Pazarlamacılar Yapay Zekayı Nasıl Etkili Kullanabilir?

28/03/2024

Dijital Pazarlamacılar Yapay Zekayı Nasıl Etiki Kullanabilir

Bazı pazarlamacılar için yapay zekanın (AI) yükselişi, işletmeler için teknolojilerin olağanüstü olasılıklarıyla dolu bir heyecan yaratırken, diğerleri için korkulacak bir şeydir.

Dijital pazarlamada yapay zekanın faydalarını zaten gördük. AI, basit veya tekrarlayan görevleri devralabilir, otomasyonu ve kişiselleştirmeyi teşvik edebilir ve müşteriler hakkında değerli içgörüler elde etmenize yardımcı olabilir. Ancak, güvenlik riskleri, etik düşünceler ve en önemlisi, işsiz kalma gibi dezavantajları da söz konusudur.

Bu yeni çağda başarılı olmak isteyen pazarlamacılar bir şeyi anlamalıdır – yapay zeka ile çalışmak için gereken becerileri öğrenmelisiniz veya gerekli boşlukları doldurmalısınız.

200.000’den fazla DMI takipçisi 2024’te en önemli trendin ne olacağını sorduğumuzda, katılımcıların %62’si pazarlama becerilerinde yapay zekanın önemli olacağı şeklinde yanıtladı.

Aşağıda, pazarlamacıların yapay zeka çağında başarılı olmalarına yardımcı olmak için gereken sekiz temel beceri yer almaktadır. Ve yapay zeka çağında becerilerinizi nasıl geliştirebileceğinize dair ipuçları vereceğiz.

  • ChatGPT bilgisi
  • İçerik oluşturma ve üretme
  • Veri analizi
  • Pazarlama otomasyonu
  • AI araçları ve platformları deneyimi
  • SEO
  • Yumuşak beceriler
  • Veri gizliliği ve etik AI

1. ChatGPT Bilgisi

Yapay zeka bir süredir arka planda mevcut olmasına rağmen, oyunu değiştiren şey ChatGPT’dir.

ChatGPT, sohbetlere katılmak, içgörüler elde etmek ve görevleri otomatikleştirmek için kullanılan bir üretken dil modeline dayalı bir yapay zeka sistemidir. Teknoloji yalnızca Kasım 2022’de ana akıma ulaşmış olmasına rağmen, birçok insan şu anda fikir oluşturmadan içerik oluşturmaya ve analize kadar çeşitli görevler için kullanıyor.

“Bugün ChatGPT’de bir şey yazabilirsiniz ve cevaptan çok etkilenmeyebilirsiniz. Ancak yarın, ChatGPT yarın iki kat daha iyi olacak. Ve bir sonraki gün dört kat daha iyi olacak! İşte bu alandaki şeylerin ne kadar hızlı ilerlediği.” Jim Leckinski, Kellogg School of Management

ChatGPT ile ilgili unutulmaması gereken önemli bir şey, birçok gelecekteki yapay zeka teknolojisinin temelini oluşturmasıdır. Örneğin, görüntü üreticisi DALL-E 3, doğrudan ChatGPT üzerine inşa edilmiştir ve prompt mühendisliği kullanmanıza gerek kalmadan evrilmiştir – ki bu, birçok pazarlamacı için kafa karıştıran bir görevdir.

Yapay zeka teknolojisi geliştikçe, platformlar ve yetenekleri de gelişecektir. Dolayısıyla ChatGPT, üretken yapay zeka teknolojisi kullanımı ve ne yapabileceğini ve nasıl çalıştığını anlama konusunda harika bir başlangıç noktasıdır.

2. İçerik Oluşturma ve Üretme

İçerik pazarlamacıları ve tasarımcıların yapay zekadan endişelenmesi anlaşılabilir bir durumdur. Sonuçta, yapay zeka basit metin ipuçlarına dayanarak hem yazılı içerik hem de görseller için hızlı ve kolay bir şekilde içerik üretebilir.

Ancak içerik oluşturma sadece zaten var olan içeriği toplamak ve düzenlemekle ilgili değildir. Yaratıcı olmakla, insan bakış açısını içermekle, ve geleneksel düşünce kalıplarını aşmakla ilgilidir.

Bu bakış açısından bakıldığında, yapay zeka içerik oluşturmanıza yardımcı olabilir. İçerik fikirlerini oluşturmanıza, uygun anahtar kelimeleri bulmanıza yardımcı veya zorlandığınız bir blog girişini başlatmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca, zaman alıcı görevler için içerik üretmeyi de destekler ve sizi daha yaratıcı ve keyifli faaliyetlere yönlendirebilir.

2024 yılında, üretken yapay zeka teknolojileri bazı görevlerde size yardımcı olabilir:

  • Blog yazımı
  • Satış yazımı
  • Sosyal medya pazarlaması
  • E-posta pazarlaması
  • Görsel oluşturma
  • İçerik fikirleri oluşturma
  • Video üretimi

Ne için kullanırsanız kullanın, yapay zeka içerik oluşturma stratejinizin ve sürecinizin bir parçası olmalıdır. Onun potansiyelini en iyi şekilde kullanmayı ve yüksek niyetli müşterileri çekmek için verileri beslemeyi öğrenmelisiniz.

Yapay zeka hakkında ne kadar çok şey bilirseniz, ondan o kadar fazla faydalanırsınız. İyi bir anlayış ayrıca terfi veya iş fırsatı geldiğinde rekabetçi kalmanızı sağlar.

3. Veri Analizi

Çoğu işletme, verilerinden daha fazla faydalanmayı hedefler. Pecan AI tarafından yapılan bir rapor, pazarlama yöneticilerinin beşte dördünün veri odaklı kararlar vermenin zor olduğunu, %84’ünün ise tüketicinin davranışlarını öngörme yeteneklerinin rastgele tahmin etmek gibi hissettirdiğini ortaya koydu.

Verilerinizi anlamak, müşterileriniz hakkında daha fazla bilgi edinmenizi sağlayan içgörüler elde etmenize ve kullanıcı arayüzünü veya kampanyayı tasarlayarak bunu sunmanıza olanak tanır. Aynı zamanda, müşteri tabanlı tahminlere izin veren anlamlı sonuçlar elde etmek için verileri büyük ölçekte ve hızlı bir şekilde analiz etmekle ilgilidir.

Yapay zeka, tüm verileri GA4’ten aldığınız verilerle sınırlı olmayan bir karışıma koymanızı sağlar – incelemeler, forumlar ve sosyal medya gönderileri gibi – müşterilerinizin ne söylediğine dair bir fikir edinmek için. Ve metin analitiği, müşteri duygusal durumu, tartışmaları ve konuşma eğilimlerini analiz edebilir.

Eğer başarılı bir şekilde yapay zekayı uygulamak istiyorsanız, veri analizi becerilerinizi geliştirmeniz gerekir. Bu becerilerinizi ne kadar geliştirirseniz, yapay zekanın sağlayabileceği içgörüleri o kadar iyi kavrayabilirsiniz. Bu, aşağıdaki alanlarda uzmanlığınızı geliştirmeyi içerir:

  • Veri toplama
  • Veri görselleştirme
  • Veri temizliği ve yönetimi
  • Veri odaklı karar alma
  • Veri koruma ve gizlilik

Bu veri becerileri, ihtiyacınız olan yapay zeka sistemlerini kurmanıza ve işletme faaliyetlerine geçirmenize olanak tanımak için kritiktir.

4. Pazarlama Otomasyonu

Yapay zeka ve otomasyon el ele gider. Bu tür otomasyon araçları, hedef kitlenize ulaşmanın en iyi kanallarını, platformlarını ve zamanlarını belirlemenize yardımcı olabilir ve bunu büyük ölçekte ve hızlı bir şekilde yapmanızı sağlar.

Otomasyonu, aşağıdaki gibi geniş bir pazarlama faaliyetleri yelpazesinde kullanabilirsiniz:

  • E-posta pazarlaması: Tetiklenen iş akışları ve damlama kampanyaları oluşturun, hedef kitleyi listelere ayırın ve içgörüler aracılığıyla kişiselleştirmeyi sağlayın.
  • Müşteri potansiyeli oluşturma: Müşterileri bulun ve besleyin ve trafiklerinizi daha fazla kişiselleştirme için segmentlere ayırın.
  • Sosyal medya: Mesajlara yanıt vermek için sohbet botları kullanın, kanallar arasında sosyal gönderileri zamanlayın ve sosyal konuşmaları takip edin.
  • İçerik oluşturma: İçerik fikirleri alın ve stil, ton ve konu başlığı dahil giriş parametrelerine dayanarak çeşitli formatlar için etkileyici pazarlama içerikleri oluşturun.
  • Performans göstergeleri: En ilgili ve önemli metrikleri takip ederek kampanyalarınızın başarısını izleyin.

Salesforce’a göre, küresel çalışanların %97’si, işletmelerin çalışan geliştirme stratejilerinde yapay zekayı önceliklendirmeleri gerektiğine inandıklarını belirtiyor.

5. AI Araçları ve Platformları Deneyimi

İlk başta yapay zeka korkutucu görünebilir ancak pazarlamacılar sadece mevcut olan temel yapay zeka araçları ve platformlarının anlamalıdır. Bu araçların çoğu günlük işinizi daha kolay hale getirebilir ve zaman ve enerji tüketen görevleri devralabilir, örneğin:

  • Kitle araştırması
  • Müşteri yolculuğu haritalama
  • Fikir oluşturma ve içerik araştırması
  • Anahtar kelime araştırması
  • Trend analizi ve tahmin
  • Rakip izleme
  • Satış otomasyonu
  • Sosyal medya yönetimi ve reklamcılığı
  • Yazma ve içerik oluşturma

Örneğin, Clearscope anahtar kelime araştırması ve entegrasyonu konusunda yardımcı olurken, TrendKite gelecek trendler hakkında sizi uyarır, Outreach satış verilerini işlenebilir içgörülere dönüştürür, CaliberMind B2B satışlarını artırır ve Market Brew SEO stratejiniz için verileri açığa çıkarır.

“Yapay zeka çok teknik ve karmaşık bir alan olabilir. Ancak bunu öğrenmek için zaman ayırmalısınız. Her gün yeni bir şey öğrenmek için zaman ayırın. Okuyun, öğrenin, izleyin, dinleyin, insanlarla konuşun ve nereye gittiğini ve nereye gittiğini anlamaya çalışın.” Jim Leckinski

6. SEO (Arama Motoru Optimizasyonu)

Arama motoru optimizasyonu (SEO), her pazarlama ekibinin faaliyetlerinin temel bir parçasıdır. Arama motorlarında insanların ne aradığını anlayarak, markalar insanların ihtiyaçlarını karşılayan ve arama sonuçlarında daha yüksek sıralarda yer alan içerikler oluşturabilirler.

Ancak, SEO bakış açısı değişiyor. Google, sayfaları tarayan ve dizine alan algoritmaları kullanır ve bunları Deneyim, Uzmanlık, Otorite ve Güvenilirlik (EEAT) kriterlerine dayanarak sıralar. Ancak yapay zeka, arama sonuçlarını daha doğru, kapsamlı ve kişiselleştirilmiş hale getirmek için bu süreçleri ve algoritmaları sürekli olarak iyileştirmek için kullanılmaktadır.

Google’ın Arama Generatif Deneyimi (SGE) henüz deneysel bir aşamada olabilir (2024’ün başları itibariyle), ancak şimdiden işleri sallıyor ve tıklama oranlarını etkileme potansiyeline sahiptir.

SGE’ye bir sorgu girdiğinizde, birkaç unsuru içeren bir ‘anlık görüntü’ alırsınız:

  • Üretilen cevap
  • Web sitesi karuseli
  • İleri sorular
  • İleri öneriler

SEO’ya yardımcı olmak için, pazarlamacılar etkili anahtar kelimeleri belirlemek ve anahtar kelime trendlerini tahmin etmek için yapay zeka araçları kullanabilirler. MarketMuse, Ahrefs, SurferSEO ve SEMrush gibi birçok araçtan faydalanabilirsiniz.

Daha fazla bilgi için: SEO ve SGE alanında daha detaylı bilgi ve ipuçları için 2024 Dijital Pazarlama Trendlerini inceleyin.

“Google, en karmaşık aramalar için güçlü cevaplar sağlamaya devam ettikçe, genel terimlerinizin arama hacmi azalmaya başlayacak ve insanlar uzun kuyruklu, karmaşık aramaları artıracak.” Nikki Lam, Neil Patel Digital SEO Direktörü

7. Yumuşak (Soft) Beceriler

Teknik beceriler (ayrıca ‘sert beceriler’ olarak bilinenler) pazarlamacılar için olmazsa olmazdır, ancak son yıllarda işverenler yumuşak becerilere olan ihtiyacı vurgulamıştır. 

Pazarlama alanında yapay zeka çağında, dijital ve teknik becerilerinizi tamamlayacak profesyonel becerilere olan ihtiyaç daha da büyüktür.

Yumuşak beceriler (aynı zamanda güç becerileri olarak da bilinir) işveriler için önemlidir çünkü bunlar yaşam deneyimleri yoluyla geliştirilen kişisel özellikler ve davranışlardır. Bu beceriler, birinin işine nasıl yaklaştığını olumlu veya olumsuz etkileyebilir.

LinkedIn Learning’in en çok talep edilen beceriler listesi, iletişim, liderlik ve takım çalışması gibi yumuşak becerilere olan ilgiyi göstermektedir.

LinkedIn Learning’e göre 2023 için en çok talep edilen 10 beceri

Diğer önemli yumuşak beceri alanları şunları içerir:

  • Stratejik düşünme: Karmaşık iş senaryolarına uzun vadeli bir bakış açısı kazandırır ve iş hedeflerine ulaşmak için taktikler geliştirmenizi sağlar.
  • Yaratıcılık: İnovasyon yapma isteği, yeni fikirler üretmeye veya sıkıcı kampanyalara yenilikçi yaklaşımlar getirmeye yardımcı olur.
  • Esneklik: Projelere esnek bir yaklaşım benimseyin ve ‘bildiğinizi’ unutmaya ve hatalar yapmaya istekli olun. Ancak, sonra bu hatalardan ders almayı unutmayın!
  • İşbirliği: DMI’ın yaptığı üye anketi, işbirliğinin geliştirilmesi gereken bir üst beceri olduğunu ortaya koydu. Bu, takım çalışması, ilişki kurma ve çatışmaları çözme becerisini sağlar.
  • Öğrenmeye istekli olma: Kariyer gelişimi için öğrenme hayati önem taşır. Öğrenmeye istekli olmak, bilgiye olan susuzluğu ve bir rolde daha iyi olma arzusunu gösterir.

*Yaratıcılığınızı desteklemek için yapay zekayı kullanmanın bir yolu, temel yapay zeka algoritmalarını iyi anlamaktır. Bu, yenilik fırsatlarını görmeyi sağlarken, potansiyel risklere karşı da korumanıza yardımcı olur.

8. Veri Gizliliği ve Yapay Zeka Etik İlkeleri

Yapay zeka çağı riskleri de beraberinde getiriyor. Üretken bir teknoloji olduğu için yanlış bilgi, intihal ve zararlı içerik olasılığı var, ayrıca şeffaflık eksikliği ve iş kaybı da söz konusu. Yayıncılık ve eğlence sektörlerinden tıp ve imalata kadar endüstrinin tüm alanları, 2024 yılı boyunca ana AI şirketlerine karşı devam eden davalara karşı, New York Times’tan potansiyel bir dönüm noktası niteliğindeki bir dava da dahil olmak üzere, yapay zeka etkileriyle başa çıkmayı öğreniyorlar.

Yapay zeka ve otomasyonun yükselmesi sonucunda, Salesforce’un araştırması, liderlerin %60’ının veri güvenliği becerilerinin ve %58’inin etik becerilerin işyerinde giderek daha önemli hale geleceğine inandığını buldu.

Pazarlamacılar çok miktarda müşteri verisine erişim sağlıyor ve yapay zeka platformları zaten sohbet botları veya otomasyon aracılığıyla bilgi toplamak ve sıralamak için geniş çapta kullanılıyor. Bu, etik sonuçları beraberinde getirir ve müşteriler yapay zeka kullanılarak izleniyorsa veya veri hatalı veya yanlış temsil ediliyorsa veri gizliliği ile ilgili sorunlara yol açabilir.

Bu nedenle, pazarlama ekiplerinin AI kullanımı ve kişisel verilerin toplanması ve işlenmesi konusunda şeffaf olması önemlidir. Şirketler, sistemlerinin güvenli, özel ve ayrımcılık yapmadığından emin olmalıdır.

Daha fazlası için yapay zeka dünyasında veri gizliliği konuları hakkında DMI podcast‘inde Skyflow’dan Sean Falconer’ı dinleyin.

“2024’te hip döngüsünden çıkacağımızı ve üretken yapay zekadaki gerçek çalışmanın başlayacağını, gerçek projelerin insanların hayatlarında anlamlı etkilere sahip olacağını öngörüyorum.” Sean Falconer, Skyflow

Yapay Zeka Çağında Beceri Geliştirme Yolları

İnsanlar kaçınılmaz olarak yapay zeka çağında iş güvenliği konusunda endişeli. Sonuçta, birçok manuel ve emek gerektiren pazarlama görevi eğer zaten yapılmıyorsa yakında yapay zeka tarafından yapılacak. Peki, pazarlama kariyerinizi nasıl koruyabilir ve geliştirebilirsiniz?

Farkındalık: Kariyerinizi korumanın ilk adımı, endüstrinin nasıl değiştiğinin farkında olmaktır. En son gelişmeleri, trendleri ve araçları öğrenmek için zaman ayırarak güncel kalabilirsiniz.

Harekete Geçme: Bilgiyi kullanarak bir sonraki adımlarınızı belirleyin. Bu değişikliklere sadece izleyici mi kalacaksınız? Yoksa neler olup bittiğini anlamaya çalışacak ve nasıl ayak uydurabileceğinizi öğrenmeye mi dalacaksınız?

Uygulama: Bu yeni bilgiyle ne yapabilirsiniz? Yapay zeka hakkında öğrendiklerinizi nasıl uygularsınız? Hepimiz sosyal medya pazarlamasını nasıl öğrendik? Sadece bir video izlemedik, Instagram veya TikTok’u telefonlarımıza indirdik ve kullandık!

Yapay Zeka ile Kampanyalarızı Güçlendirin ve Verimliliğizi Artırın

Yapay zeka, pazarlamacılar için bir game-changer niteliğindedir çünkü birçok temel pazarlama faaliyetini kişiselleştirmeye, optimize etmeye ve otomatik hale getirmeye yardımcı olur. Yeni kısa AI kursu (pratik adımlarla) temel AI ilkelerini anlamanıza ve araştırma, içerik geliştirme, veri odaklı karar verme ve yaratıcı tasarım için temel AI araçlarını kullanmanıza yardımcı olacaktır. 

Orijinal makale için tıklayın.