Dijital Pazarlama Alanındaki Kariyer Seçenekleri Nelerdir?

15/12/2023

Dijital pazarlama, gün geçtikçe şirketlerde gelir yaratmanın temel araçlarından biri haline gelmeye başladı. Geleneksel işletmeler bile uzun zamandır dijital pazarlamanın faydalarından yararlanıyorlar. Peki, dijital pazarlamayı icra eden dijital pazarlamacılar kimlerdir? Nasıl yetiştirilirler ve ne tür bir eğitimden veya deneyimden geçmeleri gerekir?

Aslında bu soruların tek bir cevabı yok. Cevaplar, dijital pazarlama altında sayabileceğimiz, analitikten sosyal medyaya kadar uzanan geniş kariyer seçenekleri kadar çeşitli. Dijital pazarlamaya ilgi duyanlarsa zaten bu alanlarda gerekli olan temel becerilere muhtemelen sahiplerdir. 

Yazımızın devamında size dijital pazarlama alanındaki en ilgi çekici işlerden bazılarını ve kariyerinize bu işlerden birinde devam etmek istiyorsanız becerilerinizi geliştirerek nasıl daha iyi bir şekilde kullanabileceğinizi aktarıyor olacağız.

 

SEO Yöneticisi

SEO yöneticileri, planlamadan uygulamaya kadar şirketin genel SEO stratejisini denetlemekle yükümlüdür. Ana hedefleri, özellikle Google olmak üzere, şirketin arama motorlarındaki sıralamasını yükseltmektir. Sorumluluk alanları çalıştıkları şirketin ihtiyaçlarına göre değişebilse de aşağıdakileri mutlaka içerecektir;

  • İnternet pazarlaması
  • İnternet analizi
  • İçerik stratejisi planlaması
  • Sosyal medya stratejisi geliştirme
  • Arama listeleri sonuçlarını iyileştirmek için kampanyalar düzenleme
  • Bir anahtar kelime stratejisi geliştirme

Kimler için uygundur? 

Aktif SEO deneyimi ve liderlik becerileri olan biri bu rolde kendini kolaylıkla geliştirebilir. Tabii hızlı ve kolay adapte olabilecek çevikliğe sahip çalışanlara da bu alanda çalışma fırsatları her zaman açıktır. Şirketin çevrimiçi varlığının arkasındaki itici güç olmak için trendleri takip edebilmek ve bu trendleri daha fazla trafik çekmek ve satışları artırmak için nasıl kullanabileceklerini bilmeleri gerekir.

Gerekli nitelikler

Minimum lisans derecesi ve genellikle en az iki yıl süreyle ilgili bir SEO deneyimine sahip olmaları gereklidir.

PPC Pazarlama Müdürü

Bir PPC pazarlama yöneticisinin görevi, tıklama başına ödeme kampanyalarını yönetmek ve denetlemektir. Google Ads, Bing, Facebook ve Instagram’da müşteri kampanyaları yürütmekten onlar sorumludur. İş tanımlarında özellikle şunlar olacaktır:

  • Kitle hedefleme ve anahtar kelime seçimi
  • İçerik yazma
  • A / B testi
  • Veri analizi
  • Optimizasyon yoluyla trafiği artırmak ve reklam harcamalarını azaltmak

Kimler için uygundur?

İstatistikleri ve verileri seven insanlar bu iş için oldukça uygundur. Çünkü PPC tamamen veri setlerini analiz etmek ve bilgileri kendi yararınıza kullanmakla ilgilidir.

Gerekli nitelikler

Pazarlama, dijital medya veya ilgili bir alanda en az lisans eğitiminin olması ve Google Ads (eski Google AdWords) alanında bir sertifikaya sahip olmak gereklidir.

Blogger

Bloggerın öncelikli görevleri, bir web sitesine veya blog’a içerik yazmak, içerikleri düzenlemek ve yayınlamaktır. Bloggerların amacı, okuyucunun ilgisini çekebilecek ya da eğitim amaçlı içerikler yazarak siteye olan trafiği artırmaktır. Görev alanlarının içinde şunlar mutlaka vardır:

  • Satış ortaklarının ürünlerini tanıtma
  • Makale yazma ve araştırma
  • Okuyuculara faydalı püf noktaları ve ipuçları sağlama
  • Ürün ya da hizmet tanıtım fikirleri geliştirme
  • İşletmeyle alakalı sosyal medya trendlerini takip etme
  • Tüm yayınlarda markanın imajını ve iletişim tonunu koruma
  • Markayı sosyal medya üzerinden tanıtma
  • Anahtar kelimeleri kullanmak için SEO ekibiyle birlikte çalışma

Kimler için uygundur? 

