Dijital Pazarlamada En İyi Yapay Zeka Araçları

12/06/2024

Yapay zeka, pazarlamacıların faaliyetleri ve kampanyaları daha önce hiç görmediğimiz bir ölçekte otomatikleştirmelerine yardımcı oluyor.

DMI üyeleriyle yapılan son ankete göre, pazarlama çalışmalarına yapay zekanın entegrasyonunun birincil faydaları rutin görevlerin otomasyonu (%68), geliştirilmiş müşteri deneyimi (%46), geliştirilmiş hedefleme ve segmentasyon (%45), geliştirilmiş kişiselleştirme (%44) ve öngörü analizi (%39) olarak belirlenmiştir.

Dolayısıyla, pazarlamada yapay zekanın birçok uygulaması var, ancak aynı zamanda birçok yapay zeka aracı da hızla türemeye devam ediyor.

Bu durum, pazarlamacıların yapay zeka ile nereden başlayacaklarını bilmesini ve ChatGPT dışında da birçok aracın mevcut olduğunu görmelerini zorlaştırabilir; bu araçlar müşteri içgörüleri kazanma, kişiselleştirmeyi artırma ve verimliliği artırma konusunda yardımcı olabilir.

Hedefiniz için doğru yapay zeka aracını seçmenize yardımcı olmak için, çeşitli dijital pazarlama faaliyetleri için mevcut en iyi araçların bir listesini derledik.

Ama önce, yapay zeka aracının ne olduğunu ve dijital pazarlama için nasıl kullanıldığını inceleyelim.

Yapay Zeka Pazarlama Aracı Nedir?

Bir yapay zeka pazarlama aracı, pazarlama faaliyetlerini geliştirmek ve veri odaklı kararlar almak için yapay zeka teknolojisini kullanan bir platform veya uygulamadır.

Bu araçlar, yapay zeka algoritmaları, doğal dil işleme, makine öğrenimi ve veri analitiği kullanarak süreçleri otomatikleştirir, verileri analiz eder ve pazarlama stratejileri ve kampanyalarını optimize etmek için içgörüler sağlar.

Yapay zeka pazarlama araçlarına örnek olarak chatbot’lar, tahmine dayalı analitik platformları, öneri motorları ve içerik oluşturma sistemleri verilebilir.

Yapay Zeka Pazarlama Araçlarını Kullanmanın Faydaları Nelerdir?

Yapay zeka araçlarının kullanımı, sektörler genelinde giderek yaygınlaşmaktadır. Grand View Research, yapay zekanın 2023 ile 2030 yılları arasında yıllık %37’lik bir büyüme oranına sahip olacağını öngörüyor – sadece yedi yıl içinde önemli bir başarı.

Bu tahminin bir nedeni var – yapay zeka, pazarlamacılar ve pazarlama departmanları için büyük faydalar sağlar:

  • Verimliliği artırır.
  • Üretkenliği artırır.
  • Zaman tasarrufu sağlar.
  • Kişiselleştirmeyi iyileştirir.
  • Müşteri hizmetlerini geliştirir.
  • Maliyeti azaltır.
  • Ölçeklenebilirliği sağlar.
  • Hedef kitleyi daha iyi hedeflemeyi sağlar.
  • Gerçek zamanlı içgörüler sunar.
  • İçerik oluşturur ve optimize eder.

Sonuç olarak, yapay zeka araçları, işletmelerin daha iyi kararlar almasını, daha akıllı çalışmasını ve işletmelerine ve paydaşlarına daha fazla değer sunmasını sağlar.

“İnsan yazarlar, insan yaratıcılığı, insan düşüncesi ve stratejisine hâlâ büyük bir ihtiyaç var ve bu araçlara kendi hedeflerimiz ve fikirlerimizle yaklaşmalıyız.” Kerry Harrison, Yapay Zeka Eğitimcisi ve Metin Yazarı

En İyi Yapay Zeka Pazarlama Aracı Hangisi?

Piyasada bu kadar çok yapay zeka aracı varken, pazarlamacıların hangisinin en iyisi olduğunu merak etmeleri şaşırtıcı değil. Pek çok yapay zeka aracı hâlâ erken aşamalarında veya etkileşimler ve komutlardan öğrendiklerine göre gelişmekteyken, şu anda öne çıkan bir tanesi var!

Bunu sağlama almak için LinkedIn’deki pazarlamacı topluluğumuza hangi araçları kullandıklarını ve en etkili bulduklarını sorduk. %86 gibi ezici bir çoğunlukla, ChatGPT’nin önde gelen araç olduğunu belirttiler.

