2024 Dijital Pazarlama Becerileri ve Kariyer Fırsatları

31/03/2024

İnsanların artık daha fazla zamanlarını çevrimiçi geçirmesi şaşırtıcı değil. Sonuç olarak, teknoloji daha sofistike ve bağımlılık yapıcı hale geldi, bu da dijital pazarlamacılar için daha çok iş anlamına geliyor!

Son birkaç yılda, dijital pazarlama büyük bir büyüme yaşadı. 2023, küresel dijital reklam harcamalarının 600 milyar dolar sınırını aştığı ilk yıl oldu. MarketWatch’a göre, bu rakamın 2027’de 730 milyar dolara çıkması bekleniyor.

Bu, pazarlamacılar için çok heyecan verici fırsatlar bulunduğu ve bilinmesi gereken birçok trend olduğu anlamına geliyor.

İster yeni mezun ister deneyimli bir profesyonel olun, dijital pazarlama alanındaki gelişmeler size daha kişiselleştirilmiş kampanyalar oluşturma, veriye dayalı içgörüler elde etme, büyük ölçekte etki yaratma ve yapay zekadaki ilerlemeleri otomatikleştirme ve hızlandırma imkanı sağlar.

DMI’ın webinarından esinlenen bu blogda, şunları keşfedeceğiz:

  • Dijital pazarlama becerilerine olan küresel talep
  • Dijital pazarlamacıların başarılı olması için hangi becerilere ihtiyaçları var?
  • Dijital pazarlama mezunları için kariyer fırsatları nelerdir?
  • Becerilerinizi geleceğe yönelik nasıl güvence altına alırsınız ve öne geçersiniz?

Dijital pazarlama becerilerine olan küresel talep

Dijital pazarlamacılar yoğun talep görüyor. İşletmeler dijital pazarlama girişimlerine ve kampanyalara daha fazla harcama yaparken, bu alanda kariyer yapmak iyi bir seçenek. Ancak birçok işletme, çevrimiçi rekabet etmeyi, potansiyel müşterileri artırmayı ve gelir elde etmeyi zorlaştıran dijital beceri eksikliği bildiriyor.

CMO’larla yapılan araştırmada “Pazarlama Evrimi: Liderlik, Dönüşüm, Beceriler, Zorluklar ve Gelecek“te, katılımcıların %47’si veri analistlerinde bir eksiklik bildirirken, %37’si genel dijital pazarlama becerilerinde bir eksiklik olduğunu belirtti. En büyük zorluk ise pazarlama bütçesinde daha büyük bir ROI elde etmekti.

LinkedIn’e göre, en çok talep edilen pazarlama becerileri bir dizi sert ve yumuşak beceriyi içerir. İlk sırayı yönetim alırken, onu iletişim, müşteri hizmetleri ve liderlik takip eder. Analitik becerileri ve pazarlama da büyümeyi sürdürmek için işletmelerin veriye dayalı olmasını gösteren ilk on içindedir.

Bu içgörüler üzerine, Marketing Week’in Kariyer ve Maaş Anketi, pazarlamacılara en değersiz bulunan becerileri sordu – öncelik verilmeyen veya ihtiyaç duyulan kaynakların alınmadığı, ancak temel olanlar.

İlk sırada pazarlama stratejisi geliyor. Bu, daha uzun vadeli düşünmeyi ve daha stratejik olmayı kapsar, böylece bir işletmedeki herkesin anlayabileceği ve takip edebileceği bir plan oluşturulur. Bu beceri deneyimle birlikte gelir, ancak geliştirilebilir.

İkinci sırada, marka yönetimi yer alıyor. Bu, sosyal medya gibi öngörülemez bir platformda bir marka mesajını nasıl ileteceğinizi anlamayı içerir. Tüm bu temas noktalarında tutarlı bir imajı nasıl koruyabilirsiniz? Rakiplerinizin önünde nasıl olabilir ve mesajızı ilgili tutabilirsiniz?

Listede üçüncü sırada, veri analizi yer alıyor; değeri yeterince anlaşılmayan ve işgücünde büyük bir boşluk bulunan bir beceri. Veri, şirketlerin küçük grupları hedeflemelerine ve kişiselleştirmelerine yardımcı olduğundan, onları kim oldukları ve onlara benzeyen diğer kişilerin ilgilendikleri konular hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Veri olmadan, hiçbiri yapılamaz. Veri gizliliği düzenlemelerinin devreye girmesi, müşteri verilerine daha az erişim elde ettiğimiz anlamına geliyor. Eğer veri daha kaliteliyse, bu necessarily kötü bir şey değil, ancak büyük bir değişim yaşanıyor.

