Dijital Pazarlama ve Pazarlama Alanında Kariyer Seçenekleri

26/02/2024

İster orta seviyede bir pazarlamacı, ister pazarlama alanından yeni bir mezun, isterseniz de dijital pazarlama alanına giriş yapmak isteyen biri olun, dijital pazarlama alanında oldukça fazla sayıda kariyer olanaklarına sahip olduğunuzu söyleyebiliriz. Hatta bu yüzden dijital pazarlamanın hangi alanında uzmanlaşmak istediğinize karar vermeniz zor olabilir. SEO uzmanı mı olacaksınız yoksa içerik pazarlamacısı mı? Belki de bir sosyal medya yöneticisi olmayı planlıyorsunuzdur.

Herhangi bir iş veya pozisyon seçerken, tüm olasılıkları – artıları, eksileri ve gelecekteki durumu – dikkate almanız önemliyken, dijital pazarlama uzmanlarına ihtiyaç duyulması, bu alanda kariyerine yön vermek isteyenler için şu anda çok büyük bir fırsat da oluşturmaktadır.

Tüm bunlara ek olarak, pandemi süresince işletmelerin dijital pazarlamaya artan ilgisi nedeniyle kaliteli bir dijital pazarlama eğitimi (digital marketing eğitimi) ile kendinize bir kariyer inşaa etmeniz hiç olmadığı kadar kolay hale geldi. Çünkü iyi kurgulanan ve yönetilen dijital pazarlama stratejileri sayesinde büyük veya küçük ölçekli fark etmeden tüm işletmelerin en zorlayıcı ve beklenmedik zamanlarda bile büyük kazançlar sağlayabileceği görüldü. Bu dijital pazarlama veya büyüme odaklı pazarlama (growth marketing) biriminin bir şirket için ne kadar önemli ve kritik olduğunu da ispatlarken aynı zamanda başarılı ve yetenekli dijital pazarlamacılarına neden rağbet olduğunu da açıklar.

 

Başarılı bir Dijital Pazarlamacının Özellikleri

Her mesleğin farklı gereksinimleri vardır. Birçok kişi pazarlama profesyonellerini ultra-yaratıcı bir zihniyetle ilişkilendirse de, dijital pazarlamacıları başarılı kılan çok çeşitli özellikler vardır. Başarılı bir dijital pazarlamacının sahip olduğu en kritik özelliklerden bazıları şunlardır:

Esneklik: Dijital dünya sürekli bir evrim halindedir ve en iyi dijital pazarlamacılar değişen mecralara, kanallara, araçlara, algoritmalara ve yazılımlara hızla uyum sağlayabilirler. Bunun için seminerlere ve workshoplara katılarak ve belli aralıklarla çeşitli digital marketing eğitimlerine göz atarak yeni uygulama ve araçları öğrenerek güncel kalabilirsiniz.

Yardımlaşma ve Ekip Çalışması: Pazarlama, işletmelerin hedeflerine ulaşmalarına ve kârlarını artırmalarına yardımcı olmakla ilgilidir, bu nedenle dijital pazarlamacıların işletmedeki tüm ekiplerin başarılı olmasına yardımcı olması hayati önem taşımaktadır. Sonuç olarak başarı bir süreçtir ve bu süreç işletmedeki her biriminin etkileşim kurması ile işler.

Güvenilirlik ve Odaklanma: Sosyal medya gibi alanlarda hedeflere ulaşmak veya başarılı bir içerik pazarlama stratejisi oluşturmakla görevlendirildiğinizde, bunu sıkı takip edebilmeniz gerekir. Hedeflere odaklanıp çalışmayı ve işinizi zamanında yapmayı seviyorsanız, dijital pazarlamada kariyer yolunuzu daha net çizebilirsiniz.

Sosyal medya pazarlamasının gereksinimlerini iyice kavrama ihtiyacı duyduğunuzda sosyal medya pazarlama eğitimi veya sosyal medya yönetimi eğitimi gibi alanınızda uzmanlaşmanızı sağlayacak eğitimleri almaktan çekinmeyin. Bu eğitimler başarılı bir strateji kurmanızı ve kendinizle beraber kariyerinizi de yukarıya taşımanıza yardımcı olacaktır.

Analitik Düşünme ve Karar Verme: Analitik düşünerek sonuçlara varabilir misiniz? Dijital pazarlama, analiz edilmiş verilerden çıktılar üreterek bir strateji oluşturmakla ilgilidir, bu nedenle verilerle çalışabilmeniz ve çok yönlü bir süreç oluşturabilmeniz, size, ekibinize ve müşterilerinize görmek istediğiniz sonuçları vermenize yardımcı olacaktır.

Girişimcilik Ruhu: Kendi geleceğini kontrol altına alabilmek, dijital pazarlamacının en önemli becerilerinden biridir. Kariyerlerinin büyük bir kısmı devamlı değişen bir dijital dünyaya adapte olmayı içerdiğinden, dijital pazarlamacılar genellikle sürekli olarak yeni beceriler öğrenir, öğretir ve sorunlar ortaya çıktığında dijital pazarlama stratejilerini güncelleyip ilerlerler. Bunu elde edebilmek için online dijital pazarlama eğitimlerinden yararlanarak kendinizi sürekli geliştirebilir ve yeniliklerden haberdar olabilirsiniz.

Dijital Pazarlamada Kariyer Olanakları

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, dijital pazarlamaya markalar ve işletmeler tarafından büyük önem atfedilmektedir. Bu nedenle, dijital pazarlamanın belirli bir ilgi alanında uzmanlaşmayı seçen dijital pazarlamacılar kendileri için daha anlamlı bir kariyer yolu çizebilirler.

Yapılan araştırmalara göre dijital marka stratejisti, grafik tasarımcıları, sosyal medya için içerik yaratıcıları ve hem tıklama başına ödeme (PPC) hem de arama motoru optimizasyonu (SEO) alanındaki pazarlama analistleri en çok talep gören uzmanlıklardır. Peki bu dijital pazarlamacılar için ne anlama geliyor? Çok çeşitli dijital pazarlama rollerinde uzman olabileceğiniz gibi, gelişme göstereceğinizi düşündüğünüz bir pozisyon seçerken o pozisyon için gerekli becerileri ve o pozisyondan beklenen sorumlulukları mutlaka araştırmanız gerekir. Böylelikle o pozisyon için gerekli eğitimleri alarak kendiniz için sağlam bir kariyer inşaasına başlayabilirsiniz.

Aşağıdaki pozisyonlar, 2021 ve sonrasında uzmanlaşmak isteyen dijital pazarlama uzmanları için en iyi dijital pazarlama kariyerlerinden bazılarıdır:

Dijital Proje Yöneticisi (Digital Project Manager)

Dijital pazarlama alanında uzmanlaşmak isteyen orta düzey bir pazarlamacıysanız, dijital proje yönetici rolünü dikkate alabilirsiniz. Bu pozisyondaki kişiler genellikle müşteri ilişkilerini denetlemek, çeşitli yaratıcı projeleri yönetmek ve yaratıcı ekibin işlerini yapması için uygun yazılım ve araçların mevcut olmasını sağlamakla görevlendirilir.

Pazarlama ekipleri, dijital projelerin sorumluluğunu bir kişinin almasının gerekliliğini görmeye başladı ve dijital proje planlamacıları, pazarlama ekibinde genellikle tüm dijital süreçleri ve projeleri denetleyerek bir çok farklı şapka giyen bir pozisyona gelmiş oldu. Dolayısıyla proje yöneticisi olarak süreçleri denetlemek adına dijital pazarlamanın farklı alanlarına dair temel bilgilere sahip olmak gerekir.

Her işte olduğu gibi dijital proje yöneticilerinin de gün içerisinde yapması gereken oldukça fazla görev ve sorumluluk vardır. Bu yüzden dijital proje yöneticileri, gün boyunca çeşitli beceriler kullanabilen ve farklı süreçlere adapte olabilen kişilerdir. Bu profesyonellerin kusursuz iletişim becerileri ve iyi bir tasarım gözüne sahip olmaları gerekir. Pozisyon aynı anda birden fazla projeyi denetlemeyi gerektirdiğinden, multi-tasking becerisine sahip olmakla beraber işi kolayca halletmenize yardımcı olmak için mutlaka proje yönetimi yazılımına da yatırım yapmalısınız. Örneğin Trello gibi proje yönetim araçları, dijital proje yöneticilerinin projeleri sorunsuz bir şekilde sürdürmelerine yardımcı olur.

Kullanıcı Deneyimi Tasarımcısı (User Experience Designer)

Kullanıcı deneyimi tasarımcıları (UX tasarımcıları), online ürünlerin ve dijital servislerin kullanıcı deneyimlerini analiz eder, denetler ve optimize etmeye çalışır. Online kullanıcıların etkileşimi, bir web sitesinde veya uygulamada kaldıkları süre ile ilişkili olduğundan, kullanıcı deneyimi tasarımcıları, kullanıcıların ilgili site veya uygulamaya geri gelmelerini sağlayan bir deneyim oluşturmalıdır. Sayfa tasarımından müşterilerin sayfa ve içerikle nasıl etkileşim kurduğuna kadar detaylı bir çalışma yürütürler. Bu yüzden UX tasarımcıları bir dijital pazarlama stratejisinin en kritik parçalarından biridir.

İyi bir UX tasarımcısı, kullanıcıların bir uygulama veya web sitede belirli bir aksiyonu almak için gereken adımları kolayca atmaları ve anlamaları için dijital tabanlı öğeleri uyumlu çalışır hale getirip ayrıntılara odaklanabilir. Aynı zamanda, görsel oluşturma tecrübesine ve mükemmel yazılı iletişim becerilerine sahip olmalıdır ve gerektiğinde müşteri gibi düşünerek müşterilerin ihtiyaçlarını ön görerek aksiyon alabilmelidir. Görevlerinden bazıları şunlardır:

  • Fonksiyonel ve görsel olarak çekici yazılımlar tasarlama
  • Kullanıcı arabirimi öğelerini gerektiği gibi geliştirme
  • Storyboardları kullanarak fikirleri hayata geçirme
  • Hata testi (Bug)

UX / UI ileri derecede uzmanlık gerektiren bir alandır. Aynı zamanda teknoloji becerileri de gerektirir. Eski kod yazarları, uygulama tasarımcıları ve video oyunu geliştirenler bu pozisyonda başarılı olacaklardır. UX tasarımı aynı zamanda gelecekteki en iyi oniki işten biri olarak sınıflandırılan önemli bir iş dalıdır. Tasarım, bilgisayar bilimi veya ilgili bir alanda lisans eğitimi görmüş olmak gerekmektedir.

Sosyal Medya Yöneticisi 

Bir sosyal medya yöneticisi, içerik oluşturma ve reklamcılık da dahil olmak üzere şirketin sosyal medya stratejisini yönetir.

Görevlerinden bazıları şunlardır:

  • Güncellemeleri gönderme
  • Sosyal medya hesapları için takipçi kazanma
  • Sosyal medya hesaplarının takipçileriyle etkileşim kurma ve soruları cevaplama
  • Şirketin markasını ve imajını tanıtma
  • Takipçilerin etkileşimlerini ölçme ve analiz etme

Sosyal medyayı seven ve analitik kullanabilen herkes bu alanda bir iş sahibi olabilir. Harika bir gönderi paylaşmak için gerekli olanları biliyorsanız ve sosyal medya kullanıcılarıyla etkileşim konusunda başarılıysanız, sizin için uygun iş bu olabilir.

Sosyal medya platformlarını, müşterilere dönüşen potansiyel takipçiler kazanabilmek için en doğru şekilde kullanabilmek önemli bir zorunluluktur. Geçmişte sahip olunan herhangi bir SEO deneyimi önemli bir artı sağlayacaktır.

Arama Motoru Optimizasyonu Uzmanı (SEO Specialist)

Bir SEO uzmanı, web sayfalarını arama motoru sonuç sayfasında (SERP) yukarı taşımak ve sonunda bir web sitesinin potansiyel müşteri sayısını artırmak için stratejiler oluşturmak ve uygulamak için çalışır. SEO, dijital pazarlamanın karmaşık ve sürekli değişen bir alanıdır, bu nedenle bir SEO uzmanı gün boyunca teknik ve stratejik olarak düşünebilmelidir.

Bir SEO uzmanı, başarılı bir SEO stratejisine giden tüm faktörlere hakim olmalıdır. Sorumluluk alanları çalıştıkları şirketin ihtiyaçlarına göre değişebilse de aşağıdakileri mutlaka içerecektir;

  • İnternet pazarlaması
  • İnternet analizi
  • İçerik stratejisi planlaması
  • Sosyal medya stratejisi geliştirme
  • Arama listeleri sonuçlarını iyileştirmek için kampanyalar düzenleme
  • Bir anahtar kelime stratejisi geliştirme

En iyi SEO stratejistleri verileri analiz ederek stratejilerini sürekli olarak geliştirebilirler. Backlink’ten akıcı içerik yazmaya kadar, yüksek kaliteli yazılı iletişim becerileri SEO stratejistleri için hayati önem taşır. Bununla beraber kullanıcıların ve sektörün sürekli değişen ihtiyaçları nedeniyle SEO takibi yapabilmeli ve geriye dönük içeriklerde iyileştirme yapabilmek için gelişmiş takip yeteneğine de sahip olmaları gerekir. Bu dijital pazarlama profesyonelleri doğal olarak meraklı olmalı ve veri odaklı çalışmalıdır.

Aktif SEO deneyimi ve liderlik becerileri olan biri bu rolde kendini kolaylıkla geliştirebilir. Tabii hızlı ve kolay adapte olabilecek çevikliğe sahip çalışanlara da bu alanda çalışma fırsatları her zaman açıktır. Şirketin çevrimiçi varlığının arkasındaki itici güç olmak için trendleri takip edebilmek ve bu trendleri daha fazla trafik çekmek ve satışları artırmak için nasıl kullanabileceklerini bilmeleri gerekir.

Performans Pazarlaması Yöneticisi

Bir performans pazarlama yöneticisinin görevi, tıklama başına ödeme kampanyalarını yönetmek ve denetlemektir. Google Ads, Bing, Facebook ve Instagram’da müşteri kampanyaları yürütmekten onlar sorumludur. İş tanımlarında özellikle şunlar olacaktır:

  • Kitle hedefleme ve anahtar kelime seçimi
  • İçerik yazma
  • A / B testi
  • Veri analizi
  • Optimizasyon yoluyla trafiği artırmak ve reklam harcamalarını azaltmak

İstatistikleri ve verileri seven insanlar bu iş için oldukça uygundur. Çünkü PPC tamamen veri setlerini analiz etmek ve bilgileri kendi yararınıza kullanmakla ilgilidir.Pazarlama, dijital medya veya ilgili bir alanda en az lisans eğitiminin olması ve Google Ads (eski Google AdWords) alanında bir sertifikaya sahip olmak gereklidir.

İçerik Stratejisti (Content Strategist)

İçerik stratejistleri geleneksel ve dijital pazarlama ekiplerini aslında birbirine bağlayabilen bir pozisyondur. İçerik, herhangi bir pazarlama stratejisinin en değerli materyalidir ve içerik stratejistleri, içeriğin müşterilere nasıl ve ne zaman ulaşacağına ilişkin süreçleri planlar ve yönetir.

İyi bir içerik stratejisti olarak ihtiyacınız olacak bazı özellikler var. Bu pozisyonda çalışacak kişiler hedef kitle ve personayı akılda tutarak düşünürler ve tüm içerikleri bu personanın ihtiyaçlarını düşünerek geliştirirler. Bu düşünme yöntemi, bir içerik stratejisinde müşteri yolculuğunu odağa almaya olanak tanır ve bir içeriğin bir müşterinin nasıl harekete geçireceğini dikkatli bir şekilde hesaplar.

Elbette, içerik stratejistleri, müşterileri istenen satın alma yolculuğunda yönlendirmek için kusursuz ve ikna edici bir metin oluşturabilmelidir Fakat metinler sadece ikna edici olmakla kalmayıp, aynı zamanda doğru bilgi aktaran içerikler olmalıdır. Yazılan her metnin konusuna uzman olmak mümkün olmayacağı için de, içerik stratejistleri yazıların konusuna dair kapsamlı araştırmalar yaparak en doğru bilgiyi seçme ve müşterilere hangilerinin aktarılıp aktarılmayacağını belirleyebilme gibi yetkinliklere de sahip olmalıdır.

Pazarlama ve Otomasyon Uzmanı

Pazarlama otomasyonu uzmanları, bir şirketin otomatik pazarlama stratejisinin günlük olarak işlenmesine odaklanır. Web sitesi tasarımı ve uygulama geliştirme gibi süreçlerle ilgili tüm teknolojiler ile ilgilenir. İş tanımında özellikle şunlar olacaktır:

  • Açılış ve tanıtım sayfaları oluşturma
  • E-posta otomasyonu ve pazarlama kampanyaları oluşturma
  • Hedeflemeyi optimize etmek için analitiği kullama
  • Dönüşümleri artırma
  • Müşteri iletişimini otomatikleştirme

Veri, teknoloji ve reklamcılığa ilgi duyan herkes ilgi alanlarını bu rolle birleştirebilir. Bu alanda iyi bir kariyerin anahtarı başarılı reklam kampanyaları oluşturmak, bunları başlatmak, verileri kontrol etmek, optimize etmek ve gerekli ayarlamaları düzenleyerek iletişimi tekrarlamaktır. 

Çoğu işveren, bu pozisyon için işletme veya pazarlama alanında en az lisans eğitimi ister. Ancak yüksek lisans derecesi de gerekli olabilir. Sektörde tecrübe sahibi olmak her zaman büyük bir avantaj olacaktır.

Blogger

Bloggerın öncelikli görevleri, bir web sitesine veya blog’a içerik yazmak, içerikleri düzenlemek ve yayınlamaktır. Bloggerların amacı, okuyucunun ilgisini çekebilecek ya da eğitim amaçlı içerikler yazarak siteye olan trafiği artırmaktır. Görev alanlarının içinde şunlar mutlaka vardır:

  • Satış ortaklarının ürünlerini tanıtma
  • Makale yazma ve araştırma
  • Okuyuculara faydalı püf noktaları ve ipuçları sağlama
  • Ürün ya da hizmet tanıtım fikirleri geliştirme
  • İşletmeyle alakalı sosyal medya trendlerini takip etme
  • Tüm yayınlarda markanın imajını ve iletişim tonunu koruma
  • Markayı sosyal medya üzerinden tanıtma
  • Anahtar kelimeleri kullanmak için SEO ekibiyle birlikte çalışma

Halihazırda yazarlık yapanlar bu pozisyon için oldukça uygundur. Öğrenmeyi, araştırmayı ve yazmayı seven biriyseniz, bu pozisyon tam size göre olabillir. 

Daha büyük ve kurumsal şirketlerde, işletme içinde konumlandırılan blogger pozisyonları için İngilizce, gazetecilik veya iletişim lisanslarına ihtiyaç olacaktır. Kelimeleri bir araya getirerek etkili şekilde kullanabilen ve bilgileri sentezleme konusunda becerikli olan herkes bu alanda başarılı olabilir.

Influencer 

Influencer olarak, bir markanın mesajını, ürünlerini veya hizmetlerini sosyal medyada paylaştığınız günlük hayatınıza dahil ederek tanıtabilirsiniz. Bunun için, takipçilerinizle sürekli etkileşimde kalmak başta olmak üzere şöyle sorumluluklarınız olacaktır:

  • Sosyal medya hesabınızı markayla uyumlu şekilde yönetme
  • Markanın/markaların ürün veya hizmetlerinin etkili şekilde tanıtımı
  • Yayınlarınızın ilgili konularda mümkün olduğunca fazla görünmesini sağlamak için hashtag’leri verimli şekilde kullanma

10.000’den fazla takipçiye sahip sosyal medya hesabı olanlar ve özellikle niş bir kitleye seslenebilenler için oldukça uygundur.

Influencer Marketing Hub‘a göre Influencer pazarı; ünlüleri, endüstri uzmanlarını, düşünce liderlerini, blog yazarlarını, etkili içerik üreticilerini ve mikro-Influencerları (belirli bir alanda veya nişte uzman olarak bilinen sıradan insanlar) içerir.

Önemli sosyal medya platformlarına ve kullanımlarına dair gelişmiş bir anlayış, aynı zamanda da aktif ve bol etkileşimli bir sosyal medya yönetimi gibi nitelikler bu alanda öne geçmeyi sağlayacaktır.

En İyi Dijital Pazarlama Kariyer Fırsatları

Dijital pazarlama giderek büyüyen bir alan olduğundan, kariyerlerinin her aşamasında dijital pazarlamacılar sevdikleri bir iş bulma fırsatı bulabiliyorlar. Teknik sorunlara yaratıcı çözümler bulma, kitlenizle bağlantı kurma ve başarılı bir pazarlama stratejisi oluşturma konusunda tutkulu bir dijital pazarlama uzmanı iseniz, kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yeni bilgi ve becerilere yatırım yapmaya devam etmeniz çok önemlidir.

Dünya nüfusunun yarısından fazlası İnternet’i düzenli olarak kullandığından, dijital pazarlamacılara duyulan ihtiyaç ile yetenekli profesyonellerin sayısı arasındaki fark büyümeye devam edecek gibi gözüküyor. Başarılı bir dijital pazarlama kariyerine sahip olmak için mutlaka şu anda bu alanda uzman olmanız gerekmez, ancak doğru özelliklere ve öğrenme tutkusuna ihtiyacınız vardır.

Digital Marketing Institute sertifika programları, yeni mezunlara, uzman veya yönetici pozisyonlarında çalışan dijital pazarlamacılara, değişen dijital dünyaya uyumlu eğitim içeriğine erişim imkanı sunar. Dijital Pazarlama Profesyonel Sertifikası ile yarının zorluklarını bugünden fark etmek ve bu zorluklara çözüm üretmek için gerekli araçları ve teknolojileri öğrenmeye başlayabilir ve ilgili dijital pazarlama uzmanlık sertifikaları için DMI eğitim programlarımızı inceleyebilirsiniz.

Orijinal yazı: https://digitalmarketinginstitute.com/blog/what-are-the-top-digital-marketing-careers

En Popüler İçerikler

Yurt Dışında Çalışma Olanağı Sunan En İyi 8 Meslek Son yıllarda yurt dışında çalışmak hemen hemen herkesin hayali. Çalışma hayatına...

Evden Çalışma İmkanı Sunan En İyi Home Office Meslekler İş dünyasında yaşanan dijital dönüşüm hızla ivme kazanıyor. Bu dönüşüm sonucunda,...

Eskiden yüksek maaşlı bir meslek edinmek ve sağlam bir kariyerin ilk adımlarını atmak için dört senelik bir üniversiteye gitmeniz ve...

İyi bir dijital pazarlamacı olmak için gereken her şeyi yaptınız; en iyi dijital pazarlama eğitimini (digital marketing eğitimi) aldınız, sektörde...