ChatGPT şu an için en üst sırada yer alırken, diğer yapay zeka araçlarının da ortaya çıkıp gelişeceğini unutmayın. Ayrıca, hangi aracı ne için kullanmanız gerektiği de önemlidir. Eğer SEO veya müşteri yolculuğu haritalama ile ilgileniyorsanız, aşağıda bu amaçlar için daha uygun olabilecek araçlara göz atın.

Dijital Pazarlama İçin Yapay Zeka Araçları

Dijital pazarlama faaliyetlerinizi geliştirmeye yardımcı olabilecek birçok harika yapay zeka aracı vardır. Sizin için ‘en iyi’ araç, şirketinize, sektöre, bütçenize ve hedeflerinize bağlıdır.

İşte dijital pazarlama için hepsi bir arada harika yapay zeka araçları, ardından belirli işlevler için olanlar:

  • Sprout Social: Sosyal medya ve müşteri hizmetlerinden dijital pazarlama ve rekabet istihbaratına (duygu analizi dahil) kadar çeşitli pazarlama işlevlerini yönetebilir.
  • Zapier: Satış ve müşteri başarı operasyonları, içerik ve video, PR ve sosyal medya gibi çeşitli işlevleri iyileştirmek ve düzenlemek için yapay zekayı kullanır.
  • HubSpot: Şirket araştırması yapmak, web siteleri oluşturmak, potansiyel müşteri e-postaları taslağı hazırlamak, veri analizini geliştirmek ve sosyal medya metinleri oluşturmak için yapay zekayı kullanır.

Hedef Kitle Araştırması İçin Yapay Zeka Araçları

Bir pazarlamacı olarak, hedef kitlenizin ilgi alanlarını, ihtiyaçlarını ve sorunlarını anlamak çok önemlidir. Bu olmadan, çekmek ve etkilemek istediğiniz insanlara hitap etmeyen içerikler oluşturursunuz.

İşte hedef kitle araştırması için bazı yararlı yapay zeka araçları:

  • Answer Socrates: İnsanların ne tür sorular aradıkları hakkında bilgi sağlar.
  • SparkToro: Potansiyel müşteriler hakkında veri toplayan güçlü bir hedef kitle araştırma aracıdır.
  • Google Trends: Şu anda hangi içeriklerin kitlelerle yankı bulduğunu keşfetmenize yardımcı olur.

Müşteri Yolculuğu Haritalama İçin Yapay Zeka Araçları

Müşterilerinizin web sitenizde ne yaptığını biliyor musunuz? Potansiyel müşterilerinizin ve mevcut müşterilerinizin nereden geldiğini biliyor musunuz?

Eğer bilmiyorsanız, müşterinizin yolculuğunu anlamanız gerekir, böylece markanızı ilk olarak hangi kanal ve kampanyada gördüklerinden, dönüştükleri temas noktasına kadar olan süreci öğrenebilirsiniz. İşte bu konuda size yardımcı olabilecek bazı yapay zeka araçları:

  • Kissmetrics: Müşteri davranışları ve marka etkileşimleri hakkında içgörüler elde etmek için müşteri verilerini analiz eder.
  • Mixpanel: Müşterilerinizin davranışlarını ve etkileşimlerini analiz ederek onları daha iyi anlamanıza olanak tanır.
  • Amplitude: Dönüşüm yolundaki sürtüşmeleri ortaya çıkarmak ve kampanyada neyin iyi çalıştığını belirlemek için müşteri yolculuğunu analiz eder.
  • Semrush Persona: Yapay zeka destekli persona şablonları kullanarak alıcı kişilikleri oluşturmanıza olanak tanır.

Fikir Üretimi ve İçerik Araştırması İçin Yapay Zeka Araçları

Bir pazarlamacı olarak taze ve heyecan verici içerik fikirleri bulmak en zor şeylerden biridir.

Alıcı personelarinizi bildiğinizde ve önceki kampanyalardan size içgörüler sağlayan verilere sahip olduğunuzda bile bazen tıkanabilirsiniz.

İşte fikir üretimi ve içerik araştırması için harika yapay zeka araçları:

  • ChatGPT: Ayrıntılı istemlere dayalı olarak başlangıç ​​içerik araştırması yapmanıza yardımcı olabilir.
  • Reddit: Alt dizinleri aracılığıyla içerik araştırması yapmanıza olanak tanır ve bu bilgiler daha sonra yapay zeka araçlarına aktarılabilir.
  • Consensus: Özellikle araştırma makalelerini aramak için uygun yapay zeka destekli bir arama motorudur.
  • Gemini (önceki adıyla Bard): Google’ın arama motoru tarafından desteklenen güçlü bir metin tabanlı yapay zeka aracıdır.
  • Milled: E-posta bültenlerinde içerik araştırmanıza yardımcı olan bir yapay zeka aracıdır.
  • Clearscope: Anahtar kelime araştırmanıza dayalı olarak optimize edilmiş içerik oluşturmanıza yönelik fikirler vermek için yüksek sıralamalı sayfaları analiz eder.
  • MarketMuse: İçerik planlama, optimizasyon ve performans izleme ile rakip analizi konularında size yardımcı olabilir.
  • Perplexity AI: Alıntılanmış kaynaklara dayalı olarak fikir üretmek için özellikle kullanışlı olan yapay zeka destekli bir arama motorudur.

Anahtar Kelime Araştırması İçin Yapay Zeka Araçları

Anahtar kelimeler, SEO ve içerik arasındaki mükemmel uyumu sağlar. İnsanların çevrimiçi olarak ne aradığını belirlemenize ve Google gibi arama motorlarının içeriğinizi sıralamasına yardımcı olur.

Doğru anahtar kelimeleri bilmek ve kullanmak bir şirkete avantaj sağlayabilir. İşte size yardımcı olabilecek bazı araçlar:

  • ChatGPT: Konu veya kitle araştırmasına dayalı olarak anahtar kelimeleri belirlemenize yardımcı olabilir.
  • UberSuggest: Anahtar kelime araştırma ve entegrasyon için yapay zeka destekli bir araçtır.
  • Clearscope: İçeriğinize entegre etmek için en iyi anahtar kelimeleri önermek için yapay zeka kullanır.
  • KWFinder: Yerelleştirilmiş anahtar kelime araştırması ile birlikte arama hacmi, anahtar kelime zorluğu ve trend verileri gibi doğru anahtar kelime metrikleri sağlamak için yapay zeka algoritmalarını kullanır.
  • Keyword Tool: Google’ın otomatik tamamlama özelliğinden uzun kuyruklu anahtar kelime önerileri oluşturur ve arama hacmi, CPC ve rekabet seviyesi gibi anahtar kelime metrikleri sağlar.
  • Keyword Keg: Amazon ve YouTube gibi arama motorları ve veritabanlarından anahtar kelime önerileri oluşturur ve gelişmiş filtreleme ve rakip analizi sağlar.
  • SpyFu Anahtar Kelime Araştırma Aracı: Rakip anahtar kelimeleri analiz eder, en iyi performans gösteren anahtar kelimeleri belirler ve PPC ve SEO’yu optimize etmek için içgörüler sunar.

Trend Analizi ve Tahmini İçin Yapay Zeka Araçları

Pazarlama alanındaki trend analizi ve tahmini, verilerin (geçmiş ve mevcut) ve pazar koşullarının incelenmesiyle desenleri, eğilimleri ve potansiyel sonuçları belirlemeyi içerir.

Amaç, pazarlamacıların pazar trendlerini öngörmesine, gelecekteki sonuçları tahmin etmesine ve iş büyümesini sağlayan bilinçli stratejik kararlar almasına yardımcı olmaktır.

İşte trend analizi ve tahmini konusunda size yardımcı olabilecek bazı yapay zeka araçları:

  • Talkwalker: Yaklaşan trendleri belirlemenize yardımcı olan yapay zeka destekli araçları kullanır.
  • TrendKite: Tahmin ve muhtemel trendleri analiz etmek için bir yapay zeka aracıdır.
  • Zoho Social: Eğilimleri tahmin etmek için anahtar verileri görselleştirmenize ve içgörüler geliştirmenize yardımcı olur.
  • Seismic: Trendleri tahmin etmek için yapay zeka algoritmalarını kullanır, böylece pazarlama stratejilerinizi optimize etmek için ayarlamalar yapabilirsiniz.
  • Bloomreach: Trend analizi ve tahmini yapmaya olanak tanıyan bir dizi yapay zeka aracı sunar.

Rakip İzleme İçin Yapay Zeka Araçları

Rekabet, yeniliği teşvik edebilir ve yaratıcılığı ateşleyebilir, ancak başka bir markaya müşteri kaybetmeye başlıyorsanız bir zorluk olabilir.

Bu nedenle, sektördeki diğer şirketlerle karşılaştırıldığınızda nerede durduğunuzu ve güçlü ve zayıf yönlerinizi anlamanız için rekabet analizi yapmak önemlidir.

İşte size rakiplerinizi izlemenize yardımcı olabilecek bazı yapay zeka araçları:

  • Rival IQ: Markaların rekabet izlemesine yardımcı olan bir yapay zeka aracıdır.
  • Brandwatch: AI kullanarak rakip markaların çevrimiçi varlığını izler ve gerçek zamanlı içgörüler sunar.
  • Sprout Social: Rakip markaların sosyal medyadaki performansını anlamanıza yardımcı olan bir yapay zeka aracıdır.

Influencer Araştırması İçin Yapay Zeka Araçları

İş birlikçi çalıştığınız influencer’lar içeriğinizin erişimini büyük ölçüde artırabilir. Ancak influencer’ın marka değerlerinizle ve iş hedeflerinizle uyumlu olduğundan emin olmanız gerekir.

İşte influencer araştırması için kullanabileceğiniz bazı yapay zeka araçları:

  • Upfluence: Sosyal metrikler ve marka kimliği ile uyuma dayalı olarak potansiyel influencer ortaklıklarını belirlemek için yapay zeka algoritmaları kullanır.
  • Influencity: İdeal influencer’ları belirlemenize yardımcı olmak için Audience Quality Score geliştirmek için yapay zeka kullanır.
  • AspireIQ: Önceki kampanya performanslarına dayanarak sizi en uygun influencer’larla bağlantı kurmanıza yardımcı olmak için yapay zeka algoritmalarını kullanır.

Satış Otomasyonu İçin Yapay Zeka Araçları

Satış otomasyon yazılımları, pazarlamacıların sadakat oluşturan ve iletişimi kolayca sağlayan yüksek derecede kişiselleştirilmiş e-posta kampanyaları oluşturmasının uygun ve maliyet etkin bir yoludur (ve ölçekte).

E-posta kampanyalarının yanı sıra, satış otomasyon yazılımı aynı zamanda müşteri randevularını planlama, önceliklendirme ve değerli verilerin toplanması açısından da etkilidir.

İşte şu anda AI pazarlama satışı için en iyi araçlardan bazılarını inceleyelim:

  • Outreach: Satış verilerini eyleme geçirilebilir içgörülere dönüştürmek ve kanallar arasında etkileşim aktivitelerini ve ana iletileri test ederken iş akışlarını otomatikleştirmeye yardımcı olur.
  • Gong: Satış döngülerini kısaltmaya ve ekibin iletişimini ve verimliliğini artırmaya yardımcı olur. Ayrıca, satış temsilcilerini otomatikleştirilmiş aktivite önerileri ve stratejik önerilerle günlerinde yönlendirebilir.
  • Drift: Pazarlamacıların ve satış temsilcilerinin, doğru mesajla doğru zamanda müşterilere ulaşmalarını sağlamak için çalışmalarına yardımcı olur.

Sosyal Medya ve Reklam İçin Yapay Zeka Araçları

Sosyal medya, pazarlamacıların en popüler kanallarından biridir. Ancak, çok sayıda mevcut ağ ve çok sayıda içerik ve reklam formatı seçenekleri arasından iyi bir ROI elde etmek özellikle organik içerik için zor olabilir.

Neyse ki, sosyal medya yönetimini ve reklamını daha az zaman alıcı ve daha etkili hale getirebilecek bazı AI araçlarını kullanabilirsiniz.

  • Cortex: AI kullanarak çeşitli kanallardan sağlanan pazarlama verilerini inceleyerek hedef kitlenizle etkileşim ve ilgiyi artıran unsurları öğrenmenize yardımcı olan bir sosyal medya yönetimi ve reklam aracıdır.
  • Smartly.io: İşletmelerin, dinamik reklam yaratımı, otomatik teklif verme, hedef kitle segmentasyonu ve performans içgörüleri gibi özellikler sunarak sosyal medya reklam kampanyalarını oluşturmasına, yönetmesine ve optimize etmesine yardımcı olur.
  • AdParlor: Facebook, Instagram, X ve Snapchat üzerindeki sosyal medya reklam kampanyalarını yönetmek ve optimize etmek için gelişmiş hedefleme, yaratıcı optimizasyon araçları ve gerçek zamanlı raporlama sunar.

Marka duyarlılığını ve sosyal medya duygusunu izlemek için şu araçları düşünebilirsiniz:

  • Brandwatch: Sosyal dinleme yapmak ve sosyal medya duygusunu analiz etmek için AI kullanır.
  • MonkeyLearn: Müşteri duyguları ve duyguları hakkında tahminler yapabilir.
  • Sprout Social: Sosyal kampanyalarınızı yönlendirebilecek eylem alınabilir müşteri içgörüleri ve trendlerini keşfetmenize yardımcı olmak için AI kullanır.
  • Social Mention: Sosyal performansınızı izler ve müşterilerin buna nasıl tepki verdiğini analiz eder.

Yazma ve İçerik Üretimi İçin Yapay Zeka Araçları

Bildiğiniz gibi, içerik herhangi bir başarılı dijital pazarlama stratejisinin en önemli bileşenlerinden biridir. Sağlam içeriğe sahip olmadan güçlü bir marka sesi oluşturamaz veya nişinizde otorite kuramazsınız.

İnsan müdahalesini en aza indirerek değerli içerik oluşturmaya yardımcı olan yapay zeka yazma araçları mevcuttur. İşte kategorilere göre bazılarını inceleyelim.

İçerik Üretimi

  • Jasper AI: Markanızın tonuna dayanarak doğal bir sesle içerik üreten akıllı bir yazma asistanıdır. Ayrıca zekice SEO optimizasyonu fonksiyonuna sahiptir ve kopyanızı desteklemek veya tamamlamak için görseller oluşturabilir.
  • Copy.ai: İç çekici reklam ve pazarlama metinleri oluşturabilir ve farklı marka sesleri ve ileti stratejilerine uyum sağlayabilir.
  • ChatGPT: Makaleler, blog yazıları ve sosyal medya dahil çeşitli platformlarda içerik oluşturmaya otomatik olarak yardımcı olabilir. Ayrıca içerik fikirleri, araştırma ve optimizasyon için değerlidir.
  • Articoolo: Konulara veya anahtar kelimelere dayalı makaleler ve blog yazıları oluşturan bir yapay zeka içerik üreticisidir.
  • Claude: Yaratıcı yazı üretme konusunda yetenekli güçlü bir yapay zeka aracıdır.

İçeriğinizi yapılandırmada yardımcı olması için Yoast, TextOptimizer veya Frase gibi araçları düşünebilirsiniz. E-posta içeriği için Automizy veya Mailchimp’i deneyebilirsiniz.

Not: Bu yapay zeka araçlarını her zaman içerik yardımcıları olarak düşünün. AI tarafından üretilen herhangi bir içeriği dikkatlice kontrol etmeli ve içerik hedeflerinizle ve marka tonunuzla uyumlu olduğundan emin olmalısınız.

Diğer İçerik Türleri

Tabii ki, muhtemelen sadece metin içeriği üretmeyeceksiniz. Şimdi, AI’nın size yardımcı olabileceği diğer içerik türlerini düşünelim.

Görsel içerik için aşağıdakileri düşünebilirsiniz:

  • Stable Diffusion: İçerik oluşturma, reklam ve markalaşma için metin görüntüsü modelini kullanabilir.
  • Midjourney: Kullanıcı girişlerine dayanarak yüksek kaliteli görüntüler oluşturabilir.

Video içeriği için çeşitli araçlardan seçim yapabilirsiniz:

  • Synthesia: Sanal sunucular ve metinden video özelliklerine kadar AI tarafından üretilen video içeriği oluşturur.
  • Pika Labs: Kısa video varlıkları oluşturmak için özellikle kullanışlıdır.
  • Lumen5: Bir betik veya bir web sitesi makalesinden alınan metne dayalı videolar oluşturabilir.
  • TikTok Creative Assistant: TikTok’a yüklenecek videoları üretmenize yardımcı olan bir AI destekli araçtır.
  • Opus Clip: YouTube videolarından Reels, TikToks veya Shorts klipleri oluşturabilir.

Peki ya sesli içerik? İşte işinize yarayabilecek bazı kullanışlı AI destekli çözümler:

  • Otter.ai: Sesli içeriği otomatik olarak transkribe etmeye yardımcı olabilir, bu da erişilebilir ve aranabilir hale getirir.
  • Descript: Bir metin belgesi gibi ses veya videoyu düzenlemenize olanak tanır.
  • Riverside: Sosyal gönderiler için podcast’leri düzenlemenize yardımcı olmak için AI destekli özellikler içerir.

İçerik Optimizasyonu İçin Yapay Zeka Araçları

İçeriğinizi oluşturduktan sonra, etkisini maksimize etmek için optimize etmek isteyeceksiniz. İçeriğinizi SEO için iyileştirmek ve SERP’lerde yüksek sıralamalara ulaşmasını sağlamak için birkaç yapay zeka destekli araç arasından seçim yapabilirsiniz:

  • SurferSEO: İçeriği daha iyi arama motoru sıralamaları için optimize edebilir, en iyi sıralama sayfalarını analiz ederek önerilerde bulunabilir.
  • RankSense: SEO algoritmalarının muhtemelen nasıl evrileceğini görmek için tarihî verileri ve güncel trendleri inceleyen AI araçlarını kullanır.
  • CognitiveSEO: Organik erişimi artırmak için içeriğinizi optimize etmenize yardımcı olmak için AI destekli ‘İçerik Optimizasyon Aracı’nı kullanır.
  • RankRanger: SERP’lerde yüksek bir sıralamaya sahip olması muhtemel optimize edilmiş içerik oluşturur.
  • GrowthBar: Arama motoru sıralama desenlerini belirlemeye, rekabet analizi yapmaya ve anahtar kelime optimizasyon stratejileri önermeye yardımcı olur.

Yerel SEO için özellikle BrightLocal, Whitespark veya Advice Local gibi araçları kullanabilirsiniz.

Ayrıca içeriğiniz üzerinde A/B testi yapmak isteyebilirsiniz:

  • HubSpot: Farklı metrikler açısından hangi e-posta sürümlerinin en iyi performansı gösterdiğini belirlemek için AI destekli analitikler sunar.
  • Google Optimize: Etkili A/B testleri yürütmenizi sağlar.
  • Optimizely: Gerçek zamanlı performansa dayanarak kampanyalarınızı dinamik olarak ayarlamanıza olanak tanır.
  • Crazy Egg: Test sürecini otomatikleştirir, gerçek zamanlı veri toplar, sonuçları analiz eder ve kampanyaları gerçek zamanlı olarak optimize eder.

E-posta içeriği için şu araçlar mevcuttur:

  • NeverBounce: E-postalarınızı spam klasöründen uzak tutmaya ve daha temiz, daha uyumlu bir e-posta listesi tutmanıza yardımcı olur.
  • ZeroBounce: E-postanızın spam klasörüne gitme veya okunmadan geri dönme olasılığını azaltmaya yardımcı olur.
  • Seventh Sense: Her birey için e-posta dağıtım zamanlarını optimize etmek için AI kullanır.

Çeviri ve içeriğin yerelleştirilmesi için Google Translate, yapay zeka kullanarak pazarlama içeriğini çevirir ve yerelleştirir. Ancak, yalnızca makine çevirisinin sınırlamalarının farkında olun!

Reklam optimizasyonu için ForePlay, reklam içeriğinizi ve kampanyalarınızı optimize etmek için yapay zeka destekli içgörüler kullanabilir.

Ve son olarak, arama niyetine dayalı içeriğinizi optimize etmek istiyorsanız, BrightEdge, arama sorgularının niyetini anlamanıza yardımcı olabilir. Ardından içeriğinizi hedefli bir şekilde optimize edebilirsiniz.

İçerik Planlaması İçin Yapay Zeka Araçları

İçeriğinizi mükemmelleştirdikten sonra, etkisini maksimum seviyeye çıkarmak için onu en uygun zamanda yayınlamak isteyeceksiniz. Hem Hootsuite hem de Buffer, içeriğinizi yayınlayacağınız en uygun zamanları önermek için yapay zeka destekli araçlar kullanır.

İçerik Performansı İçin Yapay Zeka Araçları

Tabii ki, içeriğinizi yayınladığınızda zorlu çalışma bitmez. Ardından performansını izlemeniz gerekir. AI araçları bu konuda size nasıl yardımcı olabilir?

  • Google Analytics 4: Gerçek zamanlı içerik analitiği sağlar, etkili kararlar almanıza ve strateji kararlarını bilgilendirmenize yardımcı olur.
  • ChatGPT: Size sunduğunuz verilere dayanarak içgörüler üretebilir ve bunları net, kullanıcı dostu bir formatta sunabilir.
  • FanPage Karma: Sosyal medya içeriğinizin performansını analiz etmenize yardımcı olur.

Bütçe Yönetimi İçin Yapay Zeka Araçları

Pazarlama bütçenizi yönetmek, her dijital pazarlamacının ana görevidir. Harcamalarınızı izlemek, fonların nereye gittiğini ve haftalık veya aylık bazda ne kadar bütçenizin kaldığını bilmenizi sağlar.

Daha sonra bütçenizi en iyi şekilde değerlendirmek için pazarlama bütçenizi optimize edebilirsiniz. Reklam teklifleri için aşağıdaki araçları düşünebilirsiniz:

  • Google Ads Smart Bidding: Akıllı teklifler aracılığıyla bütçe tahsisinizi yönetmenize olanak tanır.
  • AdRoll: BidIQ’si ile fiyat teklifi stratejinizi optimize etmek için AI kullanır.
  • WordStream Smart Ads: Teklif stratejinizi analiz eder ve gerçek zamanlı olarak ayarlar.

Dinamik fiyatlandırma için:

  • Feedvisor: Dinamik fiyatlandırma aracılığıyla bütçe tahsisinizi yönetmenizi sağlar.
  • RepricerExpress: Dinamik fiyatlandırma stratejilerinizi optimize etmek için AI kullanır.
  • Prisync: Rekabetçi fiyatlandırmayı izlemenize ve ihtiyaca göre fiyatlandırmanızı dinamik olarak ayarlamaya olanak tanır.

PPC optimizasyonu için:

  • Google Ads: Otomatik teklif verme, hedefleme ve reklam yerleştirme kararlarıyla PPC reklam performansınızı maksimize etmek için sofistike AI algoritmaları kullanır.
  • Optmyzr: Veri analizi yaparak PPC stratejinizi denetlemenize, optimize etmenize ve büyütmenize yardımcı olur.
  • WordStream: Kampanya performansınızı analiz eder ve nasıl optimize edilebileceğini önermek için AI kullanır.

Müşteri Etkileşimi İçin Yapay Zeka Araçları

Dijital pazarlamacılar, müşterilerle daha verimli iletişim kurmalarına yardımcı olmak için yapay zeka araçlarından faydalanabilirler. Örneğin, müşterilerle iletişimi hızlandırmak için sohbet botları kullanabilirsiniz. İşte bazı harika örnekler:

  • ManyChat: Popüler bir yapay zeka destekli sosyal medya sohbet botu.
  • Zendesk: Müşteri desteğini otomatikleştirmeye ve hızlandırmaya yardımcı olmak için AI kullanır.
  • Drift: Milyarlarca konuşmada trendleri analiz ederek müşterilerle etkileşim kurabilir sosyal medya sohbet botu.

Müşterileri elde tutmak için de yapay zeka araçlarını kullanabilirsiniz:

  • Retention Science: Müşteri sadakatini artırmak için AI algoritmalarını kullanır.
  • Braze: Müşteri deneyimini kişiselleştirmek ve sadakati artırmak için AI algoritmalarını kullanır.
  • ChurnZero: Müşteri kaybını azaltmak için etkileyici müşteri deneyimleri oluşturmak için AI kullanır.

İş Akışı İyileştirmesi İçin Yapay Zeka Araçları

AI araçları ayrıca dijital pazarlamacıların iş akışlarını geliştirmelerine yardımcı olabilir, bu da daha büyük verimlilik ve azalmış maliyetlerle sonuçlanabilir. Mevcut araçlar arasında şunlar bulunmaktadır:

  • Pardot: Dijital pazarlama kampanyalarındaki iş akışı verimliliğini artırmak için AI araçları kullanır.
  • Marketo: AI destekli içgörüler kullanarak iş akışlarınızı optimize etmenize olanak tanır.
  • Sprinklr: Karar verme optimizasyonunu ve verimliliği artırmak için AI araçları kullanır.
  • Brevo: AI’ı kullanarak e-posta iş akışlarını otomatikleştirir ve katılım ve dönüşüm oranlarını maksimize eder.

Ayrıca, iş akışlarınızı geliştirmenin yollarını incelemek için simülasyon senaryo planlamasını da kullanmak isteyebilirsiniz. AI burada da size yardımcı olabilir:

  • Wolfram Alpha: Simülasyonlar kullanarak senaryo planlamasını mümkün kılmak için AI kullanır.
  • Simul8: AI tarafından oluşturulan senaryoları kullanarak çeşitli simülasyonlar test etmenizi sağlar.
  • AnyLogic: Farklı senaryoların nasıl oynayabileceğini görmek için AI kullanır.

AI dijital pazarlama araçlarını nasıl kullanıyorsunuz? 

“Oyun sahası çok daha rekabetçi hale gelmeye hazırlanıyor ve AI ve veriyi kullanmayan işletmeler, yaptıkları her şeyde yenilik yapmalarına yardımcı olacakları için dezavantajlı olacaklar.” Paul Daugherty, Accenture 

Dijital pazarlamada AI’nin birçok ilham verici kullanımı bulunmaktadır. Otomatik teknolojiler giderek daha erişilebilir hale geldikçe (ve güçlü hale geldikçe), tanınmış markaların sayısı artmaktadır.

Örneğin Bloomberg, Washington Post ve Forbes gibi büyük çaplı yayınlar şu anda içerik oluşturmak için AI araçları kullanmaktadır.

AI pazarlama çabalarınızdan en iyi şekilde yararlanmanıza yardımcı olmak için yapılması ve yapılmaması gerekenler:

Yapılması Gerekenler

  • Hedefleriniz ve iş gereksinimlerinizle uyumlu olan küçük bir AI pazarlama araçları seçkisiyle çalışın. 
  • Küçük adımlarla başlayın ve yavaş yavaş ölçeklendirin. On aracın az anlaşılmasından ziyade bir veya iki AI aracını nasıl kullanacağınızı anlamak daha önemlidir. 
  • Farklı stratejiler, mesajlaşma varyasyonları ve hedefleme yaklaşımları kullanarak AI araçlarını deneyin ve test edin. 
  • Personeli ve takım üyelerini AI destekli araçları kullanarak işlerini ve yaratıcı çabalarını geliştirmeye eğitin. 
  • İşleri hızlandırması gerektiğini düşündüğünüz görevleri otomatikleştirmek için en iyi takdirinizi kullanın ve araçların en iyi öğelerini seçin.
  • AI araçlarınızın performansını izleyin. Görevleri kolaylaştırıyorlar mı? Pazarlama faaliyetlerinizi geliştiriyorlar mı ve eğer öyleyse nasıl? 
  • Markanızın sesine ve değerlerine sadık kalarak insan dokunuşunu koruyun. AI araçlarıyla birlikte yaratıcılığı ve empatiyi benimseyin. 

Yapılmaması Gerekenler

  • Farklı araçları bir araya getirip aralarında geçiş yapmayın. Bu, uyum sağlamak ve verimliliği artırmak yerine karışıklığa ve kaosa neden olur. 
  • Doğru AI araçlarını seçerken takımınızı karar sürecine dahil etmeyi unutmayın.
  • AI araçlarını kullanırken etik yükümlülüklerinizi göz ardı etmeyin. Gerekirse bunları kullanırken şeffaf olun. 
  • Herhangi bir düzenlemeyi veya uyumluluk sorununu göz ardı etmeyin. Veri gizliliğine bağlı kalmanız ve GDPR, CCPA ve diğer düzenlemelere uygun olmanız önemlidir. 
  • Görevlerinizi ve süreçlerinizi gerçekleştirmek için sadece AI pazarlama araçlarına güvenmeyin. Bu araçlar, insan liderlikleriyle birleştirildiğinde en etkilidir ve insanın editor görüşünü hiçbir şey geçemez!

Siz de dijital pazarlama alanındaki uzmanlığınızı geliştirmek ve kariyerinizi uluslararası geçerliliği olan bir sertifika ile taçlandırmak isterseniz tüm PRO/SPECIALIST eğitimlerinin yanında Yapay Zeka kursu da sınırlı süreliğine %20 indirimli!

En Popüler İçerikler

İyi bir dijital pazarlamacı olmak için gereken her şeyi yaptınız; en iyi dijital pazarlama eğitimini (digital marketing eğitimi) aldınız, sektörde...

Eskiden yüksek maaşlı bir meslek edinmek ve sağlam bir kariyerin ilk adımlarını atmak için dört senelik bir üniversiteye gitmeniz ve...

Yurt Dışında Çalışma Olanağı Sunan En İyi 8 Meslek Son yıllarda yurt dışında çalışmak hemen hemen herkesin hayali. Çalışma hayatına...

Evden Çalışma İmkanı Sunan En İyi Home Office Meslekler İş dünyasında yaşanan dijital dönüşüm hızla ivme kazanıyor. Bu dönüşüm sonucunda,...