri, infografikleri ve videoları keşfetmek için güçlü bir araç olabilir.

Güçlü bir etkileyici platformu olan Instagram, yeni trendleri takip etmek ve herhangi bir hashtag’e veya sohbete katılmak için büyük ve küçük içerik oluşturucuları takip etmenize olanak tanır. Ayrıca markanızla uyumlu olabilecek yükselen etkileyicileri belirlemenize yardımcı olabilir.

Facebook

Diğer ağlar gibi, Facebook da markaların müşterilerin ne söylediğini görmek ve sohbet başlatmak için kullanabileceği gruplar ve topluluklar barındırır. Bu, müşterileriniz hakkında daha fazla bilgi edinmek, marka farkındalığı yaratmak veya sadece etkileşim sağlamak amacıyla olabilir.

Facebook, AI teknolojisine kurucusu Mark Zuckerberg ve onun metaverse’ü sayesinde kucak açmıştır. 2024 yılında, kullanıcılar ve pazarlamacılar AI içerik oluşturma araçları ve A/B testi için AI teknolojisini daha iyi kullanacak, bu yüzden gelişmeleri takip etmek ve ücretli kampanyalarınızı artırmak veya müşteri hizmetlerini optimize etmek için nasıl yararlanabileceğinizi görmek faydalı olacaktır.

TikTok

TikTok, kuruluşundan bu yana hızla kullanıcı kazandı ve hepsi de oldukça tutkulu. Platform, ilham ve içgörüler için başvurabileceğiniz harika içerik oluşturucular ve etkileyicilerle dolup taşıyor.

TikTok’ta hızla takip edebilmek için şunları yapabilirsiniz:

  • ‘Keşfet’ sayfasını kullanmak
  • İlgili etkileyicileri takip etmek
  • Aramaları filtrelemek
  • Trend olan ve ilgili hashtag’leri takip etmek

4) Google Alerts & Trends

Herhangi bir pazarlamacı için, Google Alerts, haberler ve sektör duyuruları hakkında bilgi sahibi olmayı sağlayan paha biçilemez ücretsiz bir araçtır. Web’i izleyebilmenizi sağlar ve arama sorgunuza uyan yeni bir sonuç ortaya çıktığında size e-posta ile bildirim gönderir.

İlgili anahtar kelimeler ve ifadeler etrafında birkaç Google uyarısı ayarlayın. Ayrıca, influencer’lar, sektör liderleri ve rakipler için uyarılar oluşturabilirsiniz. Bu yöntem, marka anılmalarını takip etmenin etkili bir yoludur (yaygın yazım hatalarını da eklemelisiniz, böylece hiçbir şeyi kaçırmazsınız).

Google Trends, arama motorundaki sorguların popülerliğini çeşitli konumlar ve diller genelinde analiz eder. Zaman içindeki sorgu hacimlerini karşılaştırmak için grafikler kullanır ve ilgiyi bir zaman aralığına göre konum ve konulara göre filtreleyebilir. Ayrıca, bağlamı dikkate alan gelişmiş trendler de vardır.

5) Haber Toplayıcılar

Google, çevrimiçi kaynaklardan haber toplamak için tek çözüm değil. Bir haber toplayıcı uygulaması, bloglar, çevrimiçi gazeteler, videolar ve podcast’ler gibi senkronize edilmiş web içeriğini tek bir yerde toplayan bir web uygulamasıdır.

Toplayıcılar, aldığınız içeriği bir araya getirmenize ve hızlıca güncellemeler almanıza olanak tanıyarak zaman ve çaba tasarrufu sağlar. Örnekler şunlardır:

  • Associated Press (AP) – Bu uygulama, dünya genelindeki büyük olaylar hakkında “tarafsız haber raporları” sunar.
  • Google News – “İlgi alanlarınıza göre kişiselleştirilmiş haberler ve flaş haber başlıklarının kaynağı” olarak pazarlanır.
  • Feedly – Bu uygulama, haber siteleri, bloglar ve bültenler dahil her yerden önemli içgörüleri işaret eder.
  • Pocket – Makaleleri kaydetmek ve okunacak listeleri yönetmek için harika bir araçtır.
  • Flipboard – Dergi tarzı bir format sunar ve geniş bir konu yelpazesi içerir.
  • Reddit – Bu toplayıcı, aktif bir topluluğa sahiptir ve haber akışınızı özelleştirebilirsiniz.

6) Konferanslar

Sektöre özgü konferanslar ve ticaret fuarları, en son pazarlama ve teknolojik gelişmeleri öğrenmek için mükemmel bir fırsat sunar.

Bu etkinliklerde, markalar veya teknoloji geliştiricileri genellikle en yeni özelliklerini veya çözümlerini tanıtırlar. Tanıtmasalar bile, seminer konuları genellikle bilginizi artırabilecek ilginç konuları kapsar.

Dijital pazarlama alanındaki diğer kişilerle tanışma ve fikir alışverişinde bulunma imkanı sunan konferanslar son derece faydalı olabilir. Ağınızı genişlettiğinizde, bir sorun veya zorlukla karşılaştığınızda başvurabileceğiniz daha geniş bir kaynak havuzuna sahip olursunuz.