Halihazırda yazarlık yapanlar bu pozisyon için oldukça uygundur. Öğrenmeyi, araştırmayı ve yazmayı seven biriyseniz, bu pozisyon tam size göre olabillir.

Gerekli nitelikler 

Daha büyük ve kurumsal şirketlerde, işletme içinde konumlandırılan blogger pozisyonları için İngilizce, gazetecilik veya iletişim lisanslarına ihtiyaç olacaktır. Kelimeleri bir araya getirerek etkili şekilde kullanabilen ve bilgileri sentezleme konusunda becerikli olan herkes bu alanda başarılı olabilir.

Influencer

Influencer olarak, bir markanın mesajını, ürünlerini veya hizmetlerini sosyal medyada paylaştığınız günlük hayatınıza dahil ederek tanıtabilirsiniz. Bunun için, takipçilerinizle sürekli etkileşimde kalmak başta olmak üzere şöyle sorumluluklarınız olacaktır:

  • Sosyal medya hesabınızı markayla uyumlu şekilde yönetme
  • Markanın/markaların ürün veya hizmetlerinin etkili şekilde tanıtımı
  • Yayınlarınızın ilgili konularda mümkün olduğunca fazla görünmesini sağlamak için hashtag’leri verimli şekilde kullanma

Kimler için uygundur? 

10.000’den fazla takipçiye sahip sosyal medya hesabı olanlar ve özellikle niş bir kitleye seslenebilenler için oldukça uygundur.

Influencer Marketing Hub‘a göre Influencer pazarı; ünlüleri, endüstri uzmanlarını, düşünce liderlerini, blog yazarlarını, etkili içerik üreticilerini ve mikro-Influencerları (belirli bir alanda veya nişte uzman olarak bilinen sıradan insanlar) içerir.

Gerekli nitelikler

Önemli sosyal medya platformlarına ve kullanımlarına dair gelişmiş bir anlayış, aynı zamanda da aktif ve bol etkileşimli bir sosyal medya yönetimi gibi nitelikler bu alanda öne geçmeyi sağlayacaktır.

Pazarlama ve Otomasyon Uzmanı 

Pazarlama otomasyonu uzmanları, bir şirketin otomatik pazarlama stratejisinin günlük olarak işlenmesine odaklanır. Web sitesi tasarımı ve uygulama geliştirme gibi süreçlerle ilgili tüm teknolojiler ile ilgilenir. İş tanımında özellikle şunlar olacaktır:

  • Açılış ve tanıtım sayfaları oluşturma
  • E-posta otomasyonu ve pazarlama kampanyaları oluşturma
  • Hedeflemeyi optimize etmek için analitiği kullama
  • Dönüşümleri artırma
  • Müşteri iletişimini otomatikleştirme

Kimler için uygundur? 

Veri, teknoloji ve reklamcılığa ilgi duyan herkes ilgi alanlarını bu rolle birleştirebilir. Bu alanda iyi bir kariyerin anahtarı başarılı reklam kampanyaları oluşturmak, bunları başlatmak, verileri kontrol etmek, optimize etmek ve gerekli ayarlamaları düzenleyerek iletişimi tekrarlamaktır.

Gerekli nitelikler

Çoğu işveren, bu pozisyon için işletme veya pazarlama alanında en az lisans eğitimi ister. Ancak yüksek lisans derecesi de gerekli olabilir. Sektörde tecrübe sahibi olmak her zaman büyük bir avantaj olacaktır.

UX Tasarımcısı 

UX (kullanıcı deneyimi) tasarımcısı, kullanıcıların bir uygulama veya web sitesiyle etkileşime girdiklerinde gördüklerinden ve deneyimlediklerinden sorumludur. Bu etkileşim, uygulama ya da web sitsinin görünüş ve işlevlerinden, kullanırken ziyarteçilere hissettiğii duygusal reaksiyona kadar her şeyi içerir. Görevlerinden bazıları şunlardır:

  • Fonksiyonel ve görsel olarak çekici yazılımlar tasarlama
  • Kullanıcı arabirimi öğelerini gerektiği gibi geliştirme
  • Storyboardları kullanarak fikirleri hayata geçirme
  • Hata testi (Bug)

Kimler için uygundur?