 

Dijital becerilerdeki boşluk ve belirli beceriler için talepteki büyüme, pazarlamacıların kariyerlerine başlamak veya geliştirmek için kullanabilecekleri alanlar yaratıyor. Peki, bu beceriler nelerdir?

Pazarlama mezunlarının başarılı olmaları için hangi becerilere ihtiyaçları var?

Son bir yıl boyunca yapay zekanın haber başlıklarını domine ettiği ve şirketlere ölçekte üretkenlik ve büyümeyi sağlama yolunu sunduğu inkar edilemez. Yapay zeka ile çalışma bilgisine sahip olmak, pazarlamacıların öne çıkmasına ve herhangi bir pazarlama ekibine nasıl bir katkı sağlayabileceklerini göstermelerine yardımcı olacaktır. Ayrıca birçok şirket için, yapay zeka bilgisi iş tanımının bir parçası haline gelecek, bu yüzden hatta ChatGPT veya Midjourney gibi araçlarda bilgi sahibi olduğunu göstermek bile faydalı olacaktır.

Ancak, yapay zeka pazarlamacıları yerine geçmeyecek. ChatGPT ve Midjourney gibi üretken yapay zeka araçları nedeniyle yeni kariyer gelişim eğilimleri zaten şekillenmeye başladı. Bu, birçok eski şeyi bir araya getirerek yeni bir şeyler yaratma ve bizi ileriye taşıma ile ilgili.

Peki yapay zekadan en iyi şekilde yararlanmak için hangi becerilere ihtiyacınız var? Bilgi üretimi; yani yapay zekaya hangi verileri vermeliyiz ki bize bunları anlamamızda yardımcı olabilsin. İçerik oluşturma; ancak içeriğin kalitesini nasıl doğrulayabiliriz? Markamızı temsil edecek şeyler yaratması için ona güvenemeyiz, bu yüzden marka yönetimi de burada devreye girer.

Beceriler söz konusu olduğunda, aynı zamanda sınırları zorlamak da önemlidir. Örneğin, bir sosyal medya pazarlamacısıysanız, sadece bu alanda beceriler geliştirmeyin. Web tasarımı, iniş sayfası optimizasyonu veya SEO gibi alanlarda becerilerinizi geliştirmeyi düşünün. Bu yıl, insanların ilerledikçe alanlar arasında daha geçirgen bir sınır görmeye başlıyoruz.

Dijital çağda doğduysanız, sürekli iteratif olmaya ve ekosistemin sürekli olarak bozulduğu, yeni şeylerin meydana geldiği duruma alışıksınızdır. Bu korkulacak bir şey değil.

2024 için düşünülmesi gereken önemli bir alan da yumuşak becerilerdir. Bu beceriler, işletmeler için ve ekip liderleri tarafından işe alım yaparken daha önemli hale gelmiştir. Detaylara dikkat (özellikle giriş seviyesi rollerde), merak, içerik fikirleri üretme, araştırma, proje yönetimi, zaman yönetimi ve hatta alçakgönüllülük gibi beceriler arzu edilir özellikler arasındadır.

Yumuşak beceriler için bir yeniden markalaşmanın olacaktır çünkü insanların iletişim istediğini görüyoruz. İnsanlar arasında olduğu gibi, insanlar ve teknoloji arasında da iletişim isteniyor.

Yumuşak beceriler bizim için çok daha önemli hale geldi, bu büyük bir pozitif gelişme ve kendi beceri setinizi nasıl geliştirebileceğinizi düşündüğünüzde dikkate almanız gereken bir konu. Bazıları deneyimle gelir, ancak etkili liderliğe giden yolun kısayolu yoktur. Bu tür becerilerin geliştirilmesiyle ilgilidir.

Dijital pazarlama mezunları için kariyer fırsatları 

Talep yüksek olduğu gibi rekabet de yüksektir, bu nedenle dijital pazarlama becerilerini başlatmak veya geliştirmek önemlidir.

Ayrıca birçok kariyer yolunun sunulduğu unutulmamalıdır, bu nedenle en meraklı ve tutkulu olduğunuz konuları seçmek önemlidir. Doğal olanı seçin, çünkü mükemmel bir aday olma çabası değil.

Örneğin, anahtar kelime araştırmasını ve veri analizini mi seviyosunuz? SEO sizin için uygun alan olabilir. Yoksa birden fazla kanal için içerik araştırması yapmayı ve yazmayı mı seviyorsunuz? İçerik pazarlaması sizin için harika bir kariyer alanı olabilir.

İşte dijital pazarlama stajyerinden Dijital Pazarlama Müdürüne kadar sunulan birçok rol ve yolun gösterildiği bir dijital pazarlama kariyer ağacı:

Bu yıl ve ilerisi için kariyer fırsatlarını sağlayacak olan sadece yapay zeka değil. Bahsettiğimiz gibi, veri analitiği büyük bir büyüme alanıdır. Sadece veri toplama kampanyaları aracılığıyla veri toplamakla kalmayıp, aynı zamanda bu verileri farklı platformlarda analiz edebilmek de önemlidir.

Özellikle Arama Üretici Deneyimi devreye girdiğinde, SEO gibi başka bir hızla gelişen bir alan vardır. Aynı şekilde, sosyal medya pazarlaması da sosyal ticaretin başarısı, içerik pazarlaması ve organik trafiğin azalmasıyla birlikte ücretli trafiği yönlendirmek için ödeme yapılan aramayla birlikte hızla gelişen bir alandır.

Sonuç olarak, kariyerlerinde ilerlemek isteyen pazarlamacılar için, dijital pazarlamanın birçok yönü hakkında iyi bir anlayışa ve şirketlerin beklediği genel becerilere ek olarak uzmanlık alanları hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir.

Becerilerinizi nasıl geleceğe hazırlarsınız ve öne geçersiniz?

Becerilerinizi geleceğe hazırlamanın ve öne geçmenin birkaç yolu bulunmaktadır. Kariyer yapmak için çalışmak gereklidir. Bu, bir gecede gerçekleşmez. Bunun için özveri, deneme yanılma, dinleme, işbirliği, deneyim ve en önemlisi öğrenme gerekir.

Eğer bir pazarlamacı olacaksanız aktif dinlemeyi uygulayın. Sadece endüstrideki insanlara sorular sormakla sınırlı değil. Nasıl bu işi aldınız? Nasıl bir maaş artışı aldınız? Aynı zamanda müşterilere de kulak verin. Sadece yüzeydeki kelimelere değil, onları neyin motive ettiğine de dikkat edin. Onları daha iyi anlamanıza yardımcı olacak derinliklerine inebileceğiniz şey nedir?

Dijital pazarlama becerilerinizi geleceğe hazırlamanın dört önemli noktası:

  • Veri ve yaratıcılık – Bu iki alan dijital pazarlama için hayati öneme sahiptir ve her ikisinde de beceriler geliştirmek iyidir.
  • – Pazarlama insanlarla ilgilidir ve her zaman öyle olacaktır. Bağlantılar kurun, işbirliği yapın ve meslektaşlarınızı tanıyın.
  • Duygusal ve yapay zeka – Duygusal zeka ve yapay zeka bir araya geldiğinde geleceğin süper çalışanını yaratabilir!
  • Sürekli öğrenme – Kurslar alın, pazarlama araçlarını kullanın ve endüstriye olan tutkunuzu gösterin.

Yeni bir bakış açısı kazandıran ve sizi yeni bir şeyle tanıştıran birçok kısa kurs bulunmaktadır. Yönlendirici olun ve “bu benim gitmek istediğim yol. Beş yıl içinde, X şirketinde sosyal medya üzerinde çalışan bir yönetici olmak istiyorum” diyin. Peki, oraya nasıl ulaşabilirsiniz, bunun için ne öğrenmeniz gerekiyor?

Başarılı bir dijital pazarlama kariyeri oluşturun

Dijital pazarlamacılar için birçok fırsat olduğu için en güncel becerilere ve bilgiye sahip olmak önemlidir. Profesyonel Dijital Pazarlama Diploması, bu yeni yapay zeka odaklı çağda nasıl başarılı olunacağını ve sosyal medya, e-posta pazarlaması, SEO, analitikler, içerik pazarlama stratejisi gibi ana alanları içermektedir.