Konferanslara bizzat katılmak her zaman mümkün olmasa da, kayıtlarını edinebilir veya sosyal medyada konferansı takip ederek ele alınan konular hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Popüler pazarlama konferansları şunlardır:

  • SXSW – “Dijital kreatiflerin küresel topluluğuna yenilikçi fikirlerle karşılaşma, yeni ilgi alanları keşfetme ve ileriye dönük deneyimlere aç olan diğer profesyonellerle ağ kurma fırsatı sunan” bir etkinlik olarak tanımlanır.
  • Content Marketing World – Elizabeth Banks ve Tina Fey gibi ünlü konuşmacıların yer aldığı çeşitli pazarlama konularını kapsar.
  • Search Marketing Expo – “Arama pazarlamacıları tarafından arama pazarlamacıları için tasarlanmış” bir konferanstır.
  • Social Media Marketing World – “Sosyal medya pazarlamasını her gün yaşayan ve nefes alan dikkatle seçilmiş uzmanları size sunan” benzersiz bir etkinlik olarak pazarlanır.
  • Web Summit – Geleceğe odaklanan bir teknoloji konferansı olup sektör liderlerini bir araya getirir.

7) Podcast’ler ve Web Seminerleri

Dijital pazarlama ve teknoloji hakkında podcast’ler, haberler ve bilgiler için mükemmel bir kaynak olabilir. Podcast dünyası son birkaç yılda büyük bir patlama yaşadı ve birçok programda sektör uzmanları, dijital pazarlamanın tüm alanlarına dalarak öğrenmenize ve güncel kalmanıza yardımcı olur.

Popüler pazarlama podcast’leri şunlardır:

Web seminerleri, son birkaç yılda popülerlik kazanan bir başka içerik formatıdır. Pazarlamacılara yalnızca öğrenme fırsatı sunmakla kalmaz, aynı zamanda belirli alanlarda gerçek zamanlı olarak soru sorma imkanı da sağlar.

Digital Marketing Institute’un web seminerleri serisinin yanı sıra, yukarıda listelenen online yayınlardan gelişmeleri ve yenilikleri takip edebileceğiniz birçok web semineri de mevcuttur.

8) Rakipleri İzleyin

Açık olalım – kurumsal casusluk önermiyoruz! Ancak, pazarlama ve teknoloji açısından sektörünüzdeki diğerlerinin neler yaptığını gözlemlemek faydalı olabilir.

Bunu, dijital bir rekabet analizi yaparak gerçekleştirebilirsiniz. Çıktılar, rakiplerinizin dijital stratejilerini anlamanıza yardımcı olacak, güçlü yönlerinizi geliştirmenize, zayıf yönlerinizi en aza indirmenize ve büyümeyi teşvik etmenize olanak tanıyacaktır.

Bunu şu şekilde yapabilirsiniz:

  • Rakip türlerini belirleyerek
  • Rakiplerinizin hedef müşterilerini profilleyerek
  • Pazarlamanın 4 P’sini (Product, Price, Place, Promotion) uygulayarak
  • SWOT, Porter’ın Rekabet Güçleri gibi analiz çerçeveleri kullanarak

SEMRush, Brandwatch, Ahrefs ve BuzzSumo gibi birçok harika araç, analiz yapmanıza yardımcı olabilir.

Rakiplerinizi anlamak, performansınızı değerlendirmek için bir kıyaslama oluşturmaya ve yeni fırsatlar yaratmanıza yardımcı olacak içgörüler sağlar.

9) Paylaşın ve Ağ Kurun

Dijital pazarlama sektörü bu kadar hızlı ilerlerken, erişebileceğiniz bir meslektaş ağı kurmak ve tartışmalara katılmak önemlidir. Ayrıca, farklı alanlarda içgörüler ve tavsiyeler almak için sektör liderleriyle bağlantı kurmak veya onları takip etmek de faydalı olabilir.

Bu yüzden ilginç veya bilgilendirici bir makale ya da haberle karşılaştığınızda, bunu ekibinizdeki diğer kişilerle veya şirket içinde paylaşın ve onların da aynısını yapmalarını isteyin. LinkedIn veya Twitter gibi sosyal medya ağlarını kullanarak, ağınızın veya gruplarınızın faydalı bulabileceği araştırmaları veya makaleleri sergileyebilirsiniz.

DMI’da topluluk forumunda bir konuşma başlatabilir ya da yazdığınız bir şeyi bilgi kütüphanenesinde yayımlanması için göndermeyi düşünebilirsiniz.

Hatta bilgi paylaşımını, düzenli iç toplantılarınızın bir gündem maddesi haline getirmek de faydalı olabilir. Bu, bir paylaşım ve içerik oluşturma kültürü geliştirebilir.

En Popüler İçerikler

Yurt Dışında Çalışma Olanağı Sunan En İyi 8 Meslek Son yıllarda yurt dışında çalışmak hemen hemen herkesin hayali. Çalışma hayatına...

İyi bir dijital pazarlamacı olmak için gereken her şeyi yaptınız; en iyi dijital pazarlama eğitimini (digital marketing eğitimi) aldınız, sektörde...

Eskiden yüksek maaşlı bir meslek edinmek ve sağlam bir kariyerin ilk adımlarını atmak için dört senelik bir üniversiteye gitmeniz ve...

Evden Çalışma İmkanı Sunan En İyi Home Office Meslekler İş dünyasında yaşanan dijital dönüşüm hızla ivme kazanıyor. Bu dönüşüm sonucunda,...