UX / UI ileri derecede uzmanlık gerektiren bir alandır. Aynı zamanda teknoloji becerileri de gerektirir. Eski kod yazarları, uygulama tasarımcıları ve video oyunu geliştirenler bu pozisyonda başarılı olacaklardır. UX tasarımı aynı zamanda gelecekteki en iyi oniki işten biri olarak sınıflandırılan önemli bir iş dalıdır.

Gerekli nitelikler 

Tasarım, bilgisayar bilimi veya ilgili bir alanda lisans eğitimi görmüş olmak gerekmektedir.

Sosyal Medya Yöneticisi

Bir sosyal medya yöneticisi, içerik oluşturma ve reklamcılık da dahil olmak üzere şirketin sosyal medya stratejisini yönetir. Görevlerinden bazıları şunlardır:

  • Güncellemeleri gönderme
  • Sosyal medya hesapları için takipçi kazanma
  • Sosyal medya hesaplarının takipçileriyle etkileşim kurma ve soruları cevaplama
  • Şirketin markasını ve imajını tanıtma
  • Takipçilerin etkileşimlerini ölçme ve analiz etme

Kimler için uygundur?

Sosyal medyayı seven ve analitik kullanabilen herkes bu alanda bir iş sahibi olabilir. Harika bir gönderi paylaşmak için gerekli olanları biliyorsanız ve sosyal medya kullanıcılarıyla etkileşim konusunda başarılıysanız, sizin için uygun iş bu olabilir.

Gerekli nitelikler 

Sosyal medya platformlarını, müşterilere dönüşen potansiyel takipçiler kazanabilmek için en doğru şekilde kullanabilmek önemli bir zorunluluktur. Geçmişte sahip olunan herhangi bir SEO deneyimi önemli bir artı sağlayacaktır.

Dijital Pazarlamacı Olmak İçin Gerekli Olan Özellikler

Dijital pazarlama alanındaki kariyerinize başlamak için yeterince nitelikli ve hazır hissediyorsanız, sektör size geniş bir seçenek yelpazesi sunacaktır. Çünkü dijital pazarlama, küçük bir deneyimin bile yeterli istek ve kararlılıkla uzun bir kariyer yoluna dönüştürülebileceği, hızla büyüyen bir sektördür. Niteliklerinizi güçlendirmek ve gelişmek için hiçbir zaman çok geç değildir. Eğitime yapılan küçük bir yatırım bile çoğu zaman sizi bu hızla yükselen endüstrinin gelecekteki parlak yıldızı haline getirebilir.

Digital Marketing Institute, dijital pazarlamayla ilgili tüm eğitimleri yarı zamanlı ve çevrimiçi olarak alma esnekliğinin yanı sıra profesyonel bir diplomadan yüksek lisans seçeneklerine kadar birçok farklı kurs çeşitliliği sunmaktadır. Dijital pazarlamada ister yeni olun ister deneyimli, sertifikalı bir dijital pazarlamacı olmak size sektörde önemli bir rekabet avantajı sağlayacaktır.

Dijital Pazarlama İçin Profesyonel Diploma Eğitimi ile yeni kariyerinize dijital pazarlamacı olarak başlayın. Eğitimleri incelemek için broşürü indirin!

Orijinal Makale: https://digitalmarketinginstitute.com/blog/what-are-the-career-options-in-digital-marketing 

En Popüler İçerikler

2024 yılının ortalarına geldiğimiz şu günlerde, online eğitimler her zamankinden daha popüler hale geldi. Hemen hemen her konunun eğitimini online...

Dijital pazarlamada heyecan verici bir kariyere adım atmaya hazırlanan yeni bir mezun, dijitali öğrenmek isteyen bir geleneksel pazarlamacı veya kariyer...

Sosyal medya uzmanlığı ve dijital pazarlama uzmanlığı için başarının anahtarı veriye hakim olmaktır. Hedef kitlesini anlamak, kampanyaların etkisini ölçmek ve...

Eskiden yüksek maaşlı bir meslek edinmek ve sağlam bir kariyerin ilk adımlarını atmak için dört senelik bir üniversiteye gitmeniz